Audi, Mercedes, BMW, Porsche, Toyota, Ford ve nicesi... Bu üreticilerin kullandığı teknolojiler, otomobil sektörünün geleceğini belirliyor. Peki bu donanımlar arasında neler bulunuyor?

Günümüzün otomobil üreticileri, geliştirdikleri teknolojilerle, geleceğin nelere kadir olduğunu ispatlıyor. Audi, BMW, Mercedes, VW, Toyota, Ford, Chrysşer gibi firmalar otomobil ve bilişim dünyasını birbirine bağlayan hamlelerde bulunuyor. Peki, hepsi birbirinden kıymetli teknolojiler, araçlara ne tür faydalarda bulunuyor.

Geleceğe Adım Adım

Yakın gelecekte, az sonra birlikte inceleyeceğimiz teknolojiler, her otomobilin olmazsa olmaz donanımları haline gelecek. Güvenlikten eğlenceye, konfordan lükse çıtayı en üst seviyeye taşıyan donanımlara göz atmaya ne dersiniz? Karşınızda en iyilerin en iyileri:

BMW iDrive

BMW iDrive'ın ilk nesli, firmanın otomobillerinde kullanılmaya başlandığında çok eleştirilmişti. Gösterişli olsa da, kullanımı zor ve tepki süresi uzundu. Alman otomobil üreticisi, elindeki donanımı geliştirdi ve 2009 model BMW Z4'te ikinci nesli piyasaya sürdü. Kullanışlı , hızlı ve keyifli olan iDrive, navigasyonu, MP3 çaları, telefonu ve nice aksesuarı tek kumandadan yönetebiliyor.



Sesli Komut Sistemi

Chrysler'ın, Dodge Challenger SRT 8'de kullandığı yapı sayesinde, kullanıcının sesiyle güzergah girişleri yapılabiliyor, telefon araması gerçekleştirilebiliyor ve klima kontrol edilebiliyor.



Yön Bulma Sistemi

Audi, 2010 model S4 aracında kullandığı, dokunmatik, üç boyutlu navigasyon ile otomobil severleri büyüledi. Sistem hem DVD desteği sunuyor hem de genişçe bir sabit disk barındırıyor.




Yüksek Kaliteli Ses Sistemi

Müzik keyfini doruklarda yaşamak isteyen herkes, 2009 model Audi S8'e göz atmalı. Bang & Olufsen ses sistemi, müziği yeniden tanımlayıp, farklı boyuta taşıyor.



Bluetooth Kontrol Sistemi

Otomobillerinde akıllı telefon kullananlar, artık USB bağlantısına mecbur değil. Ford'un Sync AppLink sistemi sayesinde cep telefonları kolayca kontrol edilebiliyor. Bu teknolojiden, başka üreticiler de, farklı isimlerle faydalanıyor.




Güvenlik Sistemi

Nissan'ın premium markası Infiniti, FX modelinde, kullanıcıyı adeta kamera ve sensörlerle kuşatıyor. Otomatik frenleme ve hız kesme sistemi sayesinde, yalnızca çarpışmaların değil, hendek ve yol bozuklukları gibi sorunların da ötesine geçiliyor ve yüzbinlerce TL'lik aracınızın alt takımları zarar görmüyor. Otomatik park da cabası.



Düşük Yakıt Tüketimi

Küresel ısınma, petrol fiyatlarının yükselmesi (Ülkemizde dünyanın en pahalı benzini satılıyor) ve çevresel sorunlar, otomobillerin ekonomik olmasını ve az karbondioksit salınımı yapmasını zorunlu kılıyor. Toyota, Prius modelindeki hibrit (melez) motorla elektrik ve benzini aynı anda kullanmasını bildi. Prius'un başarısı, diğerlerine de örnek oldu.




Otomatik Süspansiyon

Elbette sadece sedan veya hatchback otomobiller tercih edilmiyor. S.U.V olarak bilinen 4X4 modeller, pek çok kişinin rüyasını süslüyor. Jeep, 2011 Grand Cherokee modelinde otomatik süspansiyon donanımını kullandı. Böylece karlı, yağmurlu, kumlu ve engebeli arazilere karşı araç, otomatik olarak süspansiyon ayarı yapıyor ve konfordan ödün verilmiyor.






Editör: TE Bilişim