Bakan Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerini yanıtladı.


 

Yabani hayvan ve bitki kaçaklığı önlenemiyor.

Bakan Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, yabani  hayvan ve bitki kaçaklığı, nesli tükenen kuşlar, kuş cennetlerinin denetimi, Toros kurbağaları ve Niğde’deki ağaçlandırma çalışmaları kapsamındaki sözlü soru önergelerini TBMM Genel Kurulu’nda yanıtladı. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, doğadan yabani bitki ve hayvanlar veya onlara ait parçaların yetkili kurumların izni olmadan toplanması ve yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili sözlü sorusunu yanıtladı. Bakanlıklarının Biyokaçakçılıkla mücadele çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Eroğlu, kaçakçılık konusunda risk altındaki endemik türleri de açıkladı. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergelerini TBMM Genel Kurulu’nda yanıtladı.  CHP Milletvekili Gürer, yurtdışında bitki ve hayvan türlerinin doğal ortamlarından kaçırılmasının engellenmesine yönelik bir çalışma olup olmadığını ve geçtiğimiz 2 yıl içinde kaçırılan bitki ve hayvan türlerinin neler olduğunu sordu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Eroğlu, vatandaşların bilinçlendirilmesi kapsamında 2014 yılında bilokaçakçılıkla mücadele çalıştayı düzenlediklerini bu maksatla hazırlanan eylem planını da 81 ilde tamamladıklarını belirterek, biyokaçaklıçılık bilgi paylaşım sistemi kurulduğunu açıkladı. 

Bakan Eroğlu bu konuyla ilgili olarak endemik ve risk altındaki türlerin bazılarının Alageyik, turna, dağ horozu, Avrupa kırmızı orman karıncası, saz kedisi, çizgili sırtlan, Van kertenkelesi, Fırat kaplumbağası, ada doğanı, sakallı yarasa, Iğdır çöl faresi, Anadolu engereği ve balık baykuşu olduğunu bildirdi. 

BU KUŞLARIN NESLİ TÜKENİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ulusal ve küresel ölç ekte nesli tükenen kuş türlerini barındırmak ve nesillerini sürdürebilmek içtin özel önem taşıyan alanların oluşturulup oluşturulmadığı yönündeki sorusuna ise Nesli tehlike altında olan veya olmayan kuş türlerinden en çok ölen türlerinsakarmeke, flamingo, çamurcun, elmabaş patka, yeşilbaş ördek, karabaş martı, gümüş martı, Van Gölü martısı, fiyu, bahri, angıt, tepeli patka, kaşıkgaga ve suna kuşu olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, ülkemizde en çok tür çeşitliliğine sahip olan sulak alanlar ise Kızılırmak Deltası, Akyatan Lagünü, Gediz Deltası, Yumurtalık Lagünü, Meriç Deltası, Manyas Gölü, Göksu Deltası, Büyük Menderes Deltası, Büyükçekmece Gölü, Ağyatan Gölü, Yeşilırmak Deltası, Karakaya Barajı, Tuzla Gölü, Keban Barajı ve Aşkale Göleti olduğunu kaydetti. 

KUŞ CENNETLERİNDE SULAR DENETLENİYOR MU?

Bakan Eroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, kuş cennetlerinin korunması ve suların temizliğinin denetimiyle ilgili sorusuna verdiği yanıtta ise sulak alanlarda Kuş Cennetleri Projesi’nin 2005 yılında hayata geçirildiğini proje çerçevesinde bugüne kadar kırk sulak alanda kuş gözlem kulesi, ziyaretçi merkezi, seyir maksatlı yaya yolları gibi tesislerinin yapıldığını belirtti. Bakan Eroğlu, bu alanların temizliğine yönelik denetimler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydetti. 

SAZAN BALIĞI TOHUMU İLE TOROS KURBAĞALARI YOK EDİLİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Niğde’nin Ulukışla ilçesi sınırlarında 2700 rakımlı Karagöl’de yaşayan ve dünyada ötmeyen tek kurbağa türü olarak bilinen ‘Toros Kurbağalarının’ korunmasıyla ilgili sorusuna yanıt veren Bakan Eroğlu, bu bölgeye koruma amaçlı olarak araç girişlerinin yasaklandığını, ilgili birimler tarafından da denetimlerin yapıldığını söyledi.  CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’de Karagöl’e sazan balığı tohumu dökülerek, kurbağaların yok edildiğini söylemesi üzerine Bakan Eroğlu da konuyla ilgili tekrar inceleme yaptıracağını açıkladı. 

16 YILDA 41 MİLYON FİDAN DİKİLDİ

Bakan Eroğlu, son 20 yılda Niğde’de Orman İşletme Müdürlüğü’nce dikilen ağaç sayısı ile ilgili sorusuna da “Niğde ilinde 2000-2016 yılları arasında 46.410 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılarak 41 milyon 984 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Ağaçlandırmada Türkiye rekoru 2015 yılında çalışılan alan olarak Erzurum iline aittir. Niğde ilinde 2015 yılında 504 bin adet fidan dikimi, 1 milyon 330 bin adet sedir ve badem tohumu ekimi yapılmıştır. Meyve fidanı dağıtımı yapılmamıştır” şeklinde açıklamada bulundu. 

​ 

Editör: TE Bilişim