İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, hasat mevsiminin yaklaşması sebebiyle çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. 
İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen Yaptığı Yazılı açıklamada Anız yangınları toprağa, ormana ve çevreye çok büyük zarar verdiğini ve yangınların doğal dengeyi bozduğu gibi, topraktaki canlı organizmaları da yakarak verimi de düşürdüğünü söyledi.

Müdür Murat Türkmen, “Çiftçilerimiz hasat sonrası tarlada kalan sap parçalarından kurtulmak için yasak olmasına rağmen zaman zaman yakarak yok etmektedirler. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 cm derinliğinde ki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle geleceğimiz olan topraklarımızı yakarak yok etmeyelim." dedi.

Anız yangınları sonrası toprağın, su ve rüzgar gibi etkenlerle erozyonuna daha hassas bir duruma geldiğini vurgulayan Türkmen, "Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulur ve verimliliği düşer. Toprak, sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri geriler ve biyolojik denge bozulur. Toprak yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azaltmaktadır. Hasat sonrası tarla ve Dikili alanlarda bulunan bir çok yaban hayvanlarının yaşam ortamını yok etmektedir. Kontrol edilmeyen anız yangınları, komşu tarlalarda ki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon ve elektrik direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olmayan zararlar vermektedir. anız yakan çiftçiler hakkında yasal işlemler yapılacağını ve dekar başına 40.87 TL idari para cezası uygulanacağını ve ayrıca anız yangınlarının; orman alanları, sulak alanlar ve meskun mahallerde idari para cezalarının 5 kat artırılarak uygulanacaktır." diye konuştu.


 
Editör: TE Bilişim