Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167' nci Yıldönümü kapsamında İl Müdürlüğümüz ile Niğde Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliğince ortaklaşa düzenlenen "İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri" konulu panel yoğun ilgi gördü.



Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Panele Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa BAYRAK, Belediye Başkan Vekili Yakup YERLİKAYA, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal SARI, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin ONARAN, Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir ERDEM, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet DEMİRKOPARAN, bazı Kurum Müdürleri, İlçe Müdürleri,Müdürlüğümüz personeli ile öğrenciler katıldılar.


Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet ŞEKEROĞLU, İl Müdür Vekili Sadettin YILMAZ ve Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Rasim YILMAZ birer konuşma yaptılar.

Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programın açılış konuşmasının ilkini üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu yaptı. Türkiye’deki tarımsal eğitim-öğretim faaliyetinin 1846 yılında İstanbul’da Yeşilköy Semtinde bulunan Ayamama Çiftliğinde kurulan Ziraat Mektebi ile başladığını belirten Doç. Dr. Şekeroğlu ; “ Bu okulu 1891 ve 1893 yıllarında Bursa ve İstanbul Halkalı’da açılan okullar izlemiştir. Daha sonra 20 Haziran 1933 yılında Yüksek Ziraat Enstitüsü kurularak ülkemiz gerçek anlamda özerk yükseköğretim kurumuna sahip olmuştur. 1948 yılında çıkarılan yasayla Yüksek Ziraat Enstitüsü Ziraat Fakültesi adını alarak Ankara Üniversitesine bağlanmıştır” dedi.

Üniversitemizde yeni kurulan Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin bölgesel sorunların çözümünde, ilgili paydaşlarla işbirliğine önem verdiğini söyleyerek sözlerine devam eden Doç. Dr. Şekeroğlu, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu’nun ardından Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Saadettin Yılmaz da bir konuşma yaptı. Yılmaz konuşmasının başında iklim değişikliğinin kuraklık, kıtlık, göç gibi etkileri düşünüldüğünde, alınacak tedbirlerde uluslar arası işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum ve fiziki coğrafya şartları nedeniyle iklim çeşitliliği açısından son derece elverişli ve bir o kadar da hassas bir konumda olduğunu belirten Yılmaz; “Bu nedenle iklimi ve iklim değişikliğini anlamak, gelecekte yaşanabilecek değişiklikleri öngörebilmek için özel bir önem arz etmektedir” dedi.

Yılmaz ayrıca;  “Dünyadaki yaşamı etkileyen doğal afetlerden biri olmasına rağmen insanlar tarafından pek de önemsenmeyen kuraklık, en az deprem ya da yanardağ patlaması kadar ciddiye alınması gereken doğal afetlerden biridir. Kuraklık afetinin insanlar tarafından az önemsenmesinin en büyük nedenlerinden biri, deprem ya da Tsunami gibi felaketlerle kıyaslandığında kuraklığın çok daha uzun vadede etkisini göstermesidir. Bir sel baskını dakikalar içerisinde geniş bir alanı etkileyebilirken, kuraklık uzun yıllar boyunca gelişimine devam ederek uzun vadede bir bölgenin tamamen kurumasına neden olabilir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Niğde Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Rasim Yılmaz ise; “Cumhuriyetin ilk yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; “Milli Ekonominin Temeli Ziraattır” diyerek tarımın ülke ekonomisindeki yerini vurgulamıştır. Çağdaş, modern ve yenilikçi bir anlayışla kurulan büyük bir beklenti ve heyecan içinde oluşturulan Yüksek Ziraat Enstitüsü, 1948 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi adıyla ilk öğrencileri ile buluşmuştur” dedi.

Niğde Ziraat Mühendisleri Odası olarak Niğde Üniversitesinde Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulmuş olmasından memnuniyet duyduklarını belirten Yılmaz, fakültenin başta Niğde tarımı olmak üzere, Niğde ekonomisine, şehrimize sosyal ve kültürel anlamda ve ayrıca ülke ekonomisine de bilim ve teknoloji ışığında katkı sağlayacağını belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından İklim Değişikliği ve Tarıma Etkileri konulu panele geçildi. Panelin ilk konuşmasını Üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Şen yaptı.İklim değişikliğinin tanımını yaparak konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Şen; “İklim değişikliği Birleşmiş Milletlerin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde, “Karşılaştırılabilir bir zaman döneminde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan ya da dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik biçiminde tanımlanmıştır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Şen Bölgesel İklim Modeli Çalışmaları, Türkiye İkliminde Öngörülen Değişiklikler konularına da değinerek İklim Değişikliği Sonucu Olası Kuraklığa Karşı Yapılabilecek Uygulamaların neler olduğu hakkında bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Panelin son konuşmasını Ziraat Yüksek Mühendisi, JAIN Sulama Sistemleri Proje Müdürü Sinan Eriş yaptı. Eriş, doğru sulama uygulamaları hakkında bilgiler vererek doğru bir sulama için ilk olarak Bitki çeşidinin su ihtiyacına, ekim/dikim tarihine, gelişme dönemlerine, etkili kök derinliğine bakılması gerektiğini belirtti.

Eriş konuşmasının sonunda “Türkiye’de Uygulanan Sulama Şekillerine de değinerek Tarımda etkin su kullanımını sağlayan araç ve tekniklerin kullanımı ülkemizin öncelikli hedefleri arasında yer almalıdır. Tarımda mevcut su kullanımının değişmeden devam etmesi durumunda ülkemizde su kıtlığının bir su krizine dönüşme ihtimali yüksektir” dedi.

Panelin ardından Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa BAYRAK  tarafından panelistlere plaket verildi. Plaket törenini müteakip verilen kokteylle panel sona erdi.



Editör: TE Bilişim