7 Milyon 573 Bin 397 TL bedelle yapımı tamamlanan Düzenli Katı Atık Tesisinin 16 Ocak 2013 tarihinde açılışı gerçekleştirilmişti. Açılışa çok sayıda bürokrat ve Niğde’nin önde gelen isimleri de katılmıştı.


Açılış için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara Arena Salonu’ndan canlı yayınla düğmeye basmıştı. Peki, görkemli bir törenle açılan bu tesisin durumu nedir? Bu tesisle ilgili daha öncede Açtık ama Çalışmıyor? Şeklinde birde köşe yazısı yayınlamıştık.



Başbakan Erdoğan, 2003 yılında 15 olan katı atık depolama tesis sayısının bugün 68'e ulaştığını ve bu tesislerin 44 milyon kişiye hizmet verdiğini belirtmiş; “İnşallah 2023 yılında Belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız, katı atık hizmeti alabilecek. Yani çöp sorununu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz” diyerek bu tesislerin hizmete geçtiğini müjdelemişti.


Açılışta Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’da bir konuşma yapmış ve bu konuşmasında; “Bugüne kadar Niğde ve Bor ilçemizde vahşi depolama, çöpler ve evsel atıklarla ilgili vahşi depolama yapılmaktaydı. Evlerden alınan çöpler arazilere gelişi güzel atılmaktaydı. Bu tesisle birlikte iki büyük yerleşim yeri olan Niğde ilimizin ve Bor ilçesinin evsel atıkların tamamı buraya getirilerek burada bertaraf edilecek” şeklinde konuşmuştu. Aradan altı ay geçti ve katı atık tesisinin çalışmalarını izleyelim dedik.  

 

7,5 MİLYON TL ÇÖP MÜ OLUYOR?

NİĞKAD-BİR ile 42 Belediyenin ortağı olduğu bu tesis şu an zor durumda. 7 Milyon 573 Bin 397 TL harcama ile yapımı tamamlanan Düzenli Katı Atık Tesisi henüz çalışmıyor atıklar halen vahşi depolama yöntemiyle eskisi gibi dökülüyor.


Katı Atık Deposunun son halini dışarıdan görüntüleyebildiğimiz kadarıyla fotoğraflarını siz kamuoyu ile paylaşıyoruz. Alana girmemizin sıkıntı olacağını düşünerekten de izlenimlerimizi sizle paylaşıyoruz.


7,5 Milyon TL gibi bir paranın harcandığı bu tesisin şu an camları kırılmış. Dikilen ağaçlar kurumuş, kapısında bekçisi bile yok, prefabrik olan binaların bir bölümü muhtemel şiddetli rüzgârdan dökülmüş. Kilitli kapının hemen yanında bulunan tel örgüyü birileri kaldırmış ve içeriye koyun salmış. Elektrik hala yok, su yok. Yolları ise sel sularından dolayı yarılmış. Altı ay önce açılan o tesis şu an virane halde peki neden?
 

MEDAŞLA SIKINTILAR YAŞADIK

Sorumlu gazetecilik anlayışı ile tesiste gördüğümüz bu manzarayı en yetkili makam olan Niğde Belediyesi’nden Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi İnsel’e sorduk. Başkan Yardımcısı Fevzi İnsel; “Katı Atık deposunu resmiyette açtık fakat faaliyete geçmedi. Çeşitli nedenlerle bu tesisin kati kabulü yapılamadı. Bazı teknik konulardan dolayı 2010 yılında tamamlanması beklenirken üç kez süre uzatımına gidildi. 2012 yılının Temmuz ayında tesisin geçici kabulünü yaptık. Geçtiğimiz hafta yüklenici firma ile görüştük buranın eksiklerinin bir an önce tamamlanmasını istedik. Bu hafta içinde eksikliklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Tesisin elektriği ve suyu yok şu an da yok. Elektrik ile ilgili MEDAŞ’la bazı sıkıntılar yaşadık yeni hat sorunu vardı 10-15 güne kadar bu sorununda çözülmesini bekliyoruz. En büyük sıkıntıyı elektrikte yaşadık. Elektrikle ilgili sorun çözüldüğünde diğer yarım kalan işlerde hallolacaktır. Kati kabul de bu Temmuz ayında yapılması planlanıyor” diye konuştu.
 

İnsel; “Tesisin işletmeye alınmasının gecikmesinin Niğde Belediyesi’ne herhangi bir külfeti yoktur. Kati kabul öncesi tesiste oluşan tüm eksiklikleri belirledik ve tutanakla kayıt altına aldık. Yüklenici firma bu sorunları halledecektir. Su ile ilgili sorunu çözmek için öncelikle enerjiyi almamız gerekiyor. Enerji geldiği zaman su için sondaj çalışmalarımız başlayacak.  En kısa zamanda tesisin işletmeye alınması için ihalesini de kati kabulden sonra yapacağız” diye konuştu.
 
ÇÖPLER KESİNLİKLE YAKILMIYOR

Vahşi depolama yöntemi ile halen depolanmakta olan çöplerin yakılmadığını özellikle vurgulayan İnsel; “bu tür depolamalarda çöplerin bulunduğu yerde metan gazı oluşur bu metan gazı belli aralıklarla da patlar ve en ufak bir tutuşturucu etken bu gazın yanmasına sebebiyet verir. Şu an Niğde Belediyesi önünde yapılan otopark inşaatından çıkan kumları biz şu an daha fazla maliyet ile eski çöp alanına döküyoruz ve üzerini kapatarak o gazın yanmasını ve kötü koku çıkmasını önlemeye çalışıyoruz. En kısa zamanda Katı Atık Deposunun işletmeye alınması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


 

Niğde Katı Atık Tesisi’ni Başbakan Erdoğan Açtı



Niğde Katı Atık Tesisi Açıldı Foto Galeri


Açtık Ama Çalışmıyor




Editör: TE Bilişim