Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Nissan’ın başlangıç yapmasının diğer markaları da tetikleyeceğini belirterek, “Her türlü desteği veririz ama elini çabuk tutmalı” diye konuştu.

RENAULT-Nissan ittifakının Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn’un 5 Temmuz’da Nissan yatırımı için Türkiye’ye gelecek olmasına hükümetten de tam destek geldi. Sanayi ve
Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 14 yıl sonra Nissan’la birlikte Türkiye’ye sıfırdan ilk yatırımın gelecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Nissan’ın başlangıç yapması diğer markaları da Türkiye’de yatırım için tetikleyecektir” dedi.

Frankfurt’ta talep ettik
Ergün, Nissan’ın yatırım fikrinin 2 yıl önce Frankfurt fuarında çıktığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Bursa’da üretilen
Fluence’nin Frankfurt’ta gerçekleşen tanıtımı sırasında, Carlos Ghosn’a hem elektrikli
Fluence’nin Türkiye’de üretilmesini hem de Renault’nun ortağı Nissan’ın Türkiye’de yatırım yapması gerektiğini aktarmıştık. Geçen bu sürede bu önerimizi de ciddiye alıp çalışmalara başlamaları önemli. 5 Temmuz’da Ghosn’un yapacağı ziyaret bu konuda çok önemli. Biz hükümet olarak büyük yatırımlar için her türlü desteği veriyoruz ve daha da fazlasını veririz. Nissan’ın bu yatırım için elini çabuk tutması Türkiye fırsatını kaçırmaması gerekiyor. Bu yüzden acele etmeliler.”

İskenderun yan sanayiye uzak
Ghosn’un Türkiye ziyareti sırasında yatırım için alternatif bölgelerden biri olan İskenderun’da da incelemeler de bulanmasıyla ilgili olarak ise Ergün, “Olabilir ama yan sanayi şirketlerine yakın olması icap eder. Bugün baktığımızda Türkiye’de otomotiv sanayinde Bursa, Kocaeli ve İzmit üçgeninde doğal bir kümeleşme var. Otomotiv üretimi için ‘just in time’ çok önemli. Bu da ana sanayinin yan sanayinin yanında olmasını gerektirir” değerlendirmesini yaptı.

Bedelsiz arsa veriliyor
Hükümet olarak Nissan yatırımını destekleyeceklerini de kaydeden Ergün, halihazırda büyük yatırımlara zaten büyük teşviklerin verildiğini hatırlattı. Ergün, “Nissan için arazi sorun olmamalı. Çünkü büyük yatırımlar için araziler bedelsiz tahsil ediliyor. Bunun dışında bir çok yatırım teşviği veriyoruz. Bunlara rağmen o bölgeden kaynaklanan sorunlar da olursa hemen bakıp çözeriz” diye konuştu.

Ford, otomobil üretimi için fırsat kolluyor
TÜRK otomotiv sektörünün iç pazarda 1 milyon adetlik satışa kısa sürede ulaşacağını belirten Nihat Ergün, “Almanya’da Ford’un CEO’suyla konuşup, ticari aracın dışında otomobil üretmelerini istedik. Ford Otosan 1 milyar dolarlık yatırım açıkladı ve yeni bir hafif ticariyi daha gündeme aldı. Otomobil içinde fırsat kolluyorlar” dedi.

Türk malı otomobil 50 yıllık görevimiz
TÜRK malı otomobil çalışmaları hakkında da bir değerlendirme yapan Ergün, “OSD mayıs ayı sonunda bu konuda raporunu sunacak. ‘Bu iş nasıl yapılmaz’ı değil ‘nasıl yapılır’ı sunmalarını istedik. Yerli marka yaratmayı 50 yıllık otomotiv tecrübemizden sonra milli ve manevi görev saymamız lazım. Toplumda yüksek beklenti var. Bu aracı nereye satarız doğru bir kaygı değil. Yüzde 20’sini iç pazara rahat satarız. Diğer kısmını da rahatlıkla Avrupa başta araç ihraç ettiğimiz her yere göndeririz.”
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim