Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışındaki Mina'da yaşanan izdihamdan sağ kurtulan Türk hacılar, olayın çadırların bulunduğu alanların kapılarının kapalı olması, tekerlekli sandalyelerin devrilmesi ve yol ortasına bırakılan kamyonetin yol açtığını ileri sürdü.

Mina'da Kurban Bayramının 1. günü yaşanan izdihamın yankıları sürüyor. İzdihamdan yaralı kurtulan Bor'da Gözlükçülük yapan Nuh Ünal, olayı anlattı. Nuh Ünal ve eşi izdihamdan zor anlar yaşayarak kurtulurken, eniştesi İdris Sarıtaş ise yaralandı. 


''Karşıdan gelenler çok fazla değildi''

İzdihamı yaşayan ama yara almadan kurtulan Bor Esnaflarından Nuh Ünal da tedavi gören eniştesi İdris Sıradaş'ı ziyaret için hastaneye geldiğini belirterek, izdihamın birkaç nedeni olduğunu söyledi.

Şeytan taşlamaya giderken izdihamın yaşandığını ifade eden Nuh Ünal, ''Şeytan taşlamadan dönen, yani karşıdan gelenleri sayısı çok fazla değildi. İzdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu. Büyük şeytanın taşlanacağı alana 200 metre vardı. Olay olunca bağışlar, çağırışlar başladı''diye konuştu.

Borlu gözlükçü Nuh Ünal, izdihamın saat 08.30-09.00 sıralarında meydana geldiğini hatırlatarak, olayın yaşandığı yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki kapıların da kapalı olduğunu vurguladı. Ünal, olay anını şöyle anlattı:

''Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler kovuyorlardı. Çadırlar bölgesindeki kapılar açık olsaydı bu izdiham olmazdı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi. İzdihamın bir nedeni de tekerlekli sandalyelerin devrilmesiydi. Olayı 15-20 dakika yaşadık. Eşim yanımdaydı. Önüme aldım ve zorlukla kurtulduk. Ayrıca birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu. Yani izdiham çadırlar bölgesinin kapılarının kapalı olması, yol ortasına bırakılan kamyonet, tekerlekli sandalyelilerin devrilmesi ve su dağıtımı neden oldu diye düşünüyorum. Tabii ki ihmalde var."


''Hanımımı zor kurtardım''



Müzdelife'den Mina'ya giden hacıların şeytan taşlama alanından dönenen gruplarla karşılaşmaları sonucu izdiham yaşanmıştı. İzdihamda 753 kişi hayatını kaybetmiş, 887 hacı da yaralanmıştı.


Editör: TE Bilişim