Goodyear Şirketi’nin IPSOS işbirliği ile gerçekleştirdiği araştırma, genç sürücülerin yol güvenliği ile ilgili farkındalık, fikir ve tecrübe seviyelerini daha iyi anlamak için gerçekleştirildi. Toplamda 6400 katılımcı ile Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Güney Afrika, Türkiye ve İngiltere’de 18-25 yaş arasındaki genç sürücülerle görüşmeler yapıldı. Katılımcılara; Sürüş Eğitimi, Yoldaki Davranışlar, Yaşam Odağı, Toplumsal Odak, Kış Mevsimi için Hazırlık gibi 5 ana maddede 20 farklı soru soruldu. Saha çalışmaları 23 Temmuz ile 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.


Gençlerin %68’i arkadaşlarının araç kullanırken cep telefonu ile konuştuğunu, %62’si de arkadaşlarının araç kullanırken mesajlaştığını, e-posta attığını veya internette gezindiğini gördüğünü söyledi. Türkler araç kullanırken mesajlaşmak, e-posta atmak veya internette gezinmek için akıllı telefonlarını en çok kullanan grupta yer alırken, Türk katılımcıların %78’i arkadaşlarının bunu yaptığını gördüğünü belirtti. Türk gençleri %57 oranında araç kullanırken makyaj yapmak, saç düzeltmek gibi aktiviteleri gerçekleştirirken, İngilizler %20 ile en alt sırada yer aldı.


Genç sürücüler yol hakkı vermede de iyi değil (erkeklerde %26, kadınlarda %19); Almanlar sarı ışıklarda hızlanarak geçmede %85 ile başı çekerken, Türk gençlerinin %28’i de kırmızı ışıkta geçtiğini ifade etti. En iyi yol davranışına sahip genç sürücüler Belçikalı, Çek ve Fransız olanlar; kırmızı ışıkta geçme oranları sırasıyla %8, %8 ve %6.


Genç sürücülerin %84’ü ehliyet sınavını ilk seferde geçiyor fakat kadınlar, erkeklere göre başarısız olmaya daha meyilli (%18’e karşılık %14). Uygulamalı sınav söz konusu olduğunda, kadınların %35’i bu sınava birden fazla kez girerken, erkeklerde bu oran %28. Ayrıca, ülkeler arasında da büyük farklar gözlemleniyor: Türkiye’deki gençlerin %54’ten fazlası teorik sınavda ilk seferde başarısız olurken, bu oran Çeklerde %5 ve İtalyanlar ile Almanlarda %8 olarak gerçekleşiyor. Polonya direksiyon sınavında başarısız olmaya en meyilli ülke iken (%59), Belçika ve Hollanda Poloya’yı takip ediyor (sırasıyla %45 ve %43).


Gençlerin %90’ının eğitimli olmasına rağmen, paralel park etmede kendilerine gereğinden az güvenmeye devam ediyor. Bu beceriyi edinmek yıllar sürebildiği için bu o kadar da şaşırtıcı olmayabilir. Danimarkalı, Çek, Polonyalı ve Avusturyalı genç sürücüler, sırasıyla %25, %23, %22 ve %22 oranları ile kendilerine en az güvenenler olmakla beraber İngilizler, İtalyanlar, Ruslar ve İspanyollar, sırasıyla %12, %12, %10 ve %8 ile en az gergin grup oldu.




Editör: TE Bilişim