15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ operasyonlarında özellikle kamudan atılan ve açığa alınanlardan terör örgütüyle ilişkisi olmayanların mağdur edilmemesiyle ilgili çalışma başlatılıyor. Bu konuda çok sayıda şikâyet olması ve ileride doğuracağı hukuki sonuçlarının karşılanmasında güçlükler yaşanacağına ilişkin değerlendirmeler üzerine, 3 aşamalı mağduriyet planı yapıldı.

SİNYAL YILDIRIM'DAN GELDİ
Hukukçularla bu konuda sık sık değerlendirme yapan Başbakan Binali Yıldırım, bunun ilk sinyalini 13 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Bu örgütle irtibatı kendi isteğiyle olanlar ile hasbelkader burayla ilişki içinde olmuş olanları ayırmamız gerektiğini düşünüyorum" sözleriyle verdi. Yıldırım geçen hafta da bu konuda mağduriyet yaratılmaması için çalışma başlattıklarını söyledi. Hükümet yetkilileri, yaptıkları değerlendirmede, FETÖ'yle mücadele sürecinde kamudan atılan ve açığa alınanlarla ilgili özlük hakları ve bunların kullanımı konusunda bürokratlara talimat verildiğini dile getirdi. Çözüm için 3 aşamalı plan öngörülüyor.

KHK İLE DÜZELTİLEBİLİR
Buna göre, FETÖ ile direkt bağı olan ve darbe girişiminde rol üstlenenlerle ilgili hiçbir çalışma yapılmayacak. Örgütle ilişkisi sempatizan düzeyinde olanların kamuya dönmemesi ama tazminat ve emeklilik gibi yasal haklarını almaları tartışılıyor. Tamamen yanlış ihbar nedeniyle işten atılan ve açığa alınanların ise yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile listeleri yayınlanacak ve göreve dönmeleri sağlanacak. Hükümetkaynakları, plan için ince eleyip sık dokuduklarını ve zaman alacağını dile getiriyorlar.
Hükümet yetkilileri, bu çalışmanın ilk KHK ile kapatılan ve sonradan isim benzerlikleri ve yanlış değerlendirme yapıldığı ortaya çıkan özel okul ve kurumlarla ilgili düzeltme gibi olacağını ifade ettiler. Bu okulların FETÖ ile bağının olmadığının saptanması üzerine sonradan çıkarılan kararnameyle düzeltme yapıldığını anımsattılar. Aynı yöntemin işten atılanlar için de söz konusu olabileceğini, KHK ile atılan ve açığa alınanlardan suç örgütüyle ilişkisi olmayanların durumunun yine KHK ile düzeltilebileceğini ifade ettiler.

SENDİKALAR DEVREDE
Meslek örgütleri ve sendikalar ise ihraç edilen ve işten atılanların bir kısmının FETÖ ile hiçbir ilişkisinin olmadığını savunuyor. Bazı sendika ve derneklerin ise mağdur olan üyelerine izlemeleri gereken yolla ilgili bilgilendirme yaptığı öğrenildi.

ERDOĞAN: AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan da FETÖ soruşturması ile ilgili "At izi it izine karıştı" demişti.

 

ÖNÜMÜZDEKİ KARARNAMEDE DÜZELTMELER OLACAK

"FETÖ'nün liderinin çağrısı üzerine gelen kayıtlara göre evdeki altının bozdurup, 2014'ün Ocak ayında Bank Asya'nın mali yapısını güçlendirmek için hesap açtığı gerekçesiyle görevden alınan birisi itiraz etti. Hesap hareketlerini bütün ayrıntılarını açtık. Hakikaten o bankada açtığı altın hesabını TL'ye çeviriyor, daha sonra hesabını kapatıyor. Gerçekten dediği doğru. Buna benzer başkaları da var. Önümüzdeki kararnamede toplu olarak iade edeceğiz. Düzeltilme kanalları açık."

AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI MI

Dün yapılan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Bakan Nihat Zeybekçi; "At izinin it izine karışması bizim işlemlerimiz dahilinde yok. Amacımız hatayı sıfıra indirmek ve hata oranımızın da çok düşük olduğunu görüyoruz. Çünkü 50 binin üzerinde görevine son verilen insan. Ben FETÖ mensubu değilim diyerek gelenlerin oranı yüzde 1'in bile altında. İtirazları değerlendirilen ve haklı olanlar da yüzde 3-5 arasında bile değil. Dolayısıyla yaptığımız işin isabet oranının yüksek olduğu görülüyor"

Editör: TE Bilişim