İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek 2013



İnşaat sektöründe istihdam %1,9 azaldı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat İstihdam Endeksi 2013 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,9 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat İstihdam Endeksi ise; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,9 oranında azaldı.



İnşaat sektöründe çalışılan saat %2,0 azaldı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi 2013 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,0 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Çalışılan Saat Endeksi ise; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,9 oranında azaldı.

 


İnşaat sektöründe brüt ücret-maaş %2,9 arttı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi 2013 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,9 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış İnşaat Brüt Ücret-Maaş Endeksi ise; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,9 oranında arttı.



***********************************************

 

İşgücü Maliyeti Endeksi, II. Çeyrek 2013


Saatlik işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre %3,6 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2013 yılı II. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %3,6 arttı. Endeks, sanayi sektöründe %2,6, inşaat sektöründe %1,1 ve hizmet sektöründe %0,6 arttı.

Saatlik kazanç endeksi bir önceki çeyreğe göre %3,6 arttı.


Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi 2013 yılı II. çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre %3,6 arttı. Endeks değerlerindeki artış oranları; sanayi sektöründe %3,3, inşaat sektöründe %1,9 ve hizmet sektöründe %1,4 olarak gerçekleşti.

 

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre %1,4 arttı.


İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2013 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,4 arttı. Endeks değerleri; sanayi sektöründe %4,8 ve inşaat sektöründe %1 artarken, hizmet sektöründe %3,3 azaldı.


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksinde 2013 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en yüksek artış %9,5 ile D (Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektöründe gerçekleşti.

 

 

 

Sanayi Üretim Endeksi, Temmuz 2013


Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,9 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2013 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %1,8 azaldı ve imalat sanayi sektörü endeksi %1,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %0,5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 arttı.

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2013 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %2,3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %6,2 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %1,6 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.


Ana Sanayi Grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2013 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %2,7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %10,0 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatında gerçekleşti.

 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2013 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış %10,0 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti.

 

Editör: TE Bilişim