2012 yılının ilk aylarıydı, Niğde’nin Edikli kasabasında 10 günde 3 ayrı intihar vakası yaşanmıştı. 

İntihar edenlerden ikisi 15 ve 16 yaşında  öğrenci, diğeri ise 19 yaşında evli bir bayan.

Bu intiharlar dikkatimi çekmişti. Edikli’de görev yapan bir öğretmen arkadaşımla bu konuları konuşurken,  çocuk yaşta evliliklerin çok yaygın olduğunu, intiharların sebeplerinden birisi olduğunu belirtmişti.

Ders verdiği sınıflarda enişte, kayın, gelin, görümce, elti… bir arada aynı sınıfta ya da okulda bulunduklarını söylemişti.

Bu sohbet beni çok etkilemiş, “Çocuk Gelinler”  konusuna kulak kabartmaya başlamıştım. Bazı birimlerden de resmi olmayan veriler elde etmiştim.

31 Mayıs 2013 tarihli bir haberimizin başlığı  “Çocuk Gelinler Dosyasını Açıyoruz”  olmuştu.

Sitemizde  bu konuda bir çok habere imza attık. Hemen hemen bütün Niğde ve ilçelerinin bütün konu ile ilgili daire amirlerinin görüşlerini aldık. İşin hukuki ve sağlık  boyutunu gösterdik… Niğde’de böyle bir sorunun varlığını gösterdik…

Son bir yılda çocuk gelinler ile ilgili 20’den fazla haber-söyleşi-yorum  yapmışız.

Ve ardından,

Niğde’nin çocuk gelinler sorunu ulusala taşındı.  Bakan, Vali, Belediye Başkanı televizyonlarda “…yok böyle bir şey” tarzında konuşmalar yaptılar.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  inceleme başlattı. Uzmanlar Niğde’ye geldi.

Bundan sonra herhangi bir çalışma veya uygulama sonucu basınla paylaşılmadı.

Neler yapıldı  yada yapılmadı bilemiyoruz?

Ama şunun bilinmesini, bu olayın ulusala çıkmasından sonra konu ile ilgilenip sitemizdeki haberlerden dolayı bize ulaşan bir çok kişi-çevre  oldu.

Çocuk Gelinler konusu Niğde’de  şuan köz halinde… Bir olay onu alevlendirmeye yetecek,  “yapar gibi yaptık!” dosyaları hazırlansa iyi olur.

***
Bu hafta bir film vizyona girdi.

Filmin ismi “ Halam Geldi”  henüz seyretmedim…  Bu hafta sonu için plan yaptım.

Aşağıda videoda fragmanını yayınladığımız filmin konusu “ Çocuk Gelinler”. Gazeteci Evrim Kanpolat’ın şahit olduğu gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazılmış ve beyaz perdeye aktarılmış.

Halam Geldi filmi 2013 yılı Antalya 50. Altın Portakal Film Festivalinde gösterime girdi ve orada Sosyal Sorumluluk ödülü aldı.

Türkiye ve dolayısı ile Niğde’de de yaşanan çocuk gelinler gerçeğini çıplak bir şekilde anlatan film Niğde sinemalarında da bu hafta gösterime girdi.

İzlemenizi  diliyorum.

***

Ayrıca sitemizde her fırsatta işlediğimiz, onlarca haber ve yorum yaptığımız bir başka konu ise Akkaya Barajı çevre kirliliği…

Sitemizde Akkaya sorumsuzluğu konusunda  attığımız onlarca işaret fişeği, sonunda bir yerleri aydınlattı.

Akkaya çevre kirliliği ve duyarsızlığı konusu, ulusal medya da yer alacak bir  konu olacak. Tek sorun editör ve zamanlama kotası!. Ama bir şekilde fark edildi ve bir yerlere paslanacak.

Ne yazık ki Niğde bir kere daha madara! olacak.

O kokuya sadece biz yaklaşabiliyor, bizim burnumuz kokuyu alabiliyor zannediyorduk!...

Meğer koku çok uzaklara ulaşmış bile...


Sağlıkla kalın.





Halam Geldi - Film Fragman