Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Aile Hekimlerine 'Uyuşturucu ve Tütün Bağımlılığı' eğitimi verildi. 

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen eğitimde Ruh Sağlığı Ve Tütün Birim Sorumlu Özgür Velioğlu, Psikolog Hüseyin Kaya, Psikolog Veysel Bilirer Aile Hekimlerini Uyuşturucu ve Tütün Bağımlılığı konusunda bilgilendirdi.

Son yıllarda kullanımı ve bağımlılığının toplumdaki çocuklarda ve gençlerde yaygınlaştığını söyleyen Ruh Sağlığı Ve Tütün Birim Sorumlu Özgür Velioğlu, Aile hekimlerine şu bilgileri verdi; ‘‘ Tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun haline gelmeye başlayan madde kullanımı ve bağımlılığı son yıllarda toplumumuzda, özellikle çocuk ve gençlerimiz arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. Madde kullanımı ve bağımlılığı, toplum-aile-birey üçgeninde hayatı ve kurumları etkileyen çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı boyutları olan bu sorun ile etkili bir mücadele için, bilimsel temeller üzerinde, konuyla ilgili tüm tarafların bilinçli desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir ekip çalışmasının olması zorunludur.’’ dedi.

Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şekli olduğuna vurgu yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; ‘‘Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından sunulmakta olan koruyucu sağlık hizmetleri, gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, hastanın farkında olmadığı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce teşhis edip, tedavinin hastalığın erken döneminde yapılmasını sağlayan hastalık öncesi sağlık hizmetlerini kapsamaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şeklidir. Tehlikenin önlenmesi, temelde fert ve toplum güvenliğine bir katkıyı ifade etmektedir. Uyuşturucu madde kullanımı da mutlaka önlenmesi, tedbir alınması gereken bir sorunudur. Ülkemizde madde kullanımı birçok ülkeyle karşılaştırıldığında oldukça düşük oranlardadır. Madde kullanım oranlarımız düşük olmakla beraber, ülkedeki genç nüfus göz önüne alındığında küçük yüzdelerin büyük rakamlar oluşturabileceğini de unutmamak gerekiyor. Uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele kurumların birlikte hareket etmesini gerektiren hassas bir konu ve topyekun mücadele ile başarı sağlanabilir. Bu amaçla İlimizde görev yapmakta olan aile hekimlerine yönelik Uyuşturucu Maddeler, Bağımlılık Nörobiyolojisi, Tedavi ve Acil Durumlarda Müdahale, Aileye Yaklaşım, Uyuşturucu ve Tütün Bağımlılığı konularında eğitimcilerimiz Ruh Sağlığı Ve Tütün Birim Sorumlu Özgür Velioğlu, Psikolog Hüseyin Kaya, Psikolog Veysel Bilirer tarafından eğitim verilmiştir.’’ diye konuştu.


Editör: TE Bilişim