Niğde Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları ve acil durumlarda yanlarında bulundurmaları gereken malzemeler konusunda uyarıcı açıklamada bulundu.

 

Niğde Emniyet Müdürlüğü, sürücüleri araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları ve acil durumlarda yanlarında bulundurmaları gereken malzemeler konusunda uyarıcı açıklamada bulundu. 



Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava ve yol koşullarının, sürücülerin görüş mesafesini azalttığı, araçların fren mesafesini artırdığı belirtilerek, buna paralel olarak da trafik güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği belirtildi. 



Sürücülerin araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaları ve araçlarda bulundurulması gereken malzemelerin eksiksiz ve çalışır durumda olduklarını kontrol etmesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, "Sabah erken saatlerde ve akşam güneş battıktan sonraki ilk zamanlarda köprü üstleri ve üst geçitler daha erken buzlandığından buralara yaklaşırken yavaş ve dikkatli geçilmelidir. Karlı ve buzlu yol kesimlerinde araçlarda zincir, çekme halatı ve kış şartlarında lazım olabilecek avadanlıklar kullanılabilir şekilde hazır bulundurulmalıdır. Sisli havalarda sis farlarının, yağışlı havalarda normal farların yakılarak, karşıdan gelen araçların sizi görmesi sağlanmalıdır. Özellikle çekici (tırlar) türü araçlar, zincirli dahi olsa buzlanma olan yol bölümlerinde daha çabuk kayıp makas yaparak yolu kapattığından dolayı yoldaki buzun çözülmesine kadar uygun bir tesiste beklemelidir. Araçların arka ışık donanımları ile arkasında reflektör bulundurulması zorunlu olan araçların, arka ışık donanımları ile reflektörlerin temiz ve görünür şekilde bulundurulması sağlamalıdır. Yola çıkmadan önce gidilecek güzergahla ilgili hava ve yol durumu hakkında mutlaka bilgi edinilmelidir. Yol güzergahlarında trafik işaretlerine uyulmalı, trafiğin denetimi ve düzenlenmesiyle ilgili görevlilerin ikazlarına uyularak, sisli olan veya zincir takılması gereken kesimlere gelinmeden önce, araçlar arasındaki takip mesafesi artırılmalı, mecbur kalmadıkça sollama yapılmamalı, yavaş ve dikkatli seyredilmeli, gündüzleri de yakını gösteren ışıklar yakılmalıdır." denildi. 



Açıklamada, denetimlerde, araçlarda bulundurulması gereken malzemeleri bulundurmayan sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanununun ilgili maddeleri gereğince yasal işlem yapıldığı anımsatıldı.



Editör: TE Bilişim