İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN göl ve göletlerde avlanma yasağının başladığını belirterek amatör balıkçıları yasağa uymaları konusunda uyardı.

İl Müdürü BİLHAN konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada ; “Denizlerimizde ve içsularımızdaki doğal yaşam alanlarının korunması, buralarda bulunan su ürünleri kaynaklarından amatörce yararlanılması, sorumlu ve sürdürülebilir avcılık için, amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Amatör (sportif) amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükler 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu kanuna istinaden hazırlanan yönetmelik ve tebliğler ile düzenlenmiştir.

Bu bağlamda, amatör (sportif) amaçlı su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımızın aşağıda belirtilen yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uymaları gerekmektedir.

 

·         İlimizde 1 Mart -1 Haziran tarihleri arasında sazan balığı, 1 Ekim -31 Mart tarihleri arasında doğal alabalık türleri avcılığı yasaktır.

·         Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır.

·         Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

·         Tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb. ağların avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.

·         Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri ve yaba, balyoz vs. araçların amatör avcılıkta kullanımı yasaktır. 

·         Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

·         Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu vs.’nin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır. 

·         Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

·         Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir.

·         Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır.

·         1 km² den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktır. 

·         Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır.

 

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve bu kanuna istinaden hazırlanan Su Ürünleri Yönetmeliği ve 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile belirlenmiş yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uyulmaması durumunda; ilgililer hakkında yasal işlem yapılarak, istihsal vasıtalarına ve elde edilen su ürünlerine el konulacağını ve idari para cezası uygulanacağını ifade ederek belirtilen tarihler arasında avlanma yasağına uyulmasını istedi..

 

Editör: TE Bilişim