Niğde 112 Acil Çağrı Merkezi asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen 9 kişiye kişi başı 378 TL ve 1 kişiye de, Kanunun “Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmü gereğince bir kişiye 756 TL olmak üzere toplamda 4 bin 158 TL İdari para cezası uygulandı.

Niğde Valiliği tarafından yapılan yazlı açıklamada; “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen 9 kişiye kişi başı 378.00 TL, Kanunun “Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmü gereğince bir kişiye 756.00 TL, toplamda 4.158. 00 TL. İdari para cezası uygulamıştır. Ayrıca, asılsız ihbarlar ve hakaret içeren çağrıların tespiti halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Niğde 112 Acil Çağrı Merkezine 2020 yılının ilk 6 ayı içerisinde 283.693 çağrı gelmiş olup, gelen çağrıların %51,38’nin gereksiz aramalar, % 48.62’ sinin ise gerçek çağrı olduğu yapılan istatistiki çalışmalarla tespit edilmiştir.

Yapılan gereksiz çağrılardan dolayı, kurumumuz da görev yapan çağrı alıcılarımız ve çağrı yönlendiricilerimiz büyük sıkıntı yaşamaktadır. Asılsız ihbarlar ve hakaret içeren çağrılar kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve ekonomik yürütülememesine neden olmaktadır. Yapılan gereksiz ihbar ve çağrılar acil yardıma ihtiyacı olan Vatandaşlarımıza ekip yönlendirmede gecikmelere neden olmakla birlikte, acil durumda olan Vatandaşlarımızın hak kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle, 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince "Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre İl Valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde ise bu ceza iki katı olarak uygulanır." denildiğinden, 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 42/ A Maddesi gereğince, 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen 9 kişiye kişi başı 378.00 TL, Kanunun “Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmü gereğince bir kişiye 756.00 TL, toplamda 4.158. 00 TL. İdari para cezası uygulamıştır. Ayrıca, asılsız ihbarlar ve hakaret içeren çağrıların tespiti halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezimizin acil çağrı hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve verimli yürütülmesi için acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza en kısa sürede yardımda bulunulması amacıyla, hatlarımızın gereksiz yere meşgul edilmemesi, aksi halde idari para cezası ve aramanın niteliğine göre suç duyurusunda bulunulacağından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Editör: TE Bilişim