Son yıllarda gösterdiği büyük değişim ve gelişim atağı ile dikkatleri üzerine çeken Niğde Üniversitesi düzenlediği “1. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” ile Türk dünyasını Niğde’de bir araya getirdi.



Spor, sanat ve kültürel alanda çok sayıda etkinlik düzenleyerek üniversitenin ve Niğde’nin sosyal hayatını canlandıran aynı zamanda gerçekleştirdiği Ulusal ve Uluslararası boyuttaki bilimsel etkinliklerle de akademik camianın takdirini kazanan Niğde Üniversitesi, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile “I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” düzenledi.


Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen ve 18-21 Mart 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyum, Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreni ile başladı.


Açılış törenine Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dinar Nöketayeva, Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti M. Akmulla Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zaki Alibayev, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahadır Aliyev, Kazakistan Aktöbe Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahim Beknazarov, Kosova Priştina Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergin Jable, Kosova Milletvekili Hamza Bale, Kosovalı Hukukçu Refki Taç, üniversitemiz öğretim elemanları, öğrencilerimiz ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda bilim insanı katıldı.


Törende ilk konuşmayı Rusya Federasyonuna bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti M. Akmulla Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zaki Alibayev yaptı. Sempozyumun Türk Dünyasındaki dillerin, kültürlerin yok olmaması ve korunması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Alibayev, “Bu sempozyumun gelecekte eğitim ve öğretimde gönül bağları kurulmasına vesile olacağına canı gönülden inanıyoruz. Katkıda bulunan herkesi gönülden kutluyorum” dedi. Alibayev katılımcılara çağrıda bulunarak “Ülkelerimize ve dillerimize fedakârca hizmet edelim. Gelecekte de el ele tutuşup halkımıza, milletimize, medeniyetimize ve aydınlanmamıza birlikte hizmet edelim” diyerek konuşmasını tamamladı.


Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dinar Nöketayeva ise daima bir mücadele ve savaştan ibaret olduğunu belirttiği zamanın milletlere kendi dil, kültür ve medeniyetini korumak için yeni ve zorlu görevler yüklediğini belirterek “Kökbörülü sancağın sahibi ve mirasçısı bu günkü Türk nesli, Türk Dünyasının birliğini korumak, kendi köklerimizi, dilimizi, kültürümüzü, medeniyetimiz ile maddi ve manevi değerlerimizi araştırmak, gelişmesine katkı sağlamak için Türk Dünyasının güzide bir coğrafyasında, seçkin bir üniversitede toplanmış bulunuyoruz” dedi.


Kardeş Türk halklarının müştereklerinin sayılamayacak kadar çok olduğunu ifade eden Nöketayeva “Soyumuz ve kökümüz bir, dilimiz ve edebiyatımız bir, dinimiz ve gönlümüz bir, kültür ve medeniyetimiz bir, tarihimiz ve geleceğimiz ortak. Onun işin böyle bir zamanda, özellikle, dünyayı saran ekonomik kriz, köktendinci, ırkçı ve bölücü terör olayları; uyuşturucu ticareti ile silah kaçakçılığının yaygınlaştığı bu zamanda el ele vermek ve işbirliği yapmak zorundayız” diye konuştu.


Prof. Dr. Dinar Nöketayeva konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Türk dilli halkları bir araya getiren bugünkü toplantının, bütün Türk Dünyası için önemli meselelerin ortaya atılıp tartışılmasına, yarının inşasına ve yeni gelişmelere katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Türk kardeşlerimizin kutsal toprağında bir araya gelmiş olan bilim adamları ve araştırmacıların Türk Dünyasının önemli meselelerini çözmeye esas olacak yeni yöntemler geliştirmek, yeni bilimsel esaslar ve fikirlerle ve yeni bakış açıları bulacaklarını ümit ediyoruz”


Törende son konuşmayı Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür yaptı. Rektör Görür; Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Başkurdistan, Tuva, Doğu Türkistan, Moğolistan, İran, Ürdün, Afganistan, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Ukrayna, Amerika, İtalya, Çin, Rusya ve Japonya’dan gelen sempozyum katılımcılarını Niğde Üniversitesi’nde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Çeyrek asra yaklaşan geçmişinde birçok ulusal ve uluslararası organizasyon gerçekleştirmiş olan üniversitemiz için bu sempozyumun ayrı bir yeri bulunmaktadır. Birçok yönüyle büyük önem taşıyan I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu, öncelikli olarak üniversitelerimiz arasında imzalanmış olan ikili akademik işbirliği anlaşmalarının hayata geçirilmesinin bir göstergesidir. Bundan sonrasında yapılabilecek ortak çalışmalar ve yürütülecek ortak projeler için önemli bir adım niteliği taşımaktadır.



Üç ortak üniversite için özel anlamlar içeren sempozyum, Türk Dünyası açısından da büyük öneme haizdir. Bu sempozyum, Türk devlet ve topluluklarının çeşitli kurumları arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirerek, yeni işbirliklerini teşvik edecektir. Türk Dünyası ile ilgili konuların akademik bir anlayışla ele alınıp tartışılmasını, uygun olanların ortak projelere dönüştürülmesini, bu doğrultuda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek suretiyle bilgi üretimine katkı sağlanmasını, çalışma ve araştırmaları paylaşacak etkileşim ortamının oluşturulmasını ve yeni bakış açıları sunulmasını sağlayacaktır” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür sempozyumun düzenlenmesine sağladıkları katkılar dolayısıyla konuk üniversite ve ülke temsilcilerine çeşitli hediyeler takdim etti.


Konuk üniversite temsilcileri de Rektör Prof. Dr. Adnan Görür’e ülkelerine ait çeşitli yöresel hediyeler takdim etti. 
Sempozyum açılış töreni katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.
























Editör: TE Bilişim