Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye başta olmak üzere dünya genelindeki tüm canlı yaşamının devamlılığını borçlu olduğu arıları daha yakından tanıtmak ve hak ettiği farkındalığı sağlamak için uluslararası katılımlı "Yaşamak İçin Arı Konferansı” düzenledi.


 
Dünya Canlı Yaşamının Temel Kaynağı ‘Arı’ Anlatıldı
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP TEYAP kapsamında düzenlenen konferans 10-11 Ekim 2016 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi. Konferansa KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, çok sayıda Belde Belediye Başkanları ile akademisyenler, arıcılık sektörü paydaşları ve Romanya’dan Dr. Alina Varadi ile Mirela Strant katıldı.
 
Konferansın açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP İdaresinin görev alanını oluşturan Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ın coğrafi potansiyellerinin etkin bir şekilde kullanılabilmesi için alternatifler geliştirmeye, böylece KOP Bölgesinin Türkiye’nin önemli merkezlerinden birisi haline dönüşmesi için gayret sarf ettiklerini söyledi.
 
“Tarımsal Eğitimlere önem veriyoruz”
Gerek hazırlanan KOP Eylem Planı ile gerekse yıllık yaptırım programında yer alan projeler ile KOP Bölgesine vizyon katacak, yeni yaklaşımların yaygınlaşmasını sağlayacak, ekonomik anlamda yatırımcıların bölgeye gelişini hızlandıracak projelere imza attıklarını kaydeden Başkan Bostancı, “2015 yılından bu yana uyguladığımız KOP TEYAP ile bugüne kadar 700 teknik personelin yanı sıra binin üzerinde çiftçimize de pratik ve teorik olmak üzere eğitim verdik. Ayrıca çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen 14 eğitim projesine yaklaşık 1 milyon liralık mali destek sağladık” dedi.  
 
Arıcılık konusunda çalışan akademisyen, teknik personel ve çiftçilerin bir araya geldiği, arıcılık ve arıların tarımsal üretimdeki önemine farkındalık oluşturacak önemli bir konferansa ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını hatırlatan Bostancı, “Yaşamak için Arı konferansı”, Eylem Planı çalışmalarından bu yana İdaremizin özellikle arıcılık sektöründe yürüttüğü istişare toplantıları kapsamında en detaylı çalışma olması açısında önemlidir. Arıcılık alanında faaliyet gösteren bilgi ve tecrübe paylaşımlarının yanı sıra İdaremizce bundan sonra yapılacak olan arıcılık alanındaki destekleme ve eğitimlere yönelik bir yol haritasının çıkartılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.
 
Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ise Türkiye’nin doğa ve flora zenginliğine dikkat çekerek Türk insanının girişimci, atak, becerikli, kahraman insan kaynaklarına ve muhteşem bir tabiat varlığına sahip olduğunu belirterek şunları söyledi; “Doğa, bizleri muasır medeniyetlerinde ötesine geçmeye vesile olacak kaynakların temelidir. Türkiye’deki arıcılık hobi arıcılığını aşamadı ve 25-50 kovan aralarında hobi arıcılığı yapıyoruz. Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak bölgemizde arıcılığın önemli bir yer tutması için büyük gayret sarf ediyoruz. İki yıldır yoğun desteklemeler veriyoruz ve şu ana kadar 160 eğitimde 2 bin arıcımızı eğittik. Arıcılığımızın ve balımızın gelişmesi, özellikle baldan ziyade katma değeri yüksek olan bal ürünlerinin üretilmesinde DOKAP İdaremiz ile KOP İdaremizle işbirliği içinde KOP Bölgesinin arıcıları ile DOKAP Bölgesinin arıcılarını birleştirelim, bizim doğamız floramız zenginleşince sizler gelin, sizinki zenginleşince bizim üreticilerimiz gelsin ve her iki bölgenin zenginliklerini birleştirelim.”
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan ise konuşmasında teknik bilgiler paylaştı. 2013 yılı verilerine göre dünya genelinde 69 milyon 500 bin kovan varlığının bulunduğunu kaydeden Özcan, buna karşılık 1 milyon 650 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini, Türkiye’de ise 2015 yılı verilerine göre 7 milyon 710 bin kovan varlığına karşılık 107 bin ton bal üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.
 
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, birlik olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte uzun yıllardır birlikte Türkiye’nin arıcılığına yön vermeye çalıştıklarını belirterek; “Son yıllarda Kalkınma Bakanlığımızın çok değişik bir misyon yüklendiğini memnuniyetle görüyoruz. Birçok ilimizde ajanslarımız ve Kalkınma İdarelerimiz; tarımcılarımıza, arıcılarımıza eğitimler veriyorlar. Bu nedenle Kalkınma Bakanlığına şükranlarımızı sunuyorum. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği olarak 13-14 senedir doğal bal üretmek için mücadele ediyoruz. Ancak doğal bal üretebilmek için doğal çevre koşullarının olması gerekiyor. Artık arıcılarımızda çevre konusunda çok duyarlılık göstereceklerdir” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, ‘Arı Ürünlerinin İnsan Sağlığı Bakımından Önemi’ konusunda,  Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, ‘Dünya ve Türkiye’de Arıcılık” konusunda sunum gerçekleştirdi. Konferansın uluslararası katılımcıları Mirela Strant ve Dr. Alina Varadi ise ‘Apiterapi ve Apinutrition’ konularında uygulamalı sunum gerçekleştirdi. Konferansın ardından sunum yapan akademisyenler ile katılımcılar uzun uzun sohbet ederek tecrübe ve bilgi paylaşımında bulundu.
 

 
Editör: TE Bilişim