Niğde Üniversitesi öğrencileri  tarafından üretilen Güneş Enerjili Araç, TÜBİTAK’ın Formula-G Güneş Arabaları Yarışlarından döndü.

 

Niğde Üniversitesi  çeşitli bölümlerinden öğrencilerin Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Ay danışmanlığında bir araya gelerek oluşturdukları ve “SÂNATCARLAR” adı verdikleri takım tarafından üretilen güneş enerjili araç önce üniversitemiz merkez yerleşkesinde ardından da şehir merkezinde sergilendi.

Merkez Yerleşke Rektörlük binası önünde sergilenen aracı Rektör Prof. Dr. Adnan Görür de inceleyerek bilgiler aldı. Bu türlü projelerin hayata geçirilmesinin üniversitemiz açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayarak aracın yapımında emeği geçen herkesi kutlayan Rektör Görür öğretim üyelerinden ve öğrencilerden çalışmalarına hız katarak devam etmelerini istedi.

 

Araç daha sonra sergilenmek üzere şehir merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğünün aldığı güvenlik tedbirleri arasında Derbent Kavşağından hareket eden ve vatandaşların meraklı bakışları altında Valilik önüne gelen araç büyük ilgi gördü.

 

Takımın akademik sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya ve danışman Yrd. Doç. Dr. Fatih Ay tarafından burada basın mensuplarına aracın teknik özellikleri ve katıldığı yarış hakkında bilgiler verildi. Aracı yapmaktaki temel amaçlarının öğrencilerimizin güneş enerjisi teknolojileri ile tanıştırılması ve farkındalık oluşturulması olduğunu belirten öğretim üyeleri öğrencilere motivasyon kazandırmak amacıyla da Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2005 yılından bu yana aynı amaçlar doğrultusunda düzenlenen Formula G Güneş Arabaları Yarışlarına katıldıklarını söylediler. 40 farklı üniversiteden 65 aracın katıldığı yarışlara üniversitemizin ilk kez katıldığını ve aracın teknik kontroller ile güvenlik kontrollerini geçerek yarı finallere katılma başarısı gösterdiğini belirten öğretim üyeleri yaklaşık 50 bin liraya mal olan 300 kilo ağırlığındaki aracın önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi yönünde çalışmalara devam edeceklerini belirttiler.

 

SUN@CAR adı verilen araç gün boyu Niğde Cumhuriyet meydanında sergilendi. 

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN SUN@CAR ‘IN TEKNİK BİLGİLERİ

 

 Ülkemizde güneş enerjisini ve güneş arabalarını tanıtmak ve geliştirmek amacıyla Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2005 yılından beri, ulusal düzeyde, üniversiteler ve üniversitelerle ortaklaşa çalışan kuruluşların katılabildiği, Formula-G güneş Arabaları Yarışı düzenlenmektedir. Niğde Üniversitesi de üniversiteye bağlı çeşitli bölümlerden, öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımı ile kurdukları SANATKÂRLAR Güneş Enerjili Araç Yarış Takımı SUN@CAR ile 2012 yılında bu yarışlara katılmıştır. Bu çalışmanın amacı bu yarışlarda yarışabilecek bir güneş aracı tasarlayıp bu tasarımı gerçeğe dönüştürebilmektir.

 

Güneş arabasının çizimleri mekanik  parça çizim programında çizilmiş ve geliştirilmiştir. Çizimde aracın boyu 5 m genişliği 1,8 m olarak gerçekleştirilmiştir.  Araç gücünü 1 kW'lık Lityum-Polimer tipi bataryadan almaktadır. Bataryalar araç yüzeyine yerleştirilmiş 260 adet güneş paneli ile şarj edilmektedir. Panel kurulu gücü yaklaşık 750 W civarındadır.

 

 

                 Araç yaklaşık olarak 50.000 TL'ye mal oldu

                 Ağırlığı 300 kg

                 Tek sürücü kabini mevcut

                 Malzemesi cam elyaf ve polyester reçine

 

 

Yarışlara 40 farklı üniversiteden 65 araç katılmıştır. Üniversitemizin ilk kez katıldığı yarışmada aracımız teknik kontrolleri ve güvenlik kontrollerini geçerek yarı finallere katılma başarısı göstermiştir. Farklı tasarımı ile katılımcıların ve izleyicilerin beğenisini toplayan “SUN@CAR”  ekibi seneye yapılacak yarışlarda daha iyi dereceler elde etmek için çalışmalara en kısa zamanda  başlayacaktır.

 

SANATKARLAR

 

Akademik Danışman:               Yrd.Doç.Dr. Fatih AY

Akademik Sorumlu:                 Yrd.Doç.Dr. Fuat KARAKAYA

Akademik Sorumlu:                 Yrd.Doç.Dr. Gökhan GELEN

Teknik Sorumlu                       Araş.Gör. Şahin SÖNMEZ

 

Takım Kaptanı:            Muhammed Ali DÜNDAR (Makine Mühendisliği Bölümü - 4. Sınıf)

Üyeler:                         Rafet GÜNAYDIN

                                               Okan KOCABIYIK   

                                               Hamza Yavaş

                                               Şerif Çelebi

                                               Ahmet Zafer

                                               Mehmet Seyhan

                                               Ömer ATALAY

                                               Mustafa GÜNER

                                               Oğuzhan ANAÇ

                                               Ferhat YILMAZ

                                               Uğur KÖLE

                                               Nevzat KÜTÜK

                                               Kaan KOCA

                                               Ali SÜRMELİ

                                               Kadriye BAYRAK

 

Editör: TE Bilişim