Niğde Barosu avukatlarından Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu Genel Koordinatörü Özlem Sırakaya, Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu hakkında ve komisyonun iş ve işleyişi hakkında önemli bilgi verdi.


Sırakaya, yaptığı açıklamasında kadına şiddet konusuna vurgu yaparak, kadına şiddet konusunda kadından çok erkeklerin bilinçlendirilmesi gerektiğinin önemle altını çizdi.


Sırakaya, “Komisyonumuz kurulalı bir yıl gibi bir süre oldu. Komisyonumuzda yapılan ilk toplantıda öncelikli konumuz kadına şiddettin azaltılması oldu. Çeşitli çalışmalar yaparak Niğde merkez ve genelinde bir veri çalışması yaptık. Yapılan bu veri çalışmasında: 2008 yılında 87 olayda 62 kadın, 2009 yılında 144 olayda 111 kadın, 2010 yılında 100 olayda 63 kadın, 2011 yılında 128 olayda 85 kadın ve 2012 yılında 155 olayda 138 kadın şiddet görmüş. Son beş yılda aldığımız bu verilere göre biz kadınların bilinçlendirilmesi konusunda bir proje oluşturmaya karar verdik. İl Jandarma Komutanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Müftülük ve diğer kurumlarla ortak bir çalışma yaparak kadınların bilinçlendirilmesi konusunda toplu bir proje oluşturduk. Niğde genelinde köy ve kasabaları gezerek proje dâhilinde kadınlarımıza ulaştık ve ulaşıyoruz. Köy ve kasabalarda kadınlarımız tarlalarda çalışmaya gittikleri için komisyonumuz Mayıs ve Haziran aylarından itibaren çalışmalarına ara vermişti ancak çalışma zamanı bittiği için komisyonumuz yine kaldığı yerden faaliyetlerini devam ettirmektedir. Komisyonumuzda bizler gönüllü olarak bu işi yapıyoruz ve kadınlarımız bize doğrudan başvurabilir. Komisyon olarak kadınlara yasaları anlatarak farkındalık oluşturmaktır amacımız. Bu nedenle kadınlarımız bize komisyonumuza doğrudan başvurarak bu konu vb. konuları hakkında bilgi alabilirler. Ayrıca kendilerine ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Kadınlara komisyon olarak bilinçlendirme yaptığımız konular; “Kadına Şiddettin Önlenmesi ve Ailenin Korunması” yasasının kendilerine sağladığı hakları anlatıyoruz” dedi.


Sırakaya, şiddette uğrayanın yanı sıra şiddet uygulayan erkeklere mesaj olarak, “Aslında bize hep soruyorlar, eğitilmesi gereken kadınlar mı yoksa erkekler mi? diye soruyorlar. Haklarını bilmekle başlar eğitim, erkekler bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor ve hatta kadınların bu konudaki haklarını erkeklere anlatılıp davranışlarını ona göre şekillendirilmesi gerektiği de söylenebilir” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim