Bor Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Orhan Baykal Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtladı.

 

Orhan Baykal : Pancar Üreticisi mutlu değil

 

 Niğde ve çevresi SS Pancar Ekiciler Kooperatifi başkanı Orhan Baykal ile söyleştik.  48 bin üyeli Pancar ekiciler Kooperatifi Başkanı Orhan Baykal pancar üreticisinin kota ile mağdur olduğunu ve bu nedenle pancar ekiminde önemli daralma yaşandığını söyledi. Orhan Baykal sorularımızı şöyle yanıtladı.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- SS Pancar Ekiciler Kooperatifi bölgede tarım ile ilgili en çok üyesi olan kuruluşlardan. Kısaca kooperatifi tanıtırmısınız?

 

ORHAN BAYKAL- SS Pancar Ekiciler Kooperatifi benim başkanlığımda Fevzi Gezerkaya, Cengiz Benli, Tahsin Meral, Hacı Hasan Tüzün yönetiminde yer aldığı 48 bin üyesi bulunan ve üyelerinin tarım ile ilgili her ihtiyacını karşılayan bir kooperatiftir. Niğde ili yanı sıra Aksaray, Nevşehir illerine kadar uzanan bir faaliyet alanımız vardır.  Aksaray, Niğde ve Bor’da 257 köye direk hizmet götürmekteyiz. 8 ayrı yerde çiftçi ihtiyaçlarına yönelik mağazalarımız faaldir. Aksaray Yeşilova, Eskil, Ağaçlı, Derinkuyu, Gölcük, Bor merkezde ürünlerimizin mağazaları bulunmaktadır. Pancar Tohumu, gübre, mazot, pulluk, tıtmık, merdane kısacası bir çiftçi ne isterse onu karşılıyoruz. Çiftçiye tarımsal ihtiyaçları ayağına kadar götürüyoruz.   Sulama borusunda altı yedi ay faizsiz ürün verebilmekteyiz. Devlet desteği almadan Pankobirlik vasıtası ile üretici talepleri temin etmekte ve destek olmaktayız. Eski deyimle 22 Trilyona ulaşan bir ciromuz var. Kooperatifimizde otuz personel görev yapmaktadır.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Pancar üreticisi başlıca sorunları nelerdir? Pancar üreticisi çiftçimize sağlanan destek onların ürünlerinden gereği faydayı sağlamaları içinde yeterli oluyor mu?

 

ORHAN BAYKAL- Pancar üreticisine gereken desteği sağlıyoruz ama pancar üreticisi mutlu değil başlıca nedeni uygulanan KOTA dır. Ellibin dönüm arazin var. Devlet burada ne kadar ekeceğine karar veriyor bir dönümden sekiz ton pancar alınır o kota ile ürün üretmeni istiyor. 100 ton kotan var ama o kadar pancar üretemezsen bu kere o açık kadarda pancar bulup almak zorundasın. Devlet nereden bulursan bul Kotanı doldur diyor. Üç dört yıldır yeni kotada vermiyor eski kotalara göre ekim yapılıyor. Ayrıca Çiftçi pancar parasını bir yılda devletle ödeşiyor. Şeker, su, gübre, mazot fiyatları ile pancardan gelir yok oluyor. Pancar kilosu 125 lira, bu fiyatın 200 lira olması lazım. Köylü, çiftçi gönlü hoş olması lazım.  Sulama amale vs çocuğa bakmak gibi sorun. Amale 30 lira genelde pancarda kadınlar çalışır ama üretici kazanamıyor amale gerekli parayı alamayınca amele bulmakta sorun oluyor. 

 

ÖMER FETHİ GÜRER Pancarda en önemli sorun kota ve girdiler olduğu görülüyor. Bu durumda çiftçi ne yapıyor?

 

ORHAN BAYKAL: öncelikle pancar üreticisi kota kalkar ise ürün ekimine devam eder aksi takdirde her geçen yıl pancar eken azalıyor mısır, buğday, karpuz gibi ürünlere yöneliş başladı.  Kotayı Şeker Üst Kurulu belirliyor. Şeker fazlalığı engellemek için bu yapılıyor ama ülkeye tatlandırıcılar girmesine izin veriliyor. Özel sektör fabrikaları ekim alanlarında kota uygulamasına daha esnek yaklaşılıyor.  Özel fabrikalar 6,5 ay çalışacak pancar sağlarken Devlet şeker fabrikası 2,5 ay ile sınırlı tutuluyor. Bor şeker Fabrikası da bu nedenle kota kadar ürün alabiliyor. Çumra da pancardan çikolata, ispirto hatta mazot elde edilen tesis var Kota üründe soruna da neden oluyor. Devletin çiftçiye verdiği tohumun şeker oranı daha fazla pancar olmasına rağmen ithal tohumu çiftçi tercih ediyor nedeni de ithal da pancar daha ağır oluyor ama bu kere şekeri az pancar yetiştirilmiş oluyor.   Bor şeker Fabrikası 250 bin ton civarında bir pancar alıyor. Eğer Kota ile belirlenen alanda elde edilen ürün kotayı aşarsa bu kere özel sektöre de verebilme durumu oluşuyor o nedenle üretici şeker oranı düşük ama kiloca ağır olan Avrupa tohum ile ekime yönelmek zorunda kalıyor. İthal tohum 130 lira kilosu devlete göre de pahalı ama kota nedeni ile çiftçi tercihi oluyor. Kısacası ekimde de sökümde de alanda da Kota pancar çiftçisini mağdur ediyor.

 

ÖMER FETHİ GÜRER Pancar ekiciler kooperatifi farklı ürünler içinde destek sağlıyor mu? Oldukça geniş ve katılımlı bir kooperatif olarak pancar ürünü dışında ilgilendiğiniz ürünler var mı?

 

ORHAN BAYKAL- Çiftçimizin her tarımsal talebinde onu sorunlarına çare olmak için çalışıyoruz o nedenle zirai ilaçlardan yağmurlama, damlamaya kadar her alanda  çiftçinin hizmetindeyiz. On çeşit yem veriyoruz. Malın yediği besin ve süt yemini karşılıyoruz. Buzağı anasından sütü ketsimi yemi biz veriyoruz. Mazotu tarlasına kadar götürüyoruz. Tarım ilaçları nerede ise pazara göre yarı fiyatı ile üreticiye ulaştırıyoruz.

 

ÖMER FETHİ GÜRER- Sayın Başkan bölgede önemli bir örgütlü çiftçi kuruluşu olarak ciddi bir etki ve çalışma alanınız var. Sorunların çözümünde umarım yetkililer gereken desteği sağlarlar.

 

ORHAN BAYKAL- Açıkçası bölgede pancar ürünün geleceği için ciddi  girişimler ve çabalara ihtiyaç var. Eski çiftçilerin çoğu pancarı bıraktı. Şeker Fabrikası varlığında bölgede pancar çiftçisi için kota uygulaması kalkmalıdır. Çiftçiyi direk etkileyen girdi fiyatları makul bir seviyede olmalıdır. Tarım mutlaka ve mutlaka yaşaması gelişmesi gereken toprağımızın da insanımızın da geleceği olduğu unutulmadan herkesçe desteklenmelidir.

 

 

Editör: TE Bilişim