Dövizde yaşanan hareketlilik ikinci el araç piyasasına da yaradı. Özellikle bayramlarda zirve yapan ikinci el satışlarındaki canlılık, bu yıl da ezber bozmadı. 2012’de 307 bin adet aracın satıldığı Ramazan Bayramı’nda bu yıl 369 bin adet ikinci el araç satılırken, geçen yıl 319 bin aracın satıldığı Kurban Bayramı’nda ise bu yıl 380 bin adet ikinci el aracın satılması bekleniyor.


Son aylarda dövizde yaşanan hareketlilik, yüzde 70’i ithal olan sıfır araç piyasasında endişeli bir bekleyişe neden olurken, mevcut durum ikinci el piyasasına yaradı. Özellikle bayram öncesi zirve yapan canlılık bu yıl da yine ezber bozmadı. 2012 yılında 307 bin adet ikinci el aracın satıldığı Ramazan Bayramı’na denk ayda bu yıl 369 bin adet araç satışı gerçekleştirilirken, geçen yıl 319 bin aracın satıldığı Kurban Bayramı’na denk gelen ayda bu yıl satış rakamının 380 bini bulması bekleniyor. İkinci elde yaşanan canlılığı değerlendiren Borusan Holding şirketlerinden Manheim Türkiye Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu,  “İthalata bağımlı olan otomobil sektörü, özellikle sıfır araçlarda dövizden kaynaklı artış yaşayacaktır. Bu özel durum, ikinci el araç satışlarını zirveye taşımaktadır. Bunun yanı sıra bayram sürecine girilmiş olması da ikinci el araç satışlarındaki hareketliliği güçlendirmiştir. Bayramlardan 1 ay önce başlayan hareketliliğin bayrama iki hafta kala yoğun bir talebe dönüştüğünü, ancak bu hareketliliğe karşın ikinci el araç fiyatlarında bir düşme yaşandığını gözlemliyoruz” dedi. Türkiye’de 2013 yılının ilk 7 ayında toplam 2.4 milyon adet binek ve hafif ticari araç satıldığına dikkat çeken Zafer Terzioğlu, yıl sonuna kadar 2 milyon aracın daha satılmasını beklediklerini bildirdi.

 Online satış % 40 artış getirdi

 Şirket olarak Online ve fiziki açık arttırma usulü ile ikinci el araç satışı gerçekleştirdiklerini belirten Manheim Türkiye Genel Müdürü H. Zafer Terzioğlu, “Geçen yıl Ramazan Bayramı’ndan önceki bir aylık sürede 877 adet araç satışı gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise aynı dönemde toplam bin 329 adet araç satışı yaptık. Geçen yıl Kurban Bayramı’ndan önceki bir aylık sürede ise bin 246 adetlik bir ikinci el araç satışımız vardı. Bu yılki aynı dönemde rakamın bin 500 adedin üzerinde satış bekliyoruz” dedi. Terzioğlu ayrıca, Türkiye’deki ikinci el araç satışlarının geçen yıla göre yüzde 10’luk büyümesine karşın, Online ve fiziki açık arttırma yöntemi ile çalışan Manheim Türkiye’nin satışını yüzde 40 oranında artırdığına dikkat çekti.

 Yılda 50 bin araç satışı hedefliyor

 Fiziki açık arttırmanın yanı sıra 2012 yılından bu yana online açık arttırmayı da başlattıklarını ifade eden Terzioğlu, “Satışımızın yüzde 45’lik kısmını online açık arttırma oluşturuyor. Geçen yıldan bu yana satışlarımız yüzde 40 artış gösterdi. Bu artışta en büyük etken Online açık arttırma yöntemidir” dedi. 2008 yılından bu yana toplam 60 bin araç satışı gerçekleştirdiklerini belirten Terzioğlu, “2013 yılsonu hedefimiz 15 bin adetlik satış rakamına ulaşmak. 2014 yılı için bu rakam 20 bini görecek. 2017 yılı itibarı ile yıllık ikinci el araç satış hedefimiz 50 bin adetlere ulaşacak” dedi. Portföylerinde yer alan araçların yüzde 60’lık kısmını kurumsal firmalardan, yüzde 40’lık kısmını ise yetkili satıcılar ve esnaftan oluşturduklarını kaydeden Terzioğlu, şirket olarak en önemli özelliklerinin hızlı satış, şeffaf ve güvenilir ticaret ortamı aratmak olduğunu vurguladı.

 İstanbul ve Ankara ön planda

 Sıfır araçlarda ilgi gören markaların ikinci el piyasasında da ilgi odağı olduğuna dikkat çeken Terzioğlu, “Bursa’dan Adıyaman’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından 3 bin üyemiz bulunuyor. Bu üyelerden bin 500’ü oldukça aktif ve haftalık ortalama bin 100 üyemiz açık artırmaya katılıyor. Ölçeğimiz sayesinde sistemimize kaç arar girerse girsin bir gün içerisinde satma imkanı sunuyoruz. Özellikle çeşit açısından zengin bir yelpaze sunmamız, müşterilerimizin yoğun ilgisini çekiyor” diye konuştu. Manheim Türkiye’nin ikinci el araç satışlarının yüzde 59.36’lık kısmının İstanbul’dan oluştuğunu vurgulayan Terzioğlu, “İstanbul’u yüzde 15.68 ile Ankara izliyor. Ancak Online satışlarımızın artması ile birlikte, Anadolu illerindeki satışlarımızın da artmasını hedefliyoruz ” dedi

 KUTU KUTU KUTU

 İkinci El Araç Satış Oranları / Bölgesel (Manheim Türkiye)

 Bölge                                     Oran (%)

Marmara Bölgesi                               42

Ege Bölgesi                                        19

Akdeniz Bölgesi                                 17

Karadeniz Bölgesi                              14

İç Anadolu Bölgesi                             7

Güneydoğu Anadolu Bölgesi             1

Doğu Anadolu Bölgesi                       0.4                  

 NOT: Bölgesel dağılımda İstanbul ve Ankara dahil edilmemiştir



Editör: TE Bilişim