Uzmanlar, çocuklara yaz kıyafeti alımında kanserojen maddelere karşı dikkatli olunması gerektiğini işaret ederek, anne-babaları kıyafet seçiminde uyarıyor. Gömlek ve tişörtlerden terleme yoluyla insan vücuduna geçen söz konusu boyalar, insan DNA’sı üzerinde etkili olarak, kanseri tetikliyor.

 

Uzmanlar,  yaz aylarında ve önümüzdeki eğitim öğretim dönemi için okul kıyafeti almak isteyen velileri kumaş seçimi konusunda uyarıyor. Masum gibi görünen kıyafet alımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden uzmanlar, iç piyasada satılan tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılan boya ve kimyasalların çocukların sağlığını etkilediğini belirtiyor. Kıyafetlerde kullanılan kanserojen etkili azo boyar maddeler, alerjik kumaş boyaları ve kumaşın terbiyesi ya da son işlem sırasında kullanılan ağır metal içeriyor.

 

Uzman Dr. Fatih Kolbay ilk ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin giyimi  bu yıldan itibaren daha bir önem kazanmış belirtiyor. Tek tip standart öğrenci üniformasının çağdaş olmadığı gerekçesiyle Milli Eğitim tarafından terk edilmesiyle, okullarda giyim tercihleri  tamamen veli ve öğrenci  arzusuna bırakılmış olduğunu belirten Kolbay: “Bu durum, sağlıklı öğrenci giyimi konusunda halkımızın ne derece bilinçli ve bilgili olduğunu ortaya çıkaracak bir turnusol kağıdıdır. Çünkü, ülkemizdeki  iklim koşulları coğrafya farklılığına göre büyük oranda değişiklik arz ediyor.” dedi.

Kolbay: “Yaz mevsiminde ince pamuklu penyelerin tercih edilmesi, sağlık açısından önemlidir. Sentetik naylon karışımlı giysiler ise, sıcak geçen günlerde terlemeye neden olur. Bu nedenle öğrencilerimizde, terlemeye bağlı  kaşıntılı cilt  ratsızlıkları ve allerjik döküntüler  bu mevsimlerde çok görülmektedir. Sıcak geçen havalara, hijyenik olmayan bilinçsiz giyim tercihleri eklendiğinde,  rahatsızlıklar daha da artmaktadır. Fazla güneş alan bölgelerde renk tercihleri de fazlasıyla önemlidir. Aşırı ışığı yansıtan açık pastel renkli elbiselerin giyilmesi çocuklarımızın sağlığı açısından  her zaman daha faydalıdır. Renk ve kumaş beğenilerinin moda düşüncesiyle öğrenci sağlığını ikinci plana itmesine izin verilmemelidir.” dedi.

Okul giyimi için seçilen kumaşlarda kullanılan sentetik polyester karışımı görünüşte dayanıklılık, şekil ve kaliteyi arttırdığını belirten Kolbay sözlerine şöyle devam etti: “Ancak kimyasal polyester içeriği % 15'i asla geçmemelidir. Bu oran üzerinde çocuklarımızın cilt sağlığı ve hijyeni bozulmaktadır. Ayrıca hem uzun süre oturan, hem de hareketli olan okul çağı çocuklarımızın giyiminde,  esnek  likra  katkısı,  yüksek maliyeti nedeniyle terkedilmekte veya oldukça düşük tutulmaktadır. Oysa  likra katkılı okul giysilerinde bu oran mutlaka % 15 veya üzerinde olmalıdır. İdeal olarak, okul giyimi için kullanılacak kumaşlarda pamuk içeriği en az % 75 ve üzeri, esnek likra katkısı % 20 civarı ve sentetik polyester % 5 veya daha altında olmalıdır.” dedi.        

  Feta Tekstil okul kıyafetleri şirket yöneticisi Cemal Bulut çocukların hastalıklardan korunması için teri çeken yün ve pamuk ağırlıklı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Polyester, naylon, akrilik gibi ipliklerle dokunmuş kumaşların, teri iyi çekmediği için gribal enfeksiyonlara zemin hazırlayacağını belirten Bulut, kıyafet seçiminde öğrencileri, yaz aylarında terlediklerinde terlerini çekebilecek nitelikteki kumaşlardan üretilmiş olanların tercih edilmesi gerektiğini kaydediyor. Bulut, bu nedenle okul üniformalarının sadece renk ayırımlarıyla belirlenmemesi gerektiğini, kumaş niteliklerinin de göz önünde bulundurulmasının faydalı olacağını ifade etti.

 

ÇOCUĞUNUZU OKULA KANSEROJENİZ EŞYALARLA GÖNDERİN

Bulut: " inspire okul kıyafetleri markası olarak öğrenci sağlığı konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. 2011 yılında başlattığımız farklılık projesi ile müşterilerimizden tam not aldık. Ürünlerimizde kendine özgü renk, model ve kumaşlar kullanıyoruz. Stilistler tarafından çizilen farklı modellerle okullara özel kıyafet üreterek her okula ayrıcalıklı olduğu izlenimi vermeye çalışıyoruz." dedi. Çocukların sağlığı için çok önemli olan kanserojen madde içermeyen ürünler için dünya standardı olan eko TEX 100 belgesini de üretimde kullanıyoruz. Biz inspire olarak, ürünlerimizde zararlı kimyasallar yani kanserojen içeren kimyasallar kullanmamakla, evlatlarımıza sağlıklı bir gelecek için katkıda bulunduğumuz için gurur duyuyoruz. Bunu bilen velilerimizden ve okul idarecilerimizden ciddi manada teşekkürler alıyoruz. Bunun bir göstergesi olarak Tüm Tüketiciler Derneğinden 2011 Altın Marka Tüketici Ödülünü almış olmak bizim için mutluluk kaynağı." şeklinde ifade etti.

 VELİLER VE ÖĞRETMENLER SERBEST KIYAFETE KARŞI

Bulut:” Araştırma şirketi A>ürkiye genelinde toplam 2.510 veli ve 504 öğretmenin serbest kıyafet uygulaması hakkında yapılan araştırmada veliler ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun serbest kıyafet e karşı olduğunu ortaya koydu. Uygulamaya karşı olma nedenleri arasında evde her gün 'yarın ne giyeceğim' tartışmalarından güvenlik sorunlarına kadar birçok sebep bulunuyor.

Yapılan anket sonuçlarında velilerin yüzde 81’i, öğretmenlerin de yüzde 83’ü serbest kıyafet uygulamasına karşı çıkıyor. Ankete katılanlar serbest kıyafet uygulamasına eğitimin her kademesinde karşı. İlkokul ve Ortaokul için serbest kıyafet uygulamasını destekleyenlerin oranı yüzde 18’lerde kalırken lise için bu oran sadece yüzde 2 artarak yüzde 20 civarına geliyor. 

İNSPİRE, 50 ÜLKEYE OKUL KIYAFETİ İHRAÇ EDİYOR

 

            Türkiye’nin okul kıyafetlerinin bir numaralı üreticisi inspire, 50 ülkeye ihraç yapıyor. Şirket, zararlı kimyasal madde içermeyen kıyafetler üreterek çocukların sağlığını da ön planda tutuyor. On iki yıl önce okul sadece okul kıyafetlerini üretmeye başlayan INSPIRE, her gecen gün büyüyerek yurtiçi ve yurtdışı satışlarını artırıyor. INSPIRE, 2 bin metrekare alanda üretim ve satışı devam yapıyor. Kurum yurtiçinde 300 yurt dışında 50 ülkede 165 okula hizmet veriyor.

            INSPIRE yeni tasarımlarıyla öğrencilerin ihtiyacı olan her türlü ürünü üretiyor, ayrıca okulların ihtiyacı olan etkinlik ve mezuniyet kıyafetleri, promosyon ürünleri, okul hatıra ürünlerini de ürün yelpazesine ekledi. INSPIRE bunların yanında özel ürünler grubu olan kirlenmeyen ve su geçirmeyen pantolon, terletmeyen nefes alan özel teknikle üretilmiş t-shırt sweat, yanında organik kıyafetlerde üreterek ürün çeşitliliğini ve özelliklerini de artırdı.  Velilerin okul açıldığında ve yıl içerisinde ihtiyacı olan kıyafetleri internet üzerinden www.inspire.com.tr’ den siparişini verip adresine kargoyla gönderiyor.
 
Editör: TE Bilişim