Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Enstitüde ıslah çalışmaları kapsamında, ıslah-genetik laboratuvarında DNA düzeyinde moleküler markörler kullanarak hastalıklara dayanıklı yerli ve milli çeşit geliştirme çalışmalarının son hızda devam ettiğini söyledi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsünde hastalıklara karşı dayanıklı yerli ve milli patates çeşidi geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Pırlak, “ Biz sadece yemeklik ve sanayilik patates çeşidi geliştirmekle kalmıyoruz aynı zamanda hastalıklara dayanıklı çeşitleri de geliştirmeye çalışıyoruz. Enstitüde ıslah ve genetik bölümünde moleküler markörler kullanılarak yaptığımız çalışmalarda yani patatesin DNA'sını inleyerek yaptığımız çalışmalarla birlikte şuanda birçok hastalığa dayanıklı yerli ve milli patates çeşitlerimizi ülke tarımına kazandırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda ilk etapta patates siğil hastalığına karşı 2 yerli ve milli çeşidimi geliştirdik. İleride tescile sunacağız. Bunun yanında patatesin en önemli ana hastalıklarından olan Patates mildiyösü virüs hastalıklarından patates Y virüsü, X virüsü ve patates yaprak kıvırcıklığı virüslerine karşı da hali hazırda DNA düzeyinde çalışarak üreticilerimizin bu hastalıklara dayanıklı çeşitlerimizin buluşmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Pırlak; “ Yapılan çalışmalar sonucu halihazırda patates siğil hastalığına dayanıklı 2 adet patates çeşidi geliştirilmiş olup bu çeşitlerin tescil işlemleri için çalışmalarımız sürmektedir. Ayrıca enstitümüzde mevcut zengin patates gen kaynakları kullanılarak patatesin en önemli ana hastalıklarından olan 'patates mildiyösü' patates Y virüsü, X virüsü ve patates yaprak kıvırcıklığı virüslerine karşı da DNA düzeyinde çalışarak üreticilerimizin, bu hastalıklara dayanıklı çeşitlerle buluşmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim