Niğde'deki Demirkazık Dağı'na zirve tırmanışı yapan 2 dağcının üzerine çığ düştü. Dağcılardan biri çığ altında kaldı. Demirkazık Dağı'nda kurtarma çalışması başlatıldı. Niğde'nin Çamardı ilçesi Demirkazık Dağı'nda tırmanış yaparken üzlerine çığ düşen Kemal Karakoç'u arama çalışmaları sürerken, çığdan kurtulan Hilal İşcan'a ise ulaşıldı. İçcan, kurtarıldığı bölgeden helikopterle alınarak Adana Şehir Hastanesi'ne götürüldü.

Niğde'nin Çamardı ilçesinde Aladağlar'da tırmanış yapan 2 dağcıdan birinin çığ altında kaldığı bildirildi.  Alınan bilgiye göre, Aladağlar'da Eznevit mevkisinde tırmanış yapan dağcılardan Mustafa Kemal Karakoç çığ altında kaldı, Hilal İşcan ise aynı bölgeden çıkamadı.

Olay yerine AFAD, UMKE ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kurtarma çalışmaları için Adana'dan havalanan askeri helikopter de bölgeye ulaştı.Bölgede uçuş yapan ve İşçan'ın bulunduğu yeri tespit eden helikopter, arazi koşulları nedeniyle dağcı kadına ulaşamadı. 

Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi'ne dönerek UMKE, AFAD ve jandarma kurtarma ekiplerini alan helikopter, bölgenin sarp ve kayalık olması nedeniyle ekipleri İşçan'ın bulunduğu yere yaklaşık 2 saat mesafedeki bir alana bıraktı. Diğer kurtarma ekipleri de çalışmaların yürütüldüğü bölgeye kara yoluyla hareket etti. 

Niğde'nin Demirkazık Dağı'nda tırmanış sonrası inişe geçerken düşen dağcılara ekiplerin ulaşılmasına 800 metre kaldığı bildirildi. AKUT Niğde İl Temsilcisi Nedim Urcan, Demirkazık Dağı Eznevit mevkiinde tırmanış sırasında düşen dağcılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Urcan, kazazedeleri kurtarmaya giden personelle konuştuğunu belirterek "Kazazedelerden bir tanesinin ışığını gördüğünü ve ışığa 800 metre kadar yaklaştığını söyledi. AFAD'dan ve UMKE'den 4 personel çok hızlı bir şekilde bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Helikopter onlara destek olmak için o bölgeye ulaşmaya çalışıyor." dedi.

AKUT Niğde İl Temsilcisi Urcan, şunları kaydetti: "Saat 16.00'da ihbar geldi. AFAD ve AKUT'a ait personel belli bir yüksekliğe kadar bırakılabildi. Eznevit Yayla'ya kadar daha sonrasında helikopter ulaşamamış, personelimiz şuan yürüyüş halinde. Kazazedelere yarım saat ya da bir saat içerisinde ulaşabilirler. Ulaştıktan sonra olayın şekline göre kazazedelerin durumuna göre tekrar bir planlama yapıp hareket edecekler. 112'yi arayan arkadaşımızın sağlık durumu galiba iyi. Çünkü kendisi herhangi bir rahatsızlığı olduğunu bildirmemiş ancak tırmanış arkadaşının kar üzerinde kayarak ya da çığla birlikte -tam olarak anlaşılmış bir şey yok- bu konuda akıp gittiğini söylemiş. ve kendisinin ona ulaşamadığını söylemiş, daha sonra kendisiyle irtibat kurulamadı. Bir tanesinin sağlık durumu iyi ama diğer arkadaş hakkında net bilgiye sahip değiliz."

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada, Çamardı ilçesi Çukurbağ köyü  Eznevit mevkisinden 112 ihbar hattını arayan vatandaşların, Aladağlar'da çığ  düşmesi sonucu bir kişinin çığ altında kaldığı ihbarının ardından bölgeye JAK,  AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildiği bildirildi.

DONMAK ÜZEREYKEN BULUNDU
Bölgedeki kötü hava koşullarına rağmen arama çalışmalarını sürdüren ekipler, sabah saatlerinde İşcan'ı buldu. Donmak üzere olan İşcan ise, helikoptere alınarak Adana Şehir Hastanesi'ne götürüldü. Ayrıca Karakoç ve İşcan'ın arkadaşlarıda arama çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye geldi.

HİPOTERMİYE GİRMİŞ

Niğde'nin Çamardı ilçesi Demirkazık Dağı'nda dün tırmanış yaparken, üzlerine çığ düşen 2 dağcıdan bu sabah kurtarılan Hilal İşcan'ın soğuk nedeniyle hipotermiye girdiği belirtildi. Helikopterle Adana Şehir Hastanesi'ne getirilen ve acil tıp teknisyeni olduğu öğrenilen İşcan, özel tulum giydirilerek, vücudunun normal ısısına çevrilmesi için tedaviye alındı.

Öte yandan Hilal İşcan'ın çok sayıda zirve tırmanışı yaptığı, bu tırmanışlar için sosyal medyadan katılmak isteyenleri davet ettiği ve çarşamba gününden beri Konya'dan gelen Kemal Karakoç'la birlikte bölgede kampta olduğu öğrenildi. 

'ÇOK KORKTUM, KÖTÜ BİR ŞEYDİ'
Niğde'nin Çamardı ilçesi Demirkazık Dağı'nda dün tırmanış yaparken, çığ düşmesi sonucu mahsur kaldığı dağdan bu sabah kurtarılan 2 dağcıdan Hilal İşcan, Adana Şehir Hastanesi'nde tedaviye alındı. Sağlık durumu iyiye giden İşcan, "Çok korktum, kötü bir şeydi. Saniyeler, soğukta geçmedi. Sürekli bir ilgi vardı. 'Çantanın içine gir, yiyecek ye, hareket et' şeklinde öneriler oldu" dedi.

Hastanede vücudunun normal ısısına çevrilmesi için özel tulum giydirilen Hilal İşçan,  Kurtarılacağından umutlu olup, olmadığı sorulan İşçan, "Dönem dönem yani çünkü riskli bir yerde kalmışım. Ara ara modum kesik olduğunda gerçekten çok motive etti herkes. Ondan dolayı da iyiyim. Ben karın altında kalmadım. Çığ bile üzerime gelmedi zaten; ama karın üzerinde gece geçirdim sadece. Olay saat 17.00- 18.00 gibi oldu yani bu sabah 08.00 sıralarında kurtarıldım. Korktum tabi ki kötü bir şey saniyeler geçmiyor soğukta. Sürekli bir ilgi vardı, 'Şunu yap, çantanın içine gir, yiyecek ye, hareket et' diye. O şekilde bir sıkıntı olmadı" dedi. 

'ŞOKTAYIM'
"İyileşince tekrar aynı dağa çıkmak ister misiniz?" sorusu üzerine Hilal İşçan, "Bunun cevabını ben de bilmiyorum. Şu an o kadar kötü bir durum ki hayatıma nasıl devam edeceğimi bile bilmiyorum. Şoktayım şu an. Sağlık durumum iyi, bir sıkıntım yok. Benim açımdan kurtarılmam güzel bir şeydi. Gerçekten orada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gerçekten büyük emek sarf edildi" diye konuştu. 

DOKTORUNDAN AÇIKLAMA
Dağcı Hilal İşcan'ın sağlık durumu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Mustafa Görür ise "İlk geldiğinde şoktaydı hasta. Yalnız el ve ayaklarında soğukluk ve ısı düşüşü vardı. Gerekli ısıtma ve ilaç tedavileri başladı. Şu anda genel durumu iyi. Hastamız uzun süreli soğuğa maruz kalmış. Şu an müşahede amaçlı gözetim altında tutuyoruz. Şimdilik durumu iyi. Bugün müşahede altında tutulur gibi duruyor. Herhalde her şey yolunda giderse yarına genel durumunu değerlendirip, tekrar kararımızı veririz" dedi. 

Çığ altında kaldığı değerlendirilen Kemal Karakoç'u arama çalışmalarına devam ediliyor.
 
Editör: TE Bilişim