Araştırmacı-Yazar Ömer Fethi Gürer ABD li bir şirketin bir süredir Niğde ilinde altın araması yaptığını belirterek” bazı bölgeler var ki altın bulunsa da siyanürle altın çıkarılmaya kalkıldığında o bölgede eninde sonunda yaşam zora girer. Bunun çok sayıda örneği vardır. O nedenle altın aramada yer ve yöntem önemlidir. Bor Balcı Köyünde bir süredir araştırma yapan ABD şirketi Stratex bu anlamda sonuç alsa dahi Balcı’da siyanürle altına izin vermek cinayet olur “dedi.
Ömer Fethi Gürer asırlık kestane ağacı, dünden gelen tarihi doku ile ilgili farklı anlatıları ile Cücü Beyi memleketi Balcı’da bir süredir yabancı bir kuruluşun araştırma yaptığını belirterek Balcı Köyünün dernekleşmesinde önemli katkısı olan Avukat Mahmut Doğan’la konuyu görüştüğünü ve Balcı köy halkının bu konuda tedirgin olduğunu söyledi.
 Gürer şöyle dedi” Edindiğim bilgilere göre ABD altın arama şirketi STRATEX bir süredir Niğde’de altın aramaları yapıyordu. Çömlekçi ve Kitreli’de de araştırma yapan firma bu kere Balcı Köyünde çalışmaya başladı. Bor ve Altunhisar Ovasının etki alanına girecek bir yükseltide süren çalışmaların nasıl sonuçlanacağı da merak ediyorum. Stratex şu anda Türkiye, Etiyopya ve Cibuti değeri yüksek altın ve baz metaller araştırma ve geliştirme odaklanan ABD MERKEZLİ halka açık bir şirkettir. 2004 yılında kurulmuş, 2007 yılından beri ülkemizde altın aramları yapmaktadır . Balcı bölgesinde  geniş yüzeyleyen silika ve silika-alunit bölgeleri 0.23 g / t altın (Au) ve anormal yüksek molibden (Mo) kadar assaying, maksimum değeri 445 ppm Mo  varlığı ifade edilmektedir. Balcı Köyünden önce Çömlekçi,Kitreli,Asbuzu da altın arama çalışmaları yapılmış, bu bölgelerde altın ile ilgili istenen sonuca erilemediği için bu kere  Balcı Köyünde altın arama çalışmalarına başlamıştır. İzinleri Ankara merkezli olup, Bor Kaymakamlığı ve Jandarma İLÇE komutanlığının bilgisi dahilinde olduğunu Av.Mahmut Doğan ‘dan belirtti. Yani Ankara merkezli bir izin söz konusu. Balcı  Kızılkaya civarında yerin enaz 500 metre derinliğine inerek altın arama çalışmaları yapılacak . Varsayalım Altın çıktı eğer siyanürle altın çıkarmaya orada izin verilir ise ovanın sonu olur. Akkaya’dan sonra çevre felaketi içinde adres olur ”dedi. Ömer fethi Gürer konuyu bilen Balcılar altın çıkması halinde siyanürle altın elde edilmesine kesin karşı çıkıyorlar. Balcı Köyünden Av Mahmut Doğan “Eğer köyümüzde altın madeni çıkarsa altın elde etmek  için siyanür kullanılacaktır. Siyanür maddesi ise insan sağlığına oldukça fazla tehlikeli bir maddedir. Türkiye de bildiğiniz gibi siyanür için hem insanların hem de çevreci örgütlerin eylemler yaptığı bir gerçektir.  O nedenle Altınla siyanüre kesin karşıyız “ dedi. Memleketini seven bölgede tarihi doku ve doğayı tanıyan bende bu düşüncelere katılıyorum. 500 yıllık kestane ağacını yaşatan topraklarda ABD li şirket için doğayı ve geleceği yok etmenin anlamı ve açıklaması olamaz.Balcı’da altın aramaları devam ederken olası bir ürün çıkması halinde yeni çevre sorunları da Niğde gündemine gelmiş olacaktır. Özellikle Bor ve Altunhisar bu durumdan başlıca etkilenecek alanlardır. Yetkililer konuya insan ve çevre açısından da duyarlılık göstereceklerine inanıyorum “dedi.
 
ÖMER FETHİ GÜRER'in KONU İLE İLGİLİ KÖŞE YAZISI İÇİN TIKLAYIN...


Editör: TE Bilişim