Patates Niğde'nin gündemindeydi, ülkenin gündemi oldu, şimdi ise dünyanın gündeminde...



Patates fiyatlarının artması nedeniyle Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde, dağların altında soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralardan kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce 5 ton patates çalındı.



Patates fiyatlarındaki artış nedeniyle hırsızların depoları soyduğuna işaret eden İsmail Arık, bölgedeki depolardan 5 ton patatesin çalındığını vurguladı.



Jandarmanın şüphelilerin peşine düştüğünü kaydeden Arık, depolardaki güvenliğin arttırıldığını belirtti.



Niğde, İzmir ve Konya'dan sonra en fazla patates üretimi yapılanAfyonkarahisar'da, patatesfiyatlarındaki artışın ardından ülke genelindeki hallere sevkiyat başladı. Patates fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Sandıklı'daki doğal soğuk hava depolarında yoğun bir trafik yaşanıyor. Akin Köyü'nde dağların altındaki mağaraları soğuk hava deposu olarak kullanan üreticiler, depo kilogram çıkış fiyatını 2.70 lira olarak belirledikleri patatesi sunuyor.


NİĞDE PATATESİ İHRAÇ EDİLDİ, FİYATLAR ATTI

Afyonlu Patates üreticisi İsmail Arık, piyasada ürünün yetersiz olması nedeniyle fiyatların arttığını kaydetti. Niğde patatesinin ihraç edilmesi nedeniyle iç pazarda fiyatların arttığına değinen Arık, "Sandıklı'da şu anda Türkiye'nin talebini karşılayacak kadar patates mevcut" dedi.



SOĞAN FİYATLARI DÜŞTÜ


Patatesteki artışa rağmen kuru soğanın fiyatının 35 kuruşa kadar düştüğünü belirtiliyor. Soğanın tarla maliyetinin 35 kuruş, işçilik, nakliye ve depolama giderleriyle birlikte maliyeti 50 kuruşu buluyor. Patetes üreticilerin yüzü gülerken, bu seferde soğan üreticileri zarar ettiklerini belirtiyorlar.


NİĞDE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KENAR; "GEÇEN YIL ZARAR EDEN ÜRETİCİ BU YIL EKİM YAPMADI”

Geçen yıl bu nedenle birçok bölgede üreticinin patatesi tarlada çürümeye terk ettiğini kaydeden Kenar, "Geçen yıl zarar eden üretici bu yıl ekim yapmadı. Türkiye genelinde ekim alanında yüzde 30 civarında daralma var. Bazı bölgelerde bu yüzde 40'a kadar çıkıyor. Niğde'de geçen yıl kayıtlı 21 bin 562 hektar alanda ekim yapılarak, 815 bin 380 ton patates üretildi. Kayıtlı olmayanla üretimle birlikte rekolte 1 milyon 400 bin tonu buldu. Bu yıl kayıtlı kayıtsız 750 bin ton civarında üretim oldu" diye konuştu.


RUSYA VE ABD ARASINDA PATATES DİPLOMASİSİ


Diğer yandan, Suriye krizinin görüşmeleri için bir araya gelen ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının görüşmesine patates damga vurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry,Suriye krizinin çözümü için toplanacak 22 Ocak’taki Cenevre-2 Konferans hazırlıkları için Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldi.


ABD Büyükelçiliği’nde gerçekleşen görüşmeye Suriye krizinin yanı sıra ‘patates esprisi’ de damga vurdu. İkili, toplantı öncesinde basına kısa bir görüntü verirken, Kerry, Lavrov’a bir kutu içinde iki büyük patates verdi. Lavrov’la birkaç hafta önce telefonda görüştüklerini ve Suriye krizini ele almak istediklerini ifade eden Kerry, büyük bir kutudan iki patates çıkarıp gülüşmeler eşliğinde patatesleri Lavrov’a verdi. Patateslerin Kerry’nin son ziyaret ettiği Idaho eyaletinden olduğu ve iki bakanın ‘bölgenin patatesleri ile ilgili daha önceden sohbet ettikleri’ belirtildi.






 
Editör: TE Bilişim