Türkiye’deki yayımcıların bir araya geldiği Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), ve üye meslek birlikleri,  Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlıklarının desteğiyle korsan kitaba karşı etkin mücadeleye devam ediyor.

 

2013-14 Eğitim öğretim dönemi okulların açılmasıyla birlikte yayıncılık sektöründe yoğunluk başladı. Bunu fırsat bilen korsancılarda harekete geçti. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 191 baskında, kitap, kitap kapağı, forma, kalıp, bandrol, matbaa makinasının yer aldığı toplam 1 milyon 207 bin 162 materyale el konulurken,  10 milyon 432 bin liralık korsan kitap ele geçirildi.

 

YAYFED Başkan Yardımcısı Serhat Baysan, YAYFED’in öncelikle fikri mülkiyet hukukunun güçlendirilmesi, yayımcıların yasalar nezdinde mali haklarının savunulması, fikri hak takibinin yapılması ve hak ihlallerinin önlenmesi, kayıt, tescil, bandrol ve sertifika konularında sektörün yönlendirilmesine çalıştığını belirtti.  Ayrıca; korsan yayıncılık,  intihal ve çeviri korsanlığı, fotokopi korsanlığı yapan ve korsan satanlarla mücadele edildiğini, korsan satışların sona ermesini hedefleyerek, ülke ekonomisindeki kayıt dışılığın önemli bir bölümünün önüne geçilmesine  çalıştığını bildirdi.

 

Korsanlığa ilişkin suçlar katalog suçlar kapsamına alınmalı

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasına sayılı günlerin aldığı bu dönemde,  her alanda öncülük yapan yayıncılık sektörünün karşısında korsan yayım probleminin sürdüğünü anlatan Serhat Baysan, bu konudaki yaptırımların yetersizliğine dikkat çekti, özellikle elektronik alanda çok büyük boşluk olduğuna değindi ve iki yıllık çalışmayla, kamu ve sivil toplum yapılanmalarının birlikte hazırladığı yeni telif hakları kanununun yasalaşması için Bakanlığın ve meclisin konuyu gündeme almaları gerektiğini belirtti. Korsan yayım konusunda yapanın yanına kar kalan bir durum olduğunu belirten Serhat Baysan, “fikir hırsızlıkları ve telif hakları konusunda işlenen suçların katalog suçlar kapsamına alınması gerektiğini” söyledi.

 

Bu konudaki kamuoyu duyarsızlığına da dikkat çeken Serhat Baysan, “ekonomik seviyesi yüksek insanlar bile ucuz ürüne ilgi gösteriyor. Korsanın nerede satıldığını biliyor. Bile bile gidip okuyor. Bu da fikir hırsızlığı yapanların ekmeğine yağ sürüyor” dedi.

 

Okul ve üniversitelerde fotokopiden de çoğaltıp dağıtmak suç

 

Özellikle okulların açılması ile fotokopi çekimleri de artış olacağını biliniyor. Bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmanın da suç olduğunu, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası olduğunu hatırlatan Serhat Baysan, bu tip korsanlıkların genellikle okul ve üniversitelerde meydana geldiğini belirtti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelge yayınlayarak bu işin suç olduğuna dikkat çekmesi gerektiğini anlatan Serhat Baysan, “Üniversite ve Milli Eğitim okullarındaki akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engeli oluşturuyor. Bu işi yapan insanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor. Hiçbir kitabı fotokopi ile çoğaltarak kitaptan daha ucuza mal etmek mümkün değil. Eğitim kurumlarının bu işe bulaşması bizi ciddi ümitsizliğe itiyor” dedi.

 

YAYFED, korsan piyasasını daraltmayı başardı

Serhat Baysan, Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlığı katkılarıyla ortaya koydukları etkin mücadele sonucunda gelişmiş ülkelerle aynı seviye yakalanamasa da, korsan piyasasını daraltmayı başardıklarını dile getirdi.

 

Rakamlarla Yayımcılık Sektörü

TÜRKİYE’NİN DÜNYA YAYINCILIK SEKTÖRÜNDEKİ

CİRO BÜYÜKLÜĞÜ SIRALAMASI *

13

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP

6,4

2012 YENİ BAŞLIK SAYISI

42.626

ÜRETİLEN KİTAP

480.257.824

ÜCRETSİZ DERS KİTABI

187.000.000

BANDROLLÜ KİTAP

293.257.824

ÇOCUK VE GENÇLİK

52.000.000

EĞİTİM

90.000.000

AKDEMİK

20.000.000

YETİŞKİN KURGU  

50.000.000

YETİŞKİN KURGU DIŞI

30.000.000

İNANÇ KİTAPLARI

51.000.000

Ciro

2,5 Milyar Dolar

*Dünya Yayıncılar Birliği 2012 Frankfurt açıklamasına göre Türkiye Yayıncılık Sektör Ciro Büyüklüğü

 

 


Editör: TE Bilişim