Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde “An Advanced Practical and Theoretical Course on The Current Genomic Interpretation of Karyotype Evolution” çalıştayı gerçekleştirildi.

Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinde düzenlenen ve farklı iller ile üniversitelerden yoğun ilgi gören çalıştayda; Bitki Moleküler Sitogenetiği alanında Almanya IPK’den dünyada lider konumunda olan Prof. Dr. Ingo Schubert, bilimsel bilgi birikimi ve tecrübesini katılımcılarla paylaştı.
TÜBİTAK ‘2221 Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme Programı’, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü ve Ayhan Şahenk Vakfı tarafından desteklenen etkinlikte, yaptığı çalışmaları özetleyen Prof. Dr. Ingo Schubert, “Doğada kendiliğinden gerçekleşen genetik çeşitliliğin küçük ölçekte tekrarını biz laboratuvarda yapıyoruz.  Biz kromozomları inceleyerek, bunlardan hangisinin doğada daha başarılı olduğunu ve hangi yolları izlediğini takip ediyoruz.  Bunu da sınırlı sayıda ama sistemli kromozom çalışmalarıyla ve yaklaşımlarla takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Koordinatörlüğünü üniversite öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Latif Tek’in yaptığı çalıştayda ayrıca; yeryüzünde çeşitlilik gösteren canlılar ve onların farklı özellikleri, canlıların özelliklerini kendilerinden sonraki nesillere aktarımı, kalıtım, genetik bilimi ve kromozom bilimi gibi konular hakkında detaylı bilgilerin verilmesinin yanı sıra hem teorik hem de pratik incelemeler dahil edilerek, karyotip evrimi ve değişiklikleri hakkında güncel genomik değerlendirmelerde bulunuldu.

İngilizce olarak düzenlenen ve 2 Temmuz’da başlayan çalıştay, 13 Temmuz’a kadar devam edecek.


 
Editör: TE Bilişim