Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde, yüksek verimli ve hastalıklara dayanıklı patates çeşidi ıslah çalışmaları kapsamında yerli 2 çeşit daha geliştirildi. Enstitüde 2005 yılından beri yerli patates çeşidi geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

Yüksek verimliliğin göz önüne alındığı ıslah çalışmalarında daha önce "Onaran 2015", "Nam", "Nahita", "Ünlenen", "Leventbey", "Muratbey", "Çağrı", "Fatih", Niğde Sarısı" ve "Saruhan" çeşitleri geliştirilip, tescillenerek ülke tarımına kazandırıldı.

Enstitüde, siğil gibi patates hastalıklarına dayanıklı çeşitler üzerinde yürütülen çalışmalar kapsamında 2 tür daha geliştirildi.  Enstitü Müdürü Uğur Pırlak da enstitüde üreticilerin verim ve kalite yönüyle benimsedikleri patates çeşitleri geliştirmeye çalıştıklarını aktardı.

Bunun yanında enstitüde bölgede sorun olan hastalıklara karşı da çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Pırlak, şöyle konuştu: "Enstitümüzün yaptığı çalışmalar sayesinde 2 adet yerli ve milli patates çeşidini geliştirmiş bulunuyoruz. 5 yıllık deneme sonucunda her iki çeşidimizin de bu hastalığa karşı oldukça dayanıklı olduğunu tespit ettik ve yeterli tohumluk seviyesine ulaştığımızda bu çeşitlerimizle tescile gideceğiz. Tescil sonucunda da bu çeşitlerimizi üreticilerimizle buluşturacağız. Bu çeşitlerle karantina nedeniyle güvenlik kuşağında üretim yapılamayan alanlarda patates üretiminin yapılması sağlanacak. Bu sayede bu alanların tekrar patates üretimine açılması sağlanacak."

Pırlak; “  Ülkemizde bu hastalığa karşı dayanıklı bir çeşit geliştirilmemişken enstitümüzün yaptığı çalışmalar sayesinde şuan itibariyle Türkiye’de ilk kez iki adet yerli ve milli patates çeşidini geliştirmiş buluyoruz. Şuan itibariyle 5 yıllık yapılan deneme sonucunda her iki çeşidimizin bu hastalığa dayanıklı olduğunu tespit ettik ve yeterli tohumluk seviyesine ulaştığımızda bu çeşitlerimizle tescile gideceğiz. Tescil sonucunda bu çeşitlerimizi üreticilerimizle buluşturacağız. Bu çeşitlerimizin üreticilerimizle buluşmasındaki en önemli neden, bu çeşitlerle birlikte karantina nedeniyle güvenlik kuşağında patates üretimi yapılmayan alanlarda patates üretiminin yapılması sağlanacak ve bu sayede bu alanların tekrar patates üretimine açılması ve patates üretiminin tekrar artması anlamına gelecek. Çok yakında çeşitlerimizi üreticilerimizle buluşturmak için çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim