İş yerimin kapısı çalınıp benimle görüşmek isteyen resmi giyimli bir polisin olduğunu ilettiklerinde şaşırmadım değil.

Dur bakalım kimin tavuğuna kışt, kimin köpeğine hoşt, kimin eşeğine çüşşş dedim diye düşünerekten, buyur ettim memur arkadaşı odamıza, neyle karşılaşacağız şeklinde bekleyen halimle.

Her polis geldiğinde ya da aradığında altında bir çapanoğlu aranır ya, benimki de öylesine bir paranoyamı diyerekten karşıladım, polis memuru arkadaşımızı.

Nezaketinden ödün vermeden oturan ve daha önceden de tanıdığım memur beye şakayla karışık, ‘ hoş geldin sefa geldin sebebi ziyaretinize binaen niye geldin’ derken, toplum destekli polis biriminde çalışan polis arkadaşımız, elinde ki bir tomar broşür eşliğinde suç ve kamu zararına olacak birçok konuyu hemencecik koyuverdi önüme.

Aile çocuk ve internetle ilgili kaygılardan olası problem ve çözümlere, işyeri güvenliğinden son zamanlarda sıkça karşılaştığımız soba ve karbon monoksit zehirlenmelerine kadar birçok olan olay, lakin olmadan önce alınacak önlemlerle önüne geçilebilecek sorunları masaya yatırmak, hoşuma gitmedi de değil hani.

Doğru önemli olan suç olduktan sonra değil, oluşmadan önce alınacak tedbirler değil miydi?

 Suç oluştuktan sonra değil, canımıza ve malımıza zarar gelmeden önlem almaya çalışan, suça olanak sağlayacak fiziki unsurları ortadan kaldıran, suçla etkin bir mücadele sağlayan, bunların sonucunda da suç ve suçludan arındırılmış bir toplum düzeninin oluşumunda vatandaşla birlikte hareket eden toplum destekli polis birimimizin aktif şeklini görünce, şahsen mutlu oldum.

Kamu düzeni ve güvenliğini sağlayan polis;  illaki oluşan bir olayı çözmek değil koruyucu hekimlik örneklerinde olduğu gibi oluşabilecek sorunların önüne geçerek toplumsal güvenliği sağlama da gün geçtikçe mesafe kat etmede ve faydalı hizmetlere imza atmakta. Nitekim Toplum Destekli Polislik bağlamında geliştirdikleri yöntemler ve uygulamalar ile çağın  gerektirdiği önlemlerin ortaya çıkarılmasında, ciddi mesafeler kat ediliyor.

Mahallelere verilen ikişer polis memurunun o mahalledeki önleyici tedbirler için mahalle ile iç içe olmaları ve mahallenin genelini tanımaları dahi çok faydalı bir uygulama ve suçun oluşmadan önce tedbir alınabilmesinde bariz kolaylık.

Polisimizin de bizden bir parça ve bizlerin güvenliği için çalışan kamu görevlileri olduklarını unutmadan onlara yardımcı olmak, yanlarında bulunmak ve genelin çıkarına olan durumlarda onları uyarmak, toplum destekli polisimizin asıl görevinde daha kolaylık sağlayacak.

Demin şakayla da olsa herhangi bir polis ziyaretinde telaşlanmamıza veya kaygı duymamıza gerek kalmaksızın, sadece onlara nasıl destek oluruz sorusunu sormak, hepimizi daha mutlu kılmaz mı, en azından içinde yaşadığımız toplum açısından.
Bana bu konuları bir kez daha nezaketle anlatıp görevini yapmaya çalışan Niğde de toplum destekli polis biriminde çalışan polis memuru Sayın Yasin Sağdıç’a, buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bu toplumun bir bireyi olarak, elbette ki yanlarında olduğumuzu da bildirerek…