Dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden Randstad, “Global iş dünyası eğilimleri” raporunun üçüncüsünü yayınlandı. 32 ülkede 18-65 yaş aralığındaki binlerce çalışan ile yapılan Workmonitor araştırmasına göre, önümüzdeki 3 yıl tüm dünyada nitelikli çalışan bulma sorunu yaşanacak. Rapora göre, küresel olarak araştırmaya katılanların % 60’ı doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor ve önümüzdeki yıllarda bu sıkıntı artacak

 
Yılda 4 kez global iş dünyası eğilimlerini araştıran dünyanın lider insan kaynakları danışmanlık şirketi Randstad, Avrupa, Asya Pasifik ve Amerika kıtalarını içeren, Türkiye’nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan 2012 yılının üçüncü raporunu yayınladı. 



NİTELİKSİZ ÇALIŞAN BİLE BULAMIYORLAR
Workmonitor 3. dalga sonuçlarına göre tüm dünyada çalışanların % 60’ı, işverenlerinin belli işler için doğru kişiyi bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Listede Brezilya % 71’lik oranla ilk sırada yer alırken, araştırmada işverenlerin de yaklaşık yarısının yüksek nitelikli eleman bulma sorunu olduğunu ortaya koydu. Halen yüksek eğitimli yeteneklerin çok sayıda var olduğu Yunanistan, İtalya, İspanya ve Danimarka’da bu sorunla işverenlerin yalnızca üçte biri karşılaşıyor. Rapordaki diğer önemli bir bulgu ise Çin, Malezya ve Japonya’daki işverenlerin az beceriye sahip çalışan bulma konusunda da zorlanma başladığını belirtmesi oldu.



ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL ÇOK ÖNEMLİ 
Çalışanların beklenti, eğilim, hassasiyet ve güvenlerini takip edebilmek için 10 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen Workmonitor araştırmasının üçüncüsünde istihdam dünyasının geleceğine ışık tutacak önemli bulguların yer aldığına dikkat çeken Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, “Son yıllarda yüksek niteliklere sahip çalışan bulma konusunda güçlükler yaşanıyordu. 3. Workmonitor araştırmamızda dünyada genelindeki çalışanların ortalama % 47’si önümüzdeki üç yıl yüksek nitelikli çalışan sayısında azalmanın artacağına dikkat çekti. Başta bilişim ve mühendislik olmak üzere önümüzdeki 3 yıl boyunca şirketlerin yüksek nitelikli çalışan istihdamı konusunda sıkıntı yaşanacağını gözlemliyoruz. Bunun başlıca nedeni özellikle gelişmiş ülkelerde doğum oranlarının son yıllardaki düşüşü. Emekli olanların sayısındaki artış, yeni kuşağın eğitim tercihlerindeki farklılaşma nitelikli çalışan istihdamını kronik sorun haline getirdi. Rapora göre önümüzdeki üç yılda Hong Kong başta olmak üzere Çin, Hindistan ve Malezya’da yüksek nitelikli eleman ihtiyacının % 70’lere ulaşması öngörülüyor. Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Danimarka’da bu oranlar % 30’larda seyrederken, yine Çin, Malezya, Hong Kong ve Hindistan’da yüksek nitelikli çalışan ihtiyacında olduğu kadar az beceriye sahip çalışan bulma konusunda da zorluklar yaşanmaya başlanmış durumda. Türkiye’de ise işverenlerin üçte ikisi bazı pozisyonlar için doğru insan kaynağını bulmakta güçlük çektiklerini belirtiyor. Özellikle ihtiyaç duyulan iş pozisyonuna göre nitelikli çalışan bulmanın, niteliksiz çalışana daha zor olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılan çalışanlarının yarısı ise önümüzdeki yıllarda kalifiye insan sıkıntısı yaşanacağını belirtiyor. Tüm dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak son dönemdeki eğilimlere baktığımızda birçok şirket kendi insan kaynaklarını yetiştirmek için şimdiden yoğun çalışmalara başladı” açıklamasını yaptı.



EN İYİ KARİYER FIRSATLARI HONG KONG VE HİNDİSTAN’DA
Workmonitor araştırmasına göre en iyi kariyer fırsatları ise Hong Kong, Hindistan ve Malezya’da. Kariyer fırsatlarına yatırım konusunda ise farklı görüşler ortaya çıktı. 32 ülkede 18-65 yaş aralığındaki binlerce çalışanın yarıdan fazlası işverenlerin kariyer fırsatlarına olduğu kadar ek staj ve eğitime de yeterli yatırım yaptıklarını belirtti. Bu görüşe farklı olarak işverenlerinin kendilerine yeterli yatırımı yaptığına Japonya, Yunanistan ve Macaristanlı çalışanlar daha az inanıyor. Öte yandan İspanya, Slovakya, Yunanistan ve Macaristanlı çalışanlar, kariyer fırsatına yapılan yatırımların yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye’deki çalışanlar arasında yapılan araştırmada ise her 10 işverenden sadece 4’ünün çalışanlarının eğitimine yeterince yatırım yaptığı ortaya çıktı. 



Editör: TE Bilişim