Alman AutoNOMOS Labs bilim adamları beyin gücüyle kontrol edilebilen bir otomobil geliştirdi.
İlk denemelerinin Berlin’deki Tempelhof Havaalanı’nda gerçekleştiği projeye katkıda bulunan Volkswagen’in 24 yaşındaki çalışanı Henrik Matzke ellerini kullanmadan arabayı hareket ettirdi, gerekli yerlerde aracın yönünü değiştirip frene bastı.

Saatte 23 kilometre hız sınırı konulan arabada kafasına özel bir sistem takılan sürücü ağzını bile açmadan ilk denemede başarılı oldu. Matzke’nin kafasına beyin dalgalarını ve hareketlerini algılayabilen kulaklık benzeri bir alet takıldı.

Kişinin kafatasını boydan boya saran cihaz istenilen düşünceyi algılayıp ona göre arabaya komut verme özelliğine sahip. Konsantrasyonla çalışan araçta her komutun karşılığında özel bir simge olduğunu dile getiren uzmanlar “Sağa dönüş için tavşan düşünmek yeterli olur. Sürücü tavşan düşündüğü zaman yazılım arabayı sağa döndürür” dedi.

Araştırmacılar daha önce de iPhone ile kontrol edilebilen otonom arabalar geliştirmişlerdi. Beyin kontrolüyle giden araba ise, bir takım sensörler yardımıyla sürücünün elektromanyetik beyin dalgalarını okuyarak çalışıyor. Sistem henüz kusursuz değil ve sürücünün düşünceleri ile arabanın tepkisi arasında bir gecikme var. Ancak çalışma konseptin çalıştığının bir ispatı olma özelliğine sahip.

Telepatik otomobil böyle çalışıyor:

Sürücü bilgisayar sisteminde her komut için bir sembol belirler. Kafayı boydan boya saran kask beyin dalgasının hareketlerini algılar. Bilgisayar arabaya “sağa dön” emri vererek direksiyonu yönlendirir, motor dönüşe göre hızını yavaşlatır.

Bilgisayar sistemi düşünülen imgeyle araba arasında bağlantı oluşturur. Mesela tavşan düşününce arabanın sağa dönmesini ister.

Her komutun bir simgeye karşılık geldiği yazılımda, beyin hareketini algılayan sistem sadece bir saniye içinde arabayı yönlendirebiliyor.



Editör: TE Bilişim