ANKARA GÜNLERİ –YAZSANBİR

         Ankara Günleri ile ilgili olan biteni elden geldiğince tüm ayrıntıları ile ela alacağım. Bizim yaptığımız eleştirmeden öte gelecek yıllar için olması gerekenler konusunda gördüklerimizi tespittir. Yüzbine eren katılımı ile tarihteki en çok Niğde adının geçtiği bir etkinliği başarısını öncelikle hep yazacağım. Bu etkinlik başlı başına bir olaydır ama gördüklerimizle geleceğin daha iyi olması içinde tespit paylaşımı da bir görevdir.  Ankara Günleri için Niğde valiliği il Kültür Turizm Müdürlüğü standında bize kitap tanıtımı ve imza için yer ayrıldı. İl kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ve İsmail Tecimer bu bağlamda gerek etkinlik düzenlenmesinde gerek Niğde tanıtımı  adına yapılan çalışmalarda yer aldılar. İleri yazılarımda İmza günü ve kitaplar konusunda değineceğim. Niğde İl Kültür Müdürlüğü birden çok kitabı ücretsiz dağıttı.

          Bize de verilen yerde kitap başında iken YAZSANBİR başkanı Hayrullah Eraslan geldi.” Bir Sevdadır Niğde” adlı şiir etkinliğinde bizimde bir şiirimizi okumamızı istedi.  Niğde için yapılan her güzel çaba ve çalışmaya katkı verme duygumuzla başkanın bu isteğine olur dedik. Hayrullah Eraslan ile ayaküstü orada sohbet ettik. Beyefendi bir duruşu vardı. Kimileri gibi havasından geçilmez değil mütevazı idi. Onun samimi yaklaşımı bizi isteğini karşılamaya itti. Bir gün önce Niğde Üniversitesi değerli öğretim üyeleri konferansı alta bir salonda idi. Bir saat gecikme sonrası yirmi kadar konuşmacı ile toplantı oldu ama ikinci toplantı iptal edildi. Bu nedenle toplantılar ikinci gün resim teşhir salonuna alınmıştı. Yazarlar ve Sanatçılar Birliği’nin düzenlediği “Bir Sevdadır Niğde” adlı şiir şölenine şu isimler  katıldı: Hayrullah Eraslan, Erdal Noyan, İsmail Özmel, H. İbrahim Tongur, Murat Soyak, Kibar Ayaydın, Fatih Budak, Mehmet Baş, Fikret Dikmen, Emin Selamoğlu, Yusuf Tüfekçi, Hüseyin Taşova, Hatice Yağmur, Ali Rıza Kaşıkcı, Hüseyin Kirişçi, Yılmaz Keçeci, Ramazan Aldemir, Hafize Şahiner, Erdal Sarı ve Uğur Arıbaş. Ve Ömer Fethi Gürer olarak bende “ NİĞDE’DE OLSAM” şiirimi okudum. Şiiri okurken de söyledim. Şiir okumak ayrı bir yetenek gerektirdi. Şiir yazan herkes güzel okuyamaz ama yeni kuşaklarda cesaret fazla, mikrofona çağrıldığında herkes şiir okuduğunu düşünüyor. Şiiri anlamlı ve ses tonu ile vurgulamalı, okunduğunda ise dinlemenin tadı bir başka oluyor. Niğde etkinliğinde Niğde şiirleri güzeldi. Bu etkinlik tümünü dinlemeseler de son iki kişide vali ve belediye başkanı geldi. Plaketleri verdiler.

       Güzel bir girişim, samimi bir yaklaşım ile etkinlik yapıldı.  Bu etkinlik gelecek yıl daha organize olarak yapılacağını düşünüyorum. İlk olması nedeni ile eksiklerde düzenleyenlerce umarım görülmüştür. Gelecek yıl bir seciciler kurulu oluşturulup şiirlerin bu kurulca saptanmasında yarar vardır . Niğde konulu okullarda yarışma düzenlenip ilk üç sırayı alan gençlerinde bu etkinliğe daveti edilebilir. Üye olmasa da güzel şiir yazan şairlerle diyalog kurulup onların Niğde şiirlerine yer verilebilir. Adı “ Bir sevdadır Niğde” ise şiirde Niğde ile ilgili olmalıdır.

 Melendiz kız çocuğunun durumunu yansıtan güzel sunum gibi birkaç ders verecek konuda olmasında yarar vardır ama kendi yazmadığı şiiri eğer bir başkası alıp okuyacaksa o zamanda o şiirleri profesyonel sayılacak isimlerin okuması gerekir. İlk olmasına rağmen etkinlikte başarılı olarak tanımlanacak bu düzenlemede Başkan Hayrullah Eraslan ile emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bize de yer vermeleri nezaketleri idi.   Etkinlikte keşke söylenmese idi değdim de Plaket verirken Belediye Başkanı bu dernek kendi insiyatifinde var olmuş gibi sözler etti. Keşke o sözleri söylemese idi. Yazar ve şairler mutlaka düşüncesi vardır, tarafta olabilirler ama kimsenin güdümünde değillerdir ve ben o katılımcılarında başkanın adamları değil arkadaşları olabileceği düşüncesindeyim umarım yanlış anlamışımdır.