Niğde Üniversitesi’nin Türk dünyasını bir araya getireceği “1.Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları” sempozyumu başlıyor.
 
Spor, sanat ve kültürel alanda çok sayıda etkinlik düzenleyerek üniversitenin ve Niğde’nin sosyal hayatını canlandıran aynı zamanda gerçekleştirdiği Ulusal ve Uluslararası boyuttaki bilimsel etkinliklerle de akademik camianın takdirini kazanan Niğde Üniversitesi,  Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu M. Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği “I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu” 18 Mart 2014 Salı günü Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak.
 
Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmut Uygur-Çin Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen ve Niğde Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan sempozyuma; Türk Cumhuriyetleri yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Çin, Japonya, Rusya, İran, Arnavutluk, Moğolistan, Ukrayna, Afganistan, Makedonya, Ürdün, Kosova gibi ülkelerin de yer aldığı 20 ülkeden Türk Dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı tarafından toplam 817 bildiri gönderildi. Yapılan değerlendirme sonucunda gönderilen 817 bildiriden 485 bildirinin sunulması uygun bulundu. Sempozyumda bildiriler Türkiye Türkçesi dâhil, diğer Türk lehçeleri veya İngilizce olarak sunulacak.
 
Türk Dünyasını ilgilendiren özellikle dil, edebiyat, eğitim, tarih, sosyoloji, arkeoloji, sanat tarihi, uluslararası ilişkiler ve iletişim konuları ve sempozyum afişinde belirtilen diğer konuların ele alınacağı sempozyumda konulara akademik anlayışla değinilmesi, tartışılması ve uygun olanların ortak projelere dönüştürülmesi amaçlanıyor. Türk Dünyası üzerine araştırma yapan akademisyen ve araştırmacıları bir araya getirme özelliği de taşıyacak olan sempozyumun bilgi üretimine katkı sağlaması ve yeni bakış açıları sunması da bekleniyor.
 
I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu kapsamında 18-21 Mart 2014 tarihleri arasında Niğde’de yurt dışından 300, yurt içinden 100’den fazla bilim insanı ağırlanacak, son günde Niğde’nin ve Kapadokya Bölgesi’nin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir gezi gerçekleştirilecek. Yine sempozyum sosyal programı kapsamında 18 Mart akşamı Konya Türk Tasavvuf Topluluğu konser ve gösterisi,19 Mart akşamı Kazak Kızlar Pedagoji Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve 20 Mart akşamı Niğde Üniversitesi tarafından organize edilen Halk oyunları gösterisi ve konseri gerçekleştirilecek
 
Sempozyum düzenleyicisi üniversiteler tarafından alınan karara göre birincisi Niğde’de gerçekleştirilecek olan Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun ikincisinin Kazakistan’da üçüncüsünün de Başkurdistan’da (Rusya Federasyonu) düzenlenmesi planlanıyor.



Editör: TE Bilişim