Kocaeli Üniversitesinde düzenlenen “1st International Communication Science & Media Studies” Kongresinde radyo mecrası ve radyo reytingleri ile ilgili bildiri yayınlayan İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve GBTimes Medya Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr.Michael Kuyucu, Türkiye’de üniversite öğrencilerinin radyodan daha çok müzik dinlemek istediklerini ve radyoyu internet ve mobil medyadan dinleme eğiliminde ciddi bir artış olduğunu açıkladı.

 

Kocaeli Üniversitesinde düzenlenen “1st International Communication Science & Media Studies” kongresine katılan Yrd. Doç.Dr. Michael Kuyucu, radyo mecrası ile ilgili “Reyting Kavramı ve Radyo Mecrası: Üniversite Öğrencilerinin Radyo Dinleme Alışkanlıkları” konulu araştırmasında 990 üniversite öğrencisi üzerinde yaptığı radyo dinleme araştırmasını bildiri olarak sundu. 

 

Bildirisinde Türkiye’de en son radyo dinleme araştırmasının 2013 yılının Mart ayında yapıldığına değinen Kuyucu, bugüne kadar hiçbir radyo dinleme araştırmasının yapılmamasının sektörü hantallaştırdığına vurgu yaparak sektörde ki emeğin bu yüzden suiistimal edildiğini ifade etti. “1 yıl 4 aydır radyo mecrası ölçülmüyor, bu da radyoya darbe vuruyor” diyen Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun ,  Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan ve bildiri kitabında yayınlanan üniversite öğrencilerinin radyo dinleme alışkanlıklarını içeren araştırmasında radyo mecrası ile ilgili ilginç veriler var. 

 

 

 

 

 

Radyoda En Çok Müzik Dinleniyor

 

Kuyucu,  üniversite öğrencilerinin radyoyu daha çok bir saatten az dinlediğini bunun da nedeninin özellikle genç kuşağın internet ve sosyal medyaya kaydığını belirtti.

 

İşte Yayınlanan Bildiri için Yapılan Araştırmadan veriler:

 

·         Üniversite öğrencilerinin yüzde 63’ü günde 1 saatten az radyo dinlemektedir. Üniversite öğrencilerinin yüzde 33,3’ü 2 ile 4 saat arası, yüzde 3,6’sı ise günde 4 saatten fazla radyo dinlemektedir.

·         Araştırmaya katılan üniversite öğrencileri yüzde 61,8’i ev dışındaradyo dinlediğini belirtirken, yüzde 38,2’si evde radyo dinlediğini belirtmiştir.

·         Üniversite öğrencilerinin yüzde 80,6’sı hafta içi, yüzde 19,4’ü ise hafta sonu radyo dinlemektedir.

·         Yüzde 24,8’i sabah 07:00-10:00 saatleri arasında, yüzde 21,8’i öğleden sonra 14:00-17:00 saatleri arasında radyo dinlemektedir.

·         Yüzde 43’ü hem Türkçe hem yabancı müzik dinlemektedir. Yüzde 37,6’sı ise yalnızca Türkçe müzikler dinlemektedir.

·         Üniversite öğrencilerinin yüzde 64,2’si müzik ağırlıklı yayın yapan radyoları dinlediğini belirtmiştir. Yüzde 29,1’i ise hem müzik hem de tematik yayınlar yapan radyoları dinlediğini belirtmiştir.

·         Üniversite öğrencilerinin yüzde 61,9’u müzik programlarını tercih ederken, yüzde 23’ü haber programlarını dinlemeyi tercih ettiğini belirtmiştir.

·         Yüzde 30,3’ü radyoyu internet üzerinden dinlediğini belirtirken, yüzde 28,8’i radyo mecrasını cep telefonu aracılığı ile yüzde 26,3’ü ise oto teybi aracılığı ile otomobilde radyo dinlemektedir.

 

Türkçe’de Powertürk, Yabancıda Number One Fm Lider

 

Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu, Kocaeli Üniversitesi’nde düzenlenen “1st International Communication Science & Media Studies” Kongresinde sunduğu araştırmasına göre Türkçe müzikte Power Türk, yabancı müzikte ise Number One Fm en çok dinlenen radyo. 01-31 Mart 2014 tarihleri arasında uygulanan ve üniversite öğrencilerinin en çok dinlediği yerli ve yabancı radyolarının da yer aldığı araştırmada en çok dinlenen on Türkçe müzik yayını yapan radyolar ve dinlenme yüzdeleri şöyle:

 

 

   

 

 

Üniversite öğrencilerini en çok dinlediği yabancı radyo kanalı Number One FM iken,  bu radyoyu sırasıyla PalStation, Power FM, Metro FM, Radyo Fenomen, Joy FM, Virgin Radio, Radio Mydonose, Voyage ve Eksen Radyo izlemektedir.En çok dinlenen on radyo ise şöyle:

 

 

 

 

 

Üniversite Öğrencilerinin Gözünde Radyonun İşlevinde

Değişim Var

 

Araştırmada RTÜK’ün 2007 ve 2009 yılında gerçekleştirdiği ‘Radyo Dinleme Eğilimleri’ araştırmasında yer alan radyonun işlevleri ile ilgili ifadeler üniversite öğrencilerine de sorulmuştur. Radyonun işlevlerini içeren on üç ifadeye katılım oranları sorgulanmış ve 2009 yılı ile 2014 verileri karşılaştırılmıştır.

 

 

 

Yapılan her iki araştırmada da radyo dinleyicileri radyo mecrasını dinlemeyi sevdiği ve gündelik yaşamlarında yararlı bir mecra olarak algıladığı görülmüştür. Kuyucu’nun 2014 yılında gerçekleştirdiği ‘üniversite öğrencilerinin radyo dinleme alışkanlıkları’ konulu araştırmasında üniversite öğrencileri ‘radyo dinlemek bilgi ve birikimimi arttırıyor’ifadesine 2009 yılına göre daha az katıldıklarını belirtmişlerdir.  İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu bu durumu, radyo mecrasının her geçen gün bir müzik kutusuna dönüşmesine ve radyo da yayınlanan kültürel programların sayı olarak azalmasının bir sonucu olarak yorumlarken, radyonun işlevinin yeni jenerasyonda ‘haber verme’ den çok ‘eğlendirme’ ye kaydığını ve radyo mecrasının özellikle yeni kuşakta bir ‘müzik dinleme aracı’ olarak görüldüğünü belirtmiştir.


Editör: TE Bilişim