Niğde Üniversitesi’nin Merkez Yerleşkesi içerisinde bulunan Akkaya Göleti’ndeki kuş türü sayısı tespit edilen 12 yeni tür ile birlikte 207’ye ulaştı. Akkaya Göleti ülkemizde düzenli olarak görülen kuş türlerinin yarısına ev sahipliği yapıyor.
 
Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, 1970’li yıllarda sulama amaçlı yapılan Akkaya Göleti’nin, kuşların göç yolu üzerinde bulunması, sazlık-kamışlık, kayalık, maki, bozkır, ağaçlık gibi değişik habitat tiplerine sahip olması sebebiyle kuşların uğrak yeri haline geldiğini ve yapılan çalışmalar sonucunda son bir yıl içinde 12 kuş türünü daha Akkaya listesine dâhil ettiklerini söyledi. Türkiye’de 467 kuş türü bulunduğunu ve bu türlerden düzenli olarak görülenlerin sayısının 400-410 civarında olduğunu belirten Karataş, Akkaya’daki tür sayısının son tespit edilenlerle birlikte 207’ye ulaştığını söyledi. Tür sayısı olarak; Akkaya’nın, ülkemizin önde gelen sulak alanlarından Manyas Kuş Cenneti ve İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) gibi iyi tanınan göletler ile yarışacak durumda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Karataş, tespit edilen yeni türler arasına, Mart 2011’de Kara Kızılkuyruk, Kulaklı Toygar, İnce Gagalı Martı, Altın Yağmurcun; Nisan ayında Karakulaklı Kuyrukkakan, Boz Çıvgın (Doğu Çıvgını), Uzunkuyruklu Baştankara, Çizgili Ötleğen; Mayıs ayında Sarı Mukallit; Temmuz ayında ise Gökdoğan’ın eklendiğini belirtti. Karataş ayrıca Ekim 2010 başında Karakarınlı Kumkuşu ve Kara Kızılbacak türlerinin de alanda ilk kez görüldüğünü ifade etti.
 
Prof. Dr. Ahmet Karataş, bilinenin aksine Akkaya’daki kuşların hepsinin göçmen olmadığını, 207 kuş türünün yarıdan fazlasının yıl boyu alanda kaldığını; diğer türlerin ise bir kısmının yaz (üreme) göçmeni, bir kısmının kış göçmeni, bir kısmının da dinlenmek ve beslenmek için kalan ziyaretçi türler olduğunu vurguladı. Araştırma ve gözlem çalışmalarının devam ettiğini belirten Karataş, kuş göçlerinin tavan yaptığı önümüzdeki günlerde yeni türlerin ve sürprizlerin bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.
 
Niğde Üniversitesi’nin Merkez Yerleşkesi içerisinde bulunan Akkaya Göleti, ülkemizdeki kuş türlerinin yarısına yakınına ev sahipliği yapmasının yanı sıra, nesli tükenme tehlikesi altında olan Dikkuyruk Ördeği de bünyesinde barındırıyor. Bu sebeple özellikle bahar aylarında çok sayıda yabancı turist ve kuş gözlemcisi Akkaya Göleti’ni gözlemlemek için Niğde Üniversitesi’ne geliyor.
 
Editör: TE Bilişim