Tarih araştırmacısı Nihat Mutlu canlı yayında “Osmanlı’da şehzadelerin bir aylık maaşı 600 lira iken, son padişah ve Müslüman dünyasının halifesi Vahdettin, 62 bin sığınmacı Müslüman Türk’e toplamda 500 lirayı uygun gördü” dedi.

Tarihi; sansürcü anlayıştan kurtarıp, aynı zamanda bilgi kirliliğinden arındırmak anlayışıyla her çarşamba günü “Mukayeseli Tarih” programında Atakan M. Metin’in sorularını cevaplayan Nihat Mutlu yine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Tarih araştırmacısı Nihat Mutlu, Radyo 24’deki canlı yayında şunları söyledi: “Vahdettin döneminde 62 bin Müslüman Türk, Yunan mezaliminden kaçıp payitahta sığındı. Vahşetten ve zulümden kaçan bu sığınmacı Trakya Türkleri için Vahdettin bir defaya mahsus olmak üzere sadece 500 liralık bir yardım yaptı. O dönem şehzadeler 600 lira aylık alıyordu. Saraylı baş kadınların aldıkları aylık ise 400 liraydı. Osmanlı’yı var eden Müslüman Türk’lere ise bir defaya mahsus olmak üzere bu 500 lira uygun görüldü. Bunu uygun gören ise Osmanlı’nın son padişahı ve tüm Müslüman âleminin halifesi Vahdettin’di. Şimdilerde kendilerine tahsis edilen kartlarla asgari ücretin üzerinde aylık yardım alan Suriyeli mülteciler kadar değeri olmayan Müslüman Türk göçmenlere, dönemin İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington yardım etti. Hiçbir zengin saray eşrafının yardım etmediği bu göçmenlere bir balo düzenlenerek tam 17 bin sterlin bağış toplandı. Hatta Hindistan’dan bile bağış yapıldığını tarihi kaynaklar yazar. Sanırım memleket, o dönemde olduğu gibi bu dönemde de böyle gariplikler yaşamaya devam edecek.”



Editör: TE Bilişim