Niğde Baro Başkanı Osman Çimen, son yıllarda oldukça sayıları artan Hasar Danışmanlık şirketleri hakkında açıklamada bulundu. Trafik kazası sonrası devreye giren ve haksız kazanç elde eden Hasar Danışmanlık şirketleri Adalet Bakanlığı’nın da gündeminde olduğunu söyleyen Niğde Baro Başkanı Osman Çimen, bu tür firma veya kişilerin haksız kazanç elde ettiklerini, hak aramanın en temel unsurunun avukatlar olduğunun önemle altını çizdi.

Avukatlık mesleğinin ikamesinin olmadığını, Hasar Danışmanlık Şirketlerinin avukatlık mesleğine soyunduklarını belirten Başkan Çimen, “Daha öncede vatandaşlarımızı uyarmamıza rağmen bu aracı şirketlere, hatta simsarlara vatandaşlarımız başvurarak hak kaybına uğramaktadırlar. İlimizde bulunun bu tür komisyoncular, aralarında kamu personeli de bulunduğunu biliyoruz yargılanmaktadırlar. Sebebi de sahte rapor ve evrak düzenlemektir. Hasar Danışmanlık Şirketlerinin yapmış oldukları sahtecilik olayları ilimizde gerçekleşmiştir. Başka bir ilimizde yine bu şirketler kaza sonrası sakat kalan bir vatandaşımız avukat tutmuş, dava süreci devam ederken bu simsar şirketler ısrarla; “bize 6 aylık vekâlet çıkartın, bu vekâletle biz sizin tazminatınızı alacağız ve size vereceğiz” demişler. Yani avukatın elindeki işi alarak 6 ayın içerisinde bu işi çözeceklerini söylüyorlar. Yargı bu işi 6 ay içinde çözemiyor da bunlar çözüyorsa kesin bu işte bir hile vardır. Vatandaşlarımızı bu konuda önemle uyaralım. Bu konuya ilişkin birçok baro, birçok vatandaş zaten suç duyurusunda bulunmuş durumdadır, bunlardan biri de Niğde Barosu’dur” dedi.

Vatandaşlardan Faiş Rakamlar Alıyorlar
Kaza sonrası vatandaşlar bu şirketlere başvurduğunda şirketlerin yapacakları avukatların yapacakları ile aynı olduğunu ve yasadan doğan bir zorunluluk halinin olduğunu belirten Çimen, kişilerin eğer maddi bir kaybı varsa ise zaten sigorta şirketlerine başvurmak zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Başkan Çimen, “Bu şirketler sanki kendileri bir iş yapıyormuş gibi başvuruyor, vatandaşın parası geldiğinde %25’den aşağı olmaz diyerek haksız kazanç elde ediyorlar. Vekâlet ücreti matbudur alınan ücrete göre kesilir, yaptığımız her iş yasal yaptıkları her iş gayrı yasaldır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim