Niğde Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Kemeri uygulamalarına devam ediyor. Emniyet Kemerini takmayanlar bu konuda bir çok bahane üretiyor.


Emniyet Müdürlüğü bu bahanelere bilimsel gerçeklerle cevap verdi.

Emniyet verilerine göre, kemer takmayan sürücüler genellikle, 'Kısa yolculuklarda emniyet kemeri bir işe yaramaz', 'Kaza yapmam ben iyi sürücüyüm', 'Emniyet kemerine gerek yok, hava yastığım var', 'Kaza durumunda çarpma etkisini azaltabilecek güçteyim, direksiyona ya da kapı kollarına tutunurum', 'Hamileler için emniyet kemeri sakıncalı olabilir' şeklindeki bahaneleri kullanıyor.


Emniyet Müdürlüğü, sürücülerin bahanelerini tek tek masaya yatırarak bahanelerin geçersiz olduğunu ortaya koydu. İşte bazı bahaneler ve bilimsel gerçekler:

Kısa yolculuklarda emniyet kemeri hiçbir işe yaramaz: Aslında emniyet kemeri kullanmamızı en çok gerektiren bu süre ve bu mesafedir. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i evinize 30-35 kilometre uzaklıkta ve 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşmektedir. Ayrıca trafik kazası ölümlerinin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla günlük güzergâhlar üzerinde meydana geliyor.

Emniyet kemeri düşük hızla seyir halindeyken pek işe yaramaz: Emniyet kemeri kullanmıyorsanız, 30 km/s hızda çarptığınızda bile, ağır yaralanma riski çok fazladır. Emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70'i, 50 kilometreden daha düşük bir hızda yol alırken yaralanmıştır. 50 km/s hızdaki bir çarpma, 4. kattan düşmeyle eşdeğerdir.

Kaza yapmam, ben iyi bir sürücüyüm: İyi sürücülüğünüz sizin kaza yapmamanızı sağlayabilir, ama kötü bir sürücünün size çarpmayacağından emin misiniz?

Kaza durumunda çarpma etkisini azaltabilecek güçteyim, direksiyona ya da kapı kollarına tutunurum: Bunu yapmak için saniyenin dilimlerini kullanabilseniz dahi, çarpma etkisi kendinizi frenlemek için kullandığınız kol ve bacaklarınızı kırıp, parçalayabilir.

Emniyet kemerinin kaza anında beni araç içerisinde kilitlemesinden korkuyorum: Kazaların çok az (yüzde 0.5) bir kısmını oluşturan yanma ve suya dalma durumlarında panik içinde dışarı çıkmanız gerektiğinde dahi emniyet kemerinin fonksiyonu büyüktür.

Emniyet kemeri rahatsız ediyor: Emniyet kemeri bedeninize uymuyorsa, aracınıza daha genişini monte ettirebilir veya araç alırken böyle bir tercihte bulunabilirsiniz. Emniyet kemerlerinin rahatsız edici bulunmasının diğer bir sebebi ise onları kullanmaya alışmamış olmamızdır. Emniyet kemeri rahatsız edici olsa bile bu durum trafik kazası sonucu sakatlanan bir kişinin durumuyla asla kıyaslanamaz.

Emniyet kemerine gerek yok, hava yastığım var: Hava yastığı yalnızca önden şiddetli çarpmalara karşı ek bir koruyucudur. Sürücü için hava yastıkları, kemerlerle sabitlenmiş olan vücudun, baş ile direksiyon arasındaki temasını engelleyen bir tamamlayıcısıdır. Hava yastığı emniyet kemerinin etkinliğini yüzde 40 oranında artırmaktadır ve emniyet kemerine yardımcı olmak için araca yerleştirilmiştir. Hava yastıkları yandan çarpma ve savrulmayı önlemede hiçbir zaman emniyet kemerinin yerini tutamaz.

Hamileler için emniyet kemeri sakıncalı olabilir: Doğmamış çocuğunuza sağlayacağınız en güzel koruma üç noktalı emniyet kemerini kullanmanızdır. Bel hizasındaki şerit çıkıntı oluşturan hamile karnının alt kısmından, karına baskı yapmayacak şekilde geçmelidir. Omuzdan gelen şerit ise normal kullanımdaki gibi göğüs kafesi üzerinden çapraz ve normale göre daha gevşek şekilde geçmelidir. Emniyet kemerinin her iki şeridi de doğru kullanılıyorsa, cenin için hiçbir risk oluşturmaz ve hem annenin hem de bebeğin güvenliği sağlanmış olur.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerince emniyet kemeri denetimleri ana arterler başta olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda aralıksız devam etmekte ayrıca vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları titizlikle yürütülmektedir. İl merkezinde tüm güzergâhlarda sivil olarak yaya trafik personelleri görevlendirilerek emniyet kemeri takmayan sürücülerin araç plakaları tespit edilerek tescil plakalarına trafik idari para cezası uygulanmaktadır. Yukarıda sıralanan bahaneler öne sürülerek takılmayan emniyet kemeri hayatınızı tehdit etmeye devam edecektir. Bu nedenle araç kullanırken lütfen emniyet kemerinizi takınız.


 

Editör: TE Bilişim