Dr. Aydın Amerika’nın bu kenti lojistik üs olarak seçtiğini söyledi.
Kayserİ’yi ’komşu kapısı’ yapan ABD’lilerin buraya ilgilerinin nedenini açıklayan Stratejist Dr. Nurullah Aydın, “Yeniyüzyıl Stratejik Belgesi’nde Kayseri’nin Orta Doğu’ya yapılacak operasyonlar için kullanılacağı şifrelendi” dedi.
 
“Amerika, Kayseri’yi ikmal üssü yapacak”
Stratejist Dr. Nurullah Aydın, ABD’nin Kayseri’yi Orta Doğu’da gerçekleştireceği operasyonlarda 
ikmal yeri olarak kullanacağını söyledi.
Haber : Halime Öztürk
ABD’li heyetin Kayseri ziyareti kamuoyunda soru işaretlerini artırdı. Türkiye’ye gerçekleştirilen bu tür ziyaretlerin ABD’de 2000 yılında yazılan ve kabul edilen Yeniyüzyıl Stratejik Belgesi’nin Orta Doğu, Orta Asya, Kafkasya Askeri Doktrini kısmında şifrelendiğini dile getiren Stratejist ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Nurullah Aydın, Kayseri’nin ABD’nin Orta Doğu coğrafyasına yönelik olarak gerçekleştirilecek operasyonlara ilişkin ikmal yeri olarak seçildiğini kaydetti.  ABD’nin Türkiye’nin dört bir yanında üs ağları oluşturduğu ve irtibat büroları açtığına değinen Aydın, “ABD, Türkiye’de FBI, CIA ve NSA aracılığıyla bir çok yerde üs ve birim açtı. Bu tür ziyaretlerin anlamlarının irdelenmesi gerekir. CIA Başkanı, NATO Avrupa Müttefik Komutanı, ABD Genelkurmay Başkanı, Irak İşgali Merkez Kuvvetler Komutanı ve en son ABD Elektronik İstihbarat Başkanı’nın Türkiye ziyareti, kamuoyunda yeterli ölçüde ve derinlikte tartışılmadı. ABD Karadeniz’de elektronik dinleme üssü, Malatya’da füze rampaları oluştururken, İzmir Urla’da NATO Hava Kuvvetleri Komutanlığı, İzmit Karamürsel, Adana İncirlik, Kırıkkale, Erzurum Kargapazar hava yer radar üslerine yenilerini ekleme kararı aldı. Hakkari Yüksekova, Hatay Cilvegöz ve Batman’da oluşturulan Uydu Elektronik Ağı sistemini de dikkate aldığımızda, Hava Kuvvetleri açısından Eskişehir-Konya odaklı yapı uygun düşmektedir” şeklinde konuştu.

En uygun nokta
Hava operasyonları için Kayseri’nin Anadolu coğrafyasında en uygun yer olduğuna dikkat çeken Aydın, şunları belirtti: “Bu tabloya bir kere daha dönüp baktığınızda Kayseri, ABD açısından lojistik ve ikmal merkezi olarak uygun bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. ABD uygarlığının ve refahının temel dayanağı olan enerji kaynaklarına ve denizler ile boğazlar açısından geçiş güzergahında olan Türkiye’de bu kent önemli bir noktadır. Ayrıca Kayseri, irtibat bürosu açılan illerimiz arasındadır. Irak’tan çekilecek ABD askerlerinin sonrasında Irak’taki ABD istihbarat unsurlarının  Türkiye’de konuşlandırılması düşünüldüğünde konum daha da anlam kazanmaktadır.” 

Yeniyüzyıl Stratejik Belgesi  açıklanınca ziyaretler arttı
Amerika’nın Kayseri’ye olan ilgisi yıllar içinde giderek arttı. Dönemin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Kayseri’yi komşu kapısı yapmıştı.
ABD’nin 2000 yılında yazıldığı ve kabul edildiği bilinen Yeniyüzyıl Stratejik Belgesi’nin ardından Amerikalı dostlarımızın (!) Kayseri’ye olan ilgisi giderek arttı. Amerika’nın o dönemdeki Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, 24 Temmuz 2009 ve 24 Şubat 2010 tarihlerinde Kayseri’ye gidip resmi ve gayri resmi ziyaretlerde bulundu. Kayseri’nin kalkınmasını karşılık beklemeden (!) kendine görev edinen Jeffrey, Kayseri’nin sanayi ve ticarette olduğu gibi turizmde de önemli bir merkez olabileceğini söylüyordu. Yine Jeffrey’in Ankara’da bulunduğu dönemde ABD Büyükelçiliği siyasi bölüm diplomatları Laura de Otalvaro, 21 Temmuz 2010’da Kayseri’ye bir kez daha gitmişti. Diplomatları Laura de Otalvaro ve Jennifer Gibbs 10 Ocak 2011’de Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etmişti. Konukları kabul eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Savruk, Büyükşehir Belediyesi’nin turizmde çok büyük bir yapılanma içerisinde olduğunu belirterek, Kayseri ile Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi hakkında kısa bilgiler vermişti. Daha sonra Başkanlık Brifing Salonu’na geçen ABD diplomatlarına Etüt ve Projeler Daire Başkanı Ayşe Önder tarafından Erciyes Master Planı’nı ve Kayseri tarihini anlatan bir brifing verilmişti. 26 Haziran 2011’de ABD’liler Kayseri’ye bu kez kalabalık bir heyetle geldiler. Amerika Birleşik Devletleri’nin Tennessee Eyaleti’nden bir grup milletvekili Güneydoğu Amerika Türk-Amerikan Ticaret Odası Tennessee Şubesi Başkanı Alp Levent başkanlığında, Kayseri Sanayi Odası’nı ziyaret etmişlerdi.  

Kardeş şehir seçtiler
Tennessee eyaletinin Knoxville şehri milletvekilleri, 27 Eylül 2011’de bir kez daha geldikleri Kayseri’de Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiler. ABD’li milletvekilleri Knoxville şehri ile Kayseri’yi kardeş şehir yapmak istediklerini belirtmişlerdi.  

Turist gibi dolaştılar!
ABD’nin Kuzey Carolina eyaleti meclisi üyeleri, Kayseri’nin önemli merkezlerini gezdi. Kuzey Carolina Eyaleti Meclis Başkanı Thom Tillis ve senatör Dan Soucek ile bazı milletvekileri, Kadir Has Kent Müzesi, Gevher Nesibe Medresesi ve Kadir Has Stadı ile ilin tarihi ve turistik merkezlerinde incelemelerde bulundu. ABD’de faaliyet gösteren Orta Amerika Türki Amerikan Dernekleri ve Divan Kültür Derneği’nin daveti ile Türkiye’de bazı illeri ziyaret eden Amerikan heyeti, özellikle Kadir Has Stadı’nı çok beğendi. Kadir Has Kent Müzesi’nin de yabancı birisinin Kayseri’yi anlaması için çok güzel yapılmış bir yer olduğunu belirten ABD’liler, Gevher Nesibe Medresesi’ni de gezdi.

Kaynak ; Yeniçağgazetesi
Editör: TE Bilişim