Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Mahkeme Kararı alan öğretmenlerin dosyasını bakan’a verdi.

 

Niğde’nin ve halkın sorunlarını TBMM gündemine taşıyan Niğde Milletvekili ve KİT komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Niğde’de mahkeme kararına rağmen atanamayan  eğitimcilerin  sorunlarını  anlattı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer mahkeme kararına rağmen ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili dosyayı bütçe görüşmelerinde bakana ileterek sorunun çözülmesini talep etti.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dosyaları aldı yazılı olarak durumlarını inceleyerek yanıt vereceğini ifade etti. Bakan,  “Eğer sorun varsa müdahil olacağım. Durumla ilgili kriterler var. Bakıp yazılı sonucu ileteceğim”dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Mecliste yaptığı konuşmada da konuya değindi ve şöyle dedi:“ Bu okul müdürlerinin atanmasına ilişkin mahkeme kararlarından söz ediliyor. Ben daha önce burada görüşmeler sırasında Niğde'den ve Balıkesir'den CHP'li milletvekili arkadaşlarımız da kendi yörelerindeki bazı şikâyetleri bana ilettiler. Kendilerine de orada açıkladım ama Genel Kurulun da bilmesinde yarar var. İki şey birbirine karıştırılıyor: Şimdi, bu açılan davalar… Okul müdürlüğü için görevlendirilmek üzere komisyonlar kurulmuş, o komisyonlar mülakat yapmış. Bu mülakatlarda 75 ve üzeri alanlar görevlendirilmiş, altında alanlar görevlendirilmemiş. Mahkemelerde açılan davalar, komisyonların aldığı bu kararlara yönelik davalar. Dolayısıyla, mahkeme bu davalardan şikâyetçiyi haklı bulduğu zaman şunu öngörmüş oluyor mahkeme kararı: "Bu komisyonun kararı geçerli değil, yeni bir komisyon kurun ve daha nesnel kriterlerle bu adayı yeniden değerlendirin." Bütün mahkeme… "Bütün" demeyeyim, birçok mahkeme kararında bu yanlış anlamayı önlemek üzere dava kararında şu da var; "Bu karar, okul müdürlüğüne iadesini gerektirmez." hükmü de orada -kararda- var yani okul müdürlüğünden zaten alınmış, 16 bin öğretmen ve müdür daha önce alınmış, yasayla alınmış; buna karşı yapılan itiraz Anayasa Mahkemesince reddedilmiş. Dolayısıyla yasal olarak zaten o komisyonlara giren adaylar okul müdürü olarak girmiyorlar, okul müdürü adayı olarak giriyorlar. Komisyonun bir yanlış yaptığına mahkeme karar verirse biz o komisyonları yeniden kuruyoruz. Şube müdürlüğüyle ilgili de kısaca bir şey söyleyeyim: Şube müdürlüğü alımı için açılan dava sayısı 620. Bunlardan 280'inde yürütmenin durdurulmasının reddi kararı verilmiş yani 620 davadan 280'i idare lehine -Millî Eğitim Bakanlığı lehine- kararlaştırılmış, 64 yürütmenin durdurulmasının kabulü kararı verilmiş, 104 ret kararı, kesin ret, 217'si iptal kararı. Bu davalar nerede devam ediyor şu anda? İdari dava daireleri kurul kararı bekleniyor, onun neticesine göre de uygulanıyor. Millî Eğitim Bakanlığının, mahkeme kararlarından, o güne kadar uygulamadığı herhangi bir mahkeme kararı yok” dedi.

 

Editör: TE Bilişim