Bor İlçesi Bahçeli Kasabası’nda bulunan Roma Havuzu’nda yıllardır hizmet veren tesislerin Kültür ve Turizm Bakanlığının uyarılarına rağmen izinsiz çalıştırıldığı öğrenildi. 

 

Bilindiği üzere, Bor İlçesi Bahçeli Kasabası sınırları içerisinde Köşk diye anılan Roma Havuzu'nda bulunan resturant ve mesire alanı Bahçeli Belediyesi tarafından özel bir şirkete işletme hakkı verilmiş, son bir kaç aya kadar mesire alanına giriş bariyerle kapatılmış ve girmek için 3 TL. giriş ücreti talep edilmişti. Niğde’ye gelen misafirlerin götürebileceği nadir yerlerden birisi olan Roma Havuzu’na girişlerden ücret alınması bir çok ziyaretçinin tepkisini çekmişti.

 

Haziran ayında Bahçeli Kasabası Roma Havuzu ve mesire yerine ailesi ile piknik yapmak için giden vatandaşlardan biri Roma Havuzu’nun da bulunduğu piknik alanına girmek için kendisinden 3 TL ücret talep edilmesine tepki gösterdi. Başta 3 TL’yi veren vatandaş konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir elektronik dilekçe ile bildirdi. Ben Bahçeli sevdalısıyım diyen hemşerimiz dilekçe ile ilgili kendisine gönderilen resmi yazıyı bizlerle paylaştı.

 

Resmi yazıda belirtilenlere göre; Söz konusu olan restoranın mülk sahibi olan Bahçeli Belediyesi tarafından bakanlıktan izin alınmadan kiraya verildiği, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre satış, kiralama ve tahsis hakkının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni olmadan yapılamayacağı belirtildi.

 

Yazıda ayrıca; Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği vurgusu yapılarak, vatandaşlardan alınan 3 TL giriş bedelinin de belediye ile görüşülmesinin ardından alınmayacağı bilgisi verildi.

 

Duyarlı vatandaşımızı kutluyoruz.

 

Bu durumun izaha muhtaç olduğunu görüyoruz. Bu konuda gerek Bahçeli Belediye’sinden, gerekse Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden gelecek açıklamalar sitemizde yer alacaktır. 


YAZININ ORJİNALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Konu ile ilgili sitemiz yöneticisi Selim GÖKEL'in 14 Aralık 2010 tarihli "Niğde'de sıradanlıkla övünmek" başlıklı köşe yazısında Roma Havuzundaki bu durumdan şöyle bahsetmişti. 
....

Ak Partili, Bahçeli Belediyesi için sadece Köşk yeter.  “bundan bir ay kadar önce piknik sezonu geçmiş olduğu halde, Bahçeli’den ekmek, zeytin alıp arkadaşlarla Köşkdeki banklarda atıştırıp araçla yolumuza devam edecektik. Bir görevli burada ücretsiz oturamayacağımızı belirti, ücret talep etti. “Sezon geçmiş, kimse yok, sadece beş dakika atıştırıp gideceğiz… sizin değil Romalıların yaptığı, Roma havuzundan çok uzağız, buradan görünmüyor bile, isterseniz havuza sırtımızı dönelim ” lafları etkili olmadı. Zeytini , ekmeği topladığımız gibi oradan ayrıldık. Bu konuda zaten çok şikayet almıştık. Türkiye de başka bir yerde böyle bir uygulama olamaz… Ama Bahçeli belediyesi böyle sözleşme yapmış!. Yılların köşkünü halka kapattı!.

Kapanan sadece Köşk mü? Kemerhisar Belediyesi‘nde ise yüzyıllık İçmece bu dönem kapandı…  Yazın görüş sorduğumuzda Sağlık Bakanlığından onay bekliyoruz, yakında açılacak denilmişti…  Kemerhisar hep aynı… sadece  Kemer…
...
Selim GÖKEL'in Konu ile ilgili yazısının Tamamını görmek için TIKLAYIN







Editör: TE Bilişim