1.Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Türk Dünyası Niğde Üniversitesi’nde buluştu Haberimiz için TIKLAYIN

 

Üniversitemizin Kazakistan’ın Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği “I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” sonuç bildirgesi yayınlandı.

 

18 Mart 2014 Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde başlayan ve 21 Mart 2014 Tarihinde Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ve Türk tarihinin miladı kabul edilen Nevruz bayramında gerçekleştirilen kapanış töreniyle bilimsel etkinlik kısmı sona eren sempozyumda 18 ülke ve 119 üniversiteden toplam 356 bildiri sunuldu.

 

Üniversitemiz Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda 403 bilim insanı Türk Dünyası ve meseleleri ile ilgili bildiri sundu.

Yurtdışından katılan bilim insanı sayısının oldukça yüksek olduğu sempozyum Niğde’nin sosyal ve ekonomik hayatını da olumlu yönde etkiledi.

 

Sempozyum sosyal programı kapsamında 18 Mart akşamı Konya Türk Tasavvuf Topluluğu konser ve gösterisi, 19 Mart akşamı Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi gerçekleştirildi. 20 Mart Perşembe akşamı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen kapanış töreni ile bilimsel etkinlik kısmı sona eren sempozyumda Nevruz Bayramı dolayısıyla katılımcılara üniversitemiz Anıt Alanında etli pilav ve irmik helvası da dağıtıldı. 21 Mart Cuma günü Niğde’nin ve Kapadokya Bölgesi’nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir gezi ile sona eren sempozyum sonrası katılımcılar Niğde Üniversitesinin çok iyi bir ev sahipliği yaptığını belirterek sempozyumun oldukça yararlı geçtiğini ifade ettiler.

 

I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu

SONUÇ BİLDİRGESİ

 “1.Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” Niğde Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Sempozyum, Niğde Üniversitesi-Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Miftahettin Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversite iş birliği ile 18 Mart tarihinde Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde başlamış ve 21 Mart 2014 Tarihinde Türklerin Ergenekon’dan çıkışı ve Türk tarihinin miladı kabul edilen Türk Dünyasının ortak Nevruz bayramında kapanışı yapılmıştır. Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmut Uygur- Çin Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen sempozyuma Türk Dünyası ve meseleleri ile ilgili bildiri sunmak üzere 403 bilim insanı katılmıştır. 18 ülke ve 119 üniversiteden toplam 356 bildiri sunulmuştur.

Üç gün devam eden sempozyum süresince bildiriler eş zamanlı olarak yedi salonda toplam 89 oturumda sunulmuştur. Sunulan bildirilerde dil, kültür, edebiyat, sosyoloji, din, tarih, sanat tarihi, eğitim, etnografya, coğrafya, bilimsel gelişme, Türk iktisadı, siyaset, devletlerarası ilişkiler, uluslararası siyasi gelişmeler, uluslararası ticaret ve bilgi paylaşımı gibi konular tartışılmış, Türk Dünyasının geleceği ile ilgili öngörülerde bulunulmuştur.

 

Türk Dünyasından çok farklı üniversitelerin idarecilerinin sempozyumu onurlandırmaları, bu süreçte yaşanılan en güzel gelişmelerden biridir. Bunun yanı sıra, sempozyuma iştirak eden idareciler, temsil ettikleri üniversiteler adına, katılımcı diğer üniversite ve akademilerle yeni işbirliği anlaşmaları imzalamışlardır. Sempozyumdan sonra bu güzel ve anlamlı işbirliği adımlarının daha da artacağı düşünülmektedir.

 

Bu bağlamda sempozyumun değerlendirilmesi neticesinde alınan kararlar ve teklifler şu şekildedir:

Birincisi Niğde’de düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun ikincisinin uygun tarihlerde Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ev sahipliğinde Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

 

Yine birincisi Niğde’de düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun açılış konuşmalarında Üniversite rektörleri ve temsilcilerinin üzerinde durarak vurguladığı gibi her yıl bir Türk yurdunda yapılması ilke olarak benimsenmiş, ortaya çıkan sorunların zaman içinde giderilmesi ve sempozyumun kurumsallaştırılması kararlaştırılmıştır.

 

Yapılan işbirliği anlaşmalarıyla ve mevcut öğrenci ve akademik personel değişim programları ile lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrenci-akademisyen değişiminin arttırılarak devam ettirilmesi hedeflenmiştir.

 

Sempozyumun, Türk Dünyası için tespit edilen önemli sorun ve konulara odaklanarak ve çözüm üreterek, Türklük araştırmalarına akademik katkı sağlayacak şekilde yapılması kararlaştırılmıştır.

 

Sempozyum devam ederken Kırım’ın Rusya tarafından ilhak sürecinin yaşanması, büyük acı ve kaygı yaratmıştır.

Türk dünyasındaki dillerin, kültürlerin yok olmaması ve korunması açısından önemi büyük olan Sempozyumda sevindirici pek çok gelişme yaşanmış; Türk dünyasından yüzlerce bilim adamı ve üniversite idarecisini buluşturan bu Sempozyum vesilesi ile üniversiteler arasında yeni ve hayata geçirilebilecek anlaşmaların imzalanması, bilim adamları arasında ortak projelerin başlatılarak en kısa sürede hayata geçirilmesi ve özellikle Sempozyumun geleneksel hale getirilmesi geleceğe yönelik en büyük temennimiz olmuştur.

 Sempozyum Düzenleme Kurulu

 

 

Editör: TE Bilişim