Milleti ülkenin yönetiminde söz sahibi yapan Atatürk’tür” diyen Prof. Dr. Haydar Baş, “Eğer bu millete hizmet edeceksek aynı yolu izleyerek, aynı esasları hayata geçirmemiz şarttır” dedi

Antalya’da organize edilen Ekoanaliz programında çarpıcı değerlendirmeler yapan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş konuşmasında cumhuriyete ve Atatürk’e geniş bir yer ayrıldı. Konuşmasına Kurtuluş Savaşı öncesi Anadolu’daki tabloyu anlatarak başlayan Prof. Dr. Baş şöyle konuştu: “Mondros ve Sevr anlaşmalarıyla birlikte imparatorluk dağılma sürecine girdi. Dağılmakla da kalmadı, işgaller başladı. Akdeniz bölgemiz Fransız ve İtalyanlar tarafından işgal edildi. Ege, Doğu Anadolu, Karadeniz bölgeleri ve İstanbul işgal edildi. Ruslar ta Samsun’a kadar geldiler. Nereye bakarsanız yabancı çizmeler Anadolu coğrafyasında cirit atıyorlardı.”

Atatürk milletine çok güvendi

Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı büyük badireler atlatmış olan Türk milletinin Atatürk’ün önderliğinde nasıl ayağa kalktığını da anlattı. Prof. Dr. Haydar Baş, “Böyle bir manzara içerisinde Türk milletine ciddi bir şekilde güvenen, ‘o mutlak surette azim ve kararını verirse bağımsızlığını elde edecektir’ diye bir irade ortaya çıktı. O hepinizin bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk’tü.”

Azim ve kararlılık kurtuluşa ulaştırdı

“Azim ve kararlılıkla bu millet kurtuluşa erdi” diyen Prof. Dr. Haydar Baş Atatürk’ün öncülüğünde kurulan cumhuriyetin kazanımlarını detayları ile şöyle aktardı: “Yasama, yürütme ve yargının tek elden idare edilmesinin son bulması gerektiğini ilan ederek, bütün bu yönetim tarzlarının millete ait bir yönetim biçimi olması gerektiğinin ilanını 29 Ekim 1923’te cumhuriyetin ilanıyla bütün dünyaya deklare etmiştir. Şimdi artık hâkimiyet kayıtsız şartsız büyük Türk milletinindir. Hepimiz ülkenin yönetiminde söz sahibi yapan, Toros dağlarının tepesindeki çobana da bu hakkı veren, Anadolu’nun en güzel vilayetindeki gezen bir beyefendiye de bu yönetme ve yönetilme hakkını veren ve bu kapıyı açan aziz Atatürk’ün ruhu şad olsun.”

Büyük atılımlar gerçekleştirdi

Prof. Dr. Haydar Baş Cumhuriyet sonrası Türkiye’nin nasıl şahlandığını örnekleri ile ifade etti. BTP Genel Başkanı şöyle konuştu: “Her şeyimize, varlığımıza kavuştuk. İnşallah o yoldan giderek milleti onun arzu edip istediği şekilde bir kimliğe kavuştururuz. Düşünebiliyor musunuz, bir ülke ki bitmişti tarımını ayağa kaldırdı. Bir ülke ki bitmişti hayvancılığını ve sanayisini ayağa kaldırdı. Avrupa’ya uçak ihracatı yaptı. O dönemde gaz maskeleri imal ederek Avrupa’ya ihraç edildi. Kimin döneminde? Mustafa Kemal Atatürk döneminde.”

O günleri yaşamaya var mısınız?

Atatürk dönemindeki parlak günleri bu şekilde özetleyen Prof. Dr. Haydar Baş o günleri tekrar yaşamaya var mısınız? diye sordu. Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı şöyle konuştu: “Şimdi hep beraber el ele vererek o günleri yâd etmeye değil, yaşamaya var mısınız? Cumhuriyetle birlikte Allah nasip edecek bütün bunları hayata geçireceğiz ve dün olduğu gibi bugün de Türk milletini layık olduğu yere ele ele vererek, bir bilek bir yürek olarak inşallah o mukaddes sonucu hep beraber yaşayacağız diyorum. Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle Atatürk’ü rahmetle anıyoruz. Atatürk, bu anlayıştan yola çıkarak 7’den 70’e bu milletin tamamına çözüm getirmiştir. Eğer bu millete hizmet edeceksek aynı yolu izleyerek, aynı esasları hayata geçirmemiz şarttır ve de zaruridir.”
 
Editör: TE Bilişim