16 Nisan 2012 Pazartesi günü Niğde Kültür Merkezinde yapılan Atatürkçü Milli Anayasa Forumunda izleyicilerin oy birliğiyle kabul etmiş olduğu sonuç bildirgesi aşağıya çıkarılmıştır.



TBMM Eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, T.C. Dışişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, T.C. Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden ve İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun çağrısı üzerine Atatürkçü çizgide Milli Anayasa Forumu toplantıları, yurdumuzun birçok il ve ilçesinde gerçekleştirilmiştir.

Bu toplantılarda ortak izlenim olarak günümüz anayasasına göre seçilmiş olan bu Meclisin, tamamen yeni bir anayasa yapma görevi ve yetkisi olmadığını ve bu iktidarın tek amacının 1982 Anayasasını bahane ederek, bölünme anayasasını topluma dayatacağı kanısına varıldı.

Forumumuz, vatandaşlarımızı aydınlatarak, Bölünme Anayasası girişimini önlemeyi ve ancak mevcut Anayasada değişiklik düşünülürken Türkiye’nin gerçekten ihtiyacı olan millî ve demokratik bir anayasanın ilkelerini belirlemeyi amaçlamaktadır.

Çok kesin bir şekilde; şu anda yapılmaya çalışılan, mevcut Anayasanın 175. maddesi doğrultusunda gerçekleşecek “Anayasa Değişikliği”dir.

-Cumhuriyetimizin Kuruluş Felsefesinin, Asli Kurucu İradenin, Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerinin belirtildiği günümüz Anayasasının “Başlangıç Bölümü ve ilk 4 maddesi” hiçbir şekilde değiştirilemez.

-Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, Üniter ve Ulus Devlet yapısı kesinlikle tartışılamaz. Bu anlayış doğrultusunda; mevcut Anayasanın 5, 14, 28, 58, 68, 81, 118 ve 130. maddelerinde Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı değişiklik düşünülemez.

-Devletin Dili Türkçe, değiştirilemeyeceği için mevcut Anayasanın 42. ve 134. maddeleri de asla değiştirilemez.

-Türk Milleti kavramı; Atatürk’ün dediği gibi “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk milleti” denir, anlayışı içinde kesinlikle değiştirilemez ve bu doğrultuda mevcut Anayasanın 5, 6, 7, 9, 59, 62, 66, 67, 69, 70, 72, 76, 90, 92, 101, 103, 104, 132 ve 134. maddelerinde Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı değişiklik yapılamaz.

-Milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılmalıdır.

-Yargı bağımsız, tarafsız ve adil olmalıdır.

-Vatandaşlık, din, mezhep ve etnik kökene dayalı olmamalıdır.-Laiklik ilkesi tartışmaya açılmamalıdır.

Bu anlayışla, mevcut Anayasanın 14, 24, 68, 81, 103 ve 136 maddeleri yine Anayasamızın ilk dört maddesine aykırı olarak değiştirilemez.

-Basın özgürlüğü üzerindeki tüm engeller, yasaklar ve baskılar kaldırılmalıdır.

-İşçiler, memurlar ve tüm emekçilerin sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır.

-Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılmalıdır.

-Uluslar arası ilişkilerde Karşılıklılık koşulu (Mütekabiliyet şartı) mutlaka Anayasada yer almalıdır.

-Günümüz Anayasasının 174. (İnkılap kanunlarının korunması), 175. (Anayasanın değiştirilmesi) ve 176. (Başlangıç ve kenar başlıklar) maddeleri hiçbir şekilde değiştirilmemelidir.


1982 Anayasasında herhangi bir değişiklik yapılmadan önce;

-Siyasi Partiler yasası değiştirilmeli ve Genel Başkan egemenliğine son verilmelidir.

-Siyasi Partilerde kesinlikle önseçim yapılmalıdır.

-Seçim Yasası değiştirilerek, seçilme barajı kaldırılmalıdır.

-Ceza Yasasında adil olmayan hükümler ivedi olarak düzeltilmeli ve tutukluluk süresi sınırlandırılmalıdır.

-Düşüncenin açıklanması önündeki her türlü kısıtlama ve cezalandırma kesinlikle kaldırılmalıdır.

Emperyalizme karşı Kurtuluş Savaşı mücadelesini yürüten ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulmuş TBMM’nin sayın üyelerinin, Cumhuriyetin Kuruluş İradesinin ve devrim kanunlarının, hazırlanmakta olan anayasayla ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğine inanıyoruz. Kamuoyuna duyurulur. 


Editör: TE Bilişim