Şili’de Madencilerin kurtarılması ve Ülkem Madenciliği!
Eğitim Sen Niğde İl Temsilcisi Göksel Rıza Özkan’ın makalesini sunuyoruz
    
Şili’deki maden emekçilerine geçmiş olsun dileklerimi iletir ve gerçekleşen kurtarma çalışmalarının ülkem madencilik yetkililerince örnek alınmasını dilerim.!
       Şili’ye yaklaşık 45 km uzaklıktaki Cerro San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesin de 5 Ağustos 2010 tarihinde meydana gelen göçük sonucu 33 madenci yerin 680 metre altında mahsur kalmış idi. Kazadan 17 gün sonra 12 cm. çapındaki sondaj kuyusu ile “galeri sığınak odasına” bulunan işçilere ulaşılarak sağ oldukları anlaşılmış, bunun üzerine yürütülen kurtarma çalışmaları 13.10.2010 günü sonuç vermiş ve maden işçileri yeryüzüne teker, teker çıkarılarak kurtarma işlemi başarıyla sonuçlanmıştır.
       Kurtarma ekipleri tüm mühendislik hesapları tekrar, tekrar kontrol ederek yüzeyden 66 cm çapında bir genişlikle ve yaklaşık 700 metre derinliğine açılacak olan sondaj kuyusu içerisinden işçilerin dışarıya çıkarılması planlanmıştır.
          Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) dâhil pek çok kuruluşun teknik destek verdiği kurtarma çalışmalarında, işçilerin oksijen, su ve gıda ihtiyaçları konusunda gerekli tedbirler alınırken, fizik ve ruh sağlıklarının korunması içinde her türlü olanak seferber edilmiştir. Gereken tüm bilimsel destekler istenirken komplekslere kapılanmayıp açık davranılmıştır.
       Şili ülke olarak madencilik sektöründe köklü bir geçmişe sahiptir. Özellikle bakır üretiminde dünya sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır. Madencilik oldukça gelişmiş olmasına rağmen, Türkiye gibi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) pek çok sözleşmesine imza atmaktan maden şirketlerinin kapitalist patronlarının baskılaması sonucu uzak durmuştur. Taşeronlaştırmanın yaygın iş kazalarının sık yaşandığı Şili maden ocaklarında, sendikal örgütlenmede zayıftır. “Cerro San Jose” Bakır ve Altın Maden İşletmesi Ocağı’nda çalışan işçilerinde sendika üyesi olmadığı gerçekliği bilinmelidir. Maden işçilerinin ve ailelerinin doğal dayanışması mutlu sona kavuşulmasında etkili olmuştur.
          Kaydedilen gelişmeler Şili’deki madencilerin ailelerini ve Şili halkını mutlu ederken, dünyanın pek çok ülkesinde de kurtarma çalışmaları ilgiyle izlenmiştir. İlgi ve merakla izleyen ülkelerin başında kuşkusuz ülkemiz Türkiye de vardır ve özel sektörde zor koşullarda çalışan maden işçileri ve aileleri başta gelmektedir desek doğru tahmin yürütmüş oluruz .
         Daha bundan yaklaşık altı ay evvel 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak’ta taşeron firma “Yapı Tek” ocağında göçükte kalan ve 28’i 22 Mayıs’ta çıkarılan, 2’sinin ise hala cesedine ulaşılamayan madenciler, “Cerro San Jose Bakır ve Altın Maden İşletmesi” işçileri kadar şanslı değildir. Bu arada Şili’de kurtarma çalışmalarının devam ettiği süreçte, Türkiye’de özel sektör Ocaklarında 8 madenciyi daha toprağa verdiğimizi de unutmadan söylemeliyim.
        Kamuda Eğitim işkolunda örgütlü bir sendika üyesi ve yöneticisi olarak, Şili’deki bu örnek kurtarma çalışmalarını bu güne dek pür dikkat izlemiş ve sonuçtan Şili’deki işçi aileleri kadar mutlu olduğumu paylaşmak isterim. Kamuoyunun özellikle dikkatini ülkemizdeki maden işçileriyle benzer koşullarda çalışan ve aynı kaderi paylaşan “Cerro San Jose Bakır ve Altın Maden” İşletmesinde mahsur kalan işçilere geçmiş olsun diyor ve ülkemizi yönetenlere, maden sektöründe “en az çıktıyla en çok üretimi” gerçekleştirmek isteyen özel sektör firmalarına Şili de gerçekleşen kurtarma çalışmalarını örnek almalarını diliyorum. Ayrıca bir kez daha Şili’de ki madenci emekçilerin, ailelerin ve Şili halkının mutluluğunu paylaşıyor, dostluk ve dayanışma duygularımızın bilinmesini istiyorum.
 
Editör: TE Bilişim