Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı

  Irak'ta köklü bir geçmişe sahip Bektaşiler bugün kendilerini yeniden tanımaya ve tanıtmaya çalışıyorlar. Bu kapsamda Irak'ta bir dernek kurmaya çalışan Bektaşiler, 13-21 Ağustos 2012 tarihlerinde Türkiye'ye gelerek hem bazı temaslarda bulunmuş hem Hacı Bektaş Veli’nin Dergahının da bulunduğu Nevşehir’in Hacı Bektaş Kasabasında yapılan 49. Ulusal 23. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katılmış hem de Nevşehir, Ankara ve İstanbul’da bulanan Bektaşi dergahları ve cemevlerini ziyaret etmiştir. ORSAM’ın koordinatörlüğünde bu yıl da dahil olmak üzere 4. kez Türkiye’yi ziyaret etmiş olan Iraklı Bektaşiler, Türkiye ile olan bağlarını da gittikçe güçlendiriyorlar. Bu yıl Türkiye’yi ziyaret eden 8 kişilik Iraklı Bektaşiler heyetinde;
 
* Abbas Mohsin Ali (Abbas Beyatlı)
* Hussein Ibrahim Sulaiman (Hüseyin Baba)
* Anwar Abdulrazak Hassan (Enver Hasan)
* Alı Younis Haydar (Ali Baba)
* Mohammed Sulaiman Yousif (Muhammed Baba)
* Jaafar Shukur Zaınalabiden (Cafer Şükür Dede)
* Alı Yousif Mohammed (Ali Yusuf Dede)
* Selda Awni Bilal yer almıştır.
 
Iraklı Bektaşilerin Türkiye'yi ilk ziyaretleri, 15-18 Ağustos 2009 tarihlerinde, 20. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür-Sanat etkinlikleri sırasında, Abbas Muhsin Ali ve İbrahim Süleyman Yusuf tarafından gerçekleştirilmişti.
 
10-24 Ağustos 2010’da 20 kadar Türkmen, Şebek ve Kakai Bektaşi'nin Türkiye ziyaretinde, ORSAM olarak biz de kendilerine eşlik etmiştik. Bu heyette Abbas Muhsin Ali, İbrahim Süleyman, Muhammed Salih Naki, Vaad Hüseyin, Muhammed Tahir, Zeynel Hüseyin Ali, İhsan Ali, Hüseyin Hassan, İbrahim Shadod, Akael Ghab, Abdul Amer Abbas, Enver Abdurrezzak, Ali Ekber Kanber, Ali Yusuf Ali, Esam Rahim Kerim, Hazım Süleyman Ali, Abdullah Ahmed, Hammed Ashor, Abbas Fadel Abbas ve Ersan Merdan yer almıştı.
 
Iraklı Bektaşiler bir sonrası yıl da 15-18 Ağustos 2011 tarihleri arasında Hacı Bektaş Veli’yi Anma ve Kültür Etkinliklerine katılmak üzere, İbrahim Süleyman Yusuf, Abbas Muhsin Ali ve Nuri Cemşir Ada, Faysal Gazi Shwaish, Abdulemir Zeynel Abbas, Muhammed Tevfik Faraj, Ali Yunus Haydar, Zanyar Cavhar Cafer Türkiye’yi gelmiş ve çeşitli faaliyetlerden bulunmuşlardır.
 
Iraklı Bektaşilerin 13-21 Ağustos 2012 arasında yaptıkları Türkiye ziyareti oldukça verimli geçmiştir. 14 Ağustos’ta yapılan Anıtkabir ziyareti ilgi çekiciydi. Bektaşi ekibindeki bazı Şebek ve Türkmenlerin dedelerinin Kurtuluş Savaşı’nda mücadele ettikleri ve şehit düştüklerini öğrendiğimizde hem hüzünlendik hem de birlikteliğimizi gösterdiği için sevindik. Anıtkabir’deki gezide Anıtkabir Komutanlığı tarafından sağlanan rehberin Anıtkabir’i bütün hatlarıyla anlatması, Iraklı Bektaşi heyetinin oldukça ilgisini çekmiştir. Özellikle Kurtuluş Savaşı maketlerinin yer aldığı Kurtuluş Savaşı Müzesi gezilirken anlatılan anekdotlar oldukça dikkat çekici bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarının ile arabası ve teknesinin sergilendiği bölüm en çok ilgiyi gören bölüm olmuştur. Ayrıca Anıtkabir Komutanlığı tarafından herkesin ismine düzenlenen ziyaret anısı da Bektaşi ziyaretçilerimizi sevindirmiş ve gururlandırmıştır.
 
15 Ağustos itibariyle Hacı Bektaş Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklere katılan Iraklı Bektaşiler, 18 Ağustos’ta İstanbul’a doğru yola çıkmıştır. Üç günlük İstanbul seyahati sırasında Şahkulu Sultan Dergahı, Karacaahmet Dergahı, Karyağdı Baba Dergahı başta olmak üzere Bektaşi dergahları ve cemevleri ziyaret edilmiş, lokmalar yenmiş ve İstanbul’daki Alevi-Bektaşilerle görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca İstanbul’da Eyüp Sultan ve Sultan Ahmet Camileri, Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı gezilmiştir. Iraklı Bektaşiler, Mısır Çarşısı ve Tahtakale’yi de oldukça ilgi çekici bulmuştur.
 
21 Ağustos’ta ülkelerine dönen Iraklı Bektaşiler, tekrar Türkiye’ye gelmeyi umduklarını belirterek, Türk halkı ile Irak halkının kardeşliğini bir kez daha vurgulayıp, Türkiye’ye olan muhabbetlerini dile getirmişlerdir. Giderken Türkiye’ halkına da mesaj bırakan Iraklı Bektaşiler, her zaman Türkiye’ye ihtiyaçları olduğunu ve Türkiye’nin kendilerine olan ilgisinin giderek artmasını beklediklerini ifade etmişlerdir.

ORSAM'ın hazırladığı Irak’ta Bektaşilik Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Editör: TE Bilişim