Niğde’nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için bugüne kadar yapılan en önemli iş olarak gösterilen Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) için yürütülen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

 

NİGEP çalışma grupları bilgilendirme toplantısı 21 Şubat 2014 Cuma günü Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Toplantı Salonunda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

 

Niğde’deki farklı kurum ve kuruluşlar ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 130 kişinin katıldığı toplantı 2 saat sürdü. Toplantıda çalışma gruplarına “Niğde İl Gelişme Planı” hakkında genel bilgiler verilirken çalışma takvimi sunularak, yol haritası da çizildi.

 

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın öncülüğündebaşlatılan bu projeye Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Niğde Belediyesi,  Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Niğde Ticaret Borsası Başkanlığı, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğüdestek veriyor. Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’ün Koordinatörlüğünde yürütülen Niğde İl Gelişme Planı’nın 6 kişilik bir ekiple yaklaşık bir buçuk yılda tamamlanması planlanıyor.

 

Proje Ekibi Başkanlığı görevini Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selen Doğan’ın üstlendiği çalışmada Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ünal, Niğde Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Okyay Uçan da ekip üyeleri olarak yer alıyor.

 

Toplantı, Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun’un“Niğde İl Gelişme Planı” ile ilgili açılış konuşması ile başlarken, Proje Ekip Başkanı Prof. Dr. Selen Doğan’ın bilgilendirme sunumu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Türkmen’in NİGEP web sayfası tanıtımı ile devam etti. Ardından çalışma grubu üyelerinin soruları cevaplandırılarak toplantı sona erdi. Niğde İl Gelişme Planının Niğde Halkı ve Kamuoyu tarafından http://www.nigep.com/adresli web sayfasından takip edilebildiği belirtildi.

 

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Selen Doğan“Kime sorsanız genelde Niğde’yi sevdiğini söyler fakat bu bir ilin gelişmesine yetmez” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü“Niğde’yi sevmek yetmez, tanımak ve anlamak gerekir… Niğde’yi tanımak ve anlamak yetmez, değiştirmek ve geliştirmek gerekir… Niğde’yi değiştirmeyi ve geliştirmeyi istemek de yetmez, DEĞİŞİMİ PLANLAMAK gerekir.”

 

Prof. Dr. Selen Doğan, Niğde’nin 25 belki de 30 yıl sonraki geleceğini şimdiden planlamanın önemine dikkatleri çekerek “Geleceği satın alabilecek tek şeyin bugün olduğunu” ifade etti.

 

Doğan, Niğde İl Gelişme Planı’nın genel amacının Ulusal ve Bölgesel Gelişme Planlarının hedef ve politikaları ile uyumlu, İl’deki kaynakların rasyonel kullanımını sağlayan, sürekli ve sürdürebilir bir gelişmenin planlanması olduğunu ifade etti.

 

Gelişmenin planlanmasında, geçmişle kıyaslandığında öne çıkan en önemli hususun da kapsam olarak ekonomik büyümeye odaklanmış bir bakış açısından çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği içeren bir bakış açısına gelinmiş olması olduğuna dikkat çeken Doğan, NİGEP’in alt amaçlarını ise şöyle sıraladı:

 

 

* İldeki kaynakların rasyonel kullanımının sağlanması,

* Jeolojik yapıyla uyumlu mekansal dağılımın düzenlenmesi,

* İl envanterinin oluşturulması ve güncelleştirilmesi,

* Niğde’nin milli gelirden ve ekonomiden hak ettiği payı almasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması,

* Yerel yönetimler ve Üniversite arasındaki işbirliği ve koordinasyonun sürekliliğinin sağlanması,

* Niğde’nin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması,

* Niğde’nin üstünlüklere sahip olduğu alanların belirlenmesi, gelişme politikalarına yön verilmesi,

* Niğde’nin yerel ekonomik kaynaklarının ve potansiyelinin harekete geçirilmesi, kaynakların  il önceliklerine göre rasyonel kullanımının sağlanması,

* Sektörel analizler yapılması, sektörlerin gelişme yönlerinin belirlenmesi,

* Hedeflenen Niğde İli için neler yapılabileceğinin ortaya konulması, önceliklerin buna göre tespit edilmesi.

* Niğde’yi ulaşmak istediği noktaya götürecek kısa, orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflerin belirlenmesi.

 

KISACA,

Ortak akılla,

«NASIL BİR NİĞDE İLİ İSTİYORUZ?»

ve

«NİĞDE’NİN GELİŞME YÖNÜ NE OLMALIDIR?»

sorularına cevap aranması gerektiğini ifade etti.

 

Doğan, NİGEP için 12 İhtisas Komisyonu oluşturulduğunu belirtti. Bunlar:

 

* Sanayi, Ticaret ve Finans,

* Kültür ve Turizm,

* Tarım, Orman ve Hayvancılık,

* Kentsel Altyapı,

* Kırsal Altyapı,

* Eğitim,

* Sağlık,

* Gençlik ve Spor,

* Aile, Sosyal Politikalar ve İstihdam,

* Güvenlik,

* Afet ve Acil durum,

* Doğal Kaynaklar ve Enerji.

 

NİGEP’te yapılacak temel işleri şöyle sıraladı:

 

* İlin Mevcut Durumunun Belirlenmesi ve Analizi,                

*  İl Envanterinin Çıkarılması.

* İlin GZFT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) Analizinin Yapılması.

* İl Vizyonununve Sektörel Vizyonların Belirlenmesi.

* İl Gelişme Stratejilerinin Belirlenmesi.

* İl Gelişme Senaryolarının Hazırlanması.

* İl Gelişme Planının Oluşturulması (Projeler ve Uygulama).

 

Doğan, NİGEP ile bu İlin gelecek nesillere aktarabileceği yazılı bir doküman (ASLINDA BİR GELECEK) bırakacak oldukları için bu işe öncülük eden ve destek veren başta Niğde Valiliği olmak üzere,  Niğde Üniversitesi Rektörlüğü,Niğde Belediyesi,  Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Niğde Ticaret Borsası Başkanlığı, Niğde Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile katkıda bulunan ve bulunacak herkese şimdiden teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Ayrıca, Niğde Valiliği NİGEP sayfasından “FİKİR MASASI” na tüm halkın ve Niğde’nin geleceğine şekil vermek isteyenlerin görüş ve önerilerini bildirmelerinden mutluluk duyacaklarını ve Niğde’li olan olmayan herkesi Niğdeiçin güçlerini birleştirmeye ve hep beraber daha güzel bir NİĞDE ve daha güzel bir gelecek için birlikte koşmaya davet etti.





 

Editör: TE Bilişim