Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü aracılığıyla hazırlanan, “Kültür, Dil, Edebiyat” konulu konferans katılımcıların büyük beğenisini topladı.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, fakülte dekanları ve yüksekokul müdürlerimiz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Etkinliğe, Haliç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Emil konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında edebiyatın insan hayatındaki önemine ve etkisine değinen Prof. Dr. Birol Emil, konuyla ilgili örnekler paylaşarak, edebiyatın kendi içinde dallara bölünmekle birlikte temelde bir bütün olduğunu vurguladı.

Bütün bilimlerin, olayları kendi uzmanlık alanları açısından araştırdığını ve bu araştırmaların parça parça olduğunu söyleyen Prof. Dr. Birol Emil, “Bütün bilimler ve sanatlar içerisinde tek bir sanat vardır ki; insanı, hayatı, toplumu, tabiatı ve kainatı bir bütün olarak ele alır. O sanat edebiyattır” ifadelerini kullandı.

Edebiyatın bize öğrettiği ve öteki bilimlerin veremediği hususta, “İnsan ruhundan doğan hiçbir şey abes, saçma ve mantıksız değildir” değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Birol Emil, “Bu gerçeği psikolojiden önce edebiyat ortaya koymuştur. Bu itibarla psikolojinin kaynaklarından biri de edebiyattır” dedi.
Yunus Emre’nin 14. Yüzyılda söylediği “Bir Ben Vardır Bende” şiirini hatırlatan Prof. Dr. Emil, “Yunus Emre’nin mısralarındaki iç ben fikri eski Yunan’da Sokrat’tan, 20.yy’a kadar büyük filozof ve psikologların üzerinde durdukları temel düşüncelerden biridir ve Yunus Emre bunu onlardan yüzyıllarca evvel ortaya koymuştur” diye konuştu.

İlgi gören konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan tarafından Prof. Dr. Birol Emil’e teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
 
Editör: TE Bilişim