Altunhisar tarihi ve folkloru ile önemli bir merkezdir. Keçikalesi, Uluören, Ulukışla, Yeşilyurt, Akmanlar, Yakacık ile tarihin izlerini taşır. Bölgede dört önemli kale ve eski kent kalıntısı yanında çok sayıda tarihi yerleşme izleri yer almaktadır. Köklü tarihi yanında ozanları ile de bölge ünlüdür. Kemali, gibi dünde olan Mevlüt Yıldırım gibi yakın dönem ozanları yanında anıtı dikilen bir değerde Âşık Tahiri’dir. Altunhisar Belediyesi üç yıldır şenliklerle andığı Âşık Tahiri, Niğde Altunhisar’da 1812 yılında doğmuş ve 1882 yılında vefat etmiş. Yazdığı şiir türleri ile Halk Edebiyatında yer bulan şair,  yoksulluk, hastalık, ayrılık, ölüm üzerine şiirler yazmıştır. Günümüze yansıyan çok sayıda şiiri yanında türkü olmuş yazdıkları da vardır.

Ereğli'den çıktı sökün eyledi

Arayatı Çifte hanı boyladı 

Kahpe felek ne etti de eyledi 

Adana'ya bir kız geçti gördün mü “

diye başlayan Ali Ercan meşhur ettiği türkünün sözleri de Âşık Tahiri’ye aittir. Âşık Tahiri ile ilgili Vahap Okay, Hacı Angı, Nail Tan, M. Zeki Oral yazdığı eserler vardır. Vahap Okay sağlığında Âşık Tahiri Şekerpınar yakınlarında mezarının bulunması ve Altunhisar’a adına anıt dikilmesini sağlamıştı. Vahpa Okay Altunhisar ile ilgili yazdığı kaynak kitaplarla da bölgeye önemli hizmetler verdi. Vali Ünal Özgödek döneminde benimde katıldığım törende Tahir’i eserleri seslendirilmiş ünlü ozanlarda açılışta yer almıştı.   Âşık Tahir ile ilgili Altunhisar’da üç yıldır şenlikler yapılmaya başlandı.
10 Ağustos 2013 tarihinde yapılacak şenliklerinde programı belli oldu. Kaymakam Mehmet Yaşar Yeşiltaş ve Belediye Başkanı Erdal Sarı’nın açıkladığı program yerel dünü de anımsatması adına dikkat çeken bir etkinlik olacak. Yayla bölgesinde Yapımı Gerçekleştirilen “Zindan Vadisi”
Mesire alanının Açılışı ardından,Yöresel Şairlerce Şiirlerin Okunması,,Koyun Kırkımı Gösterisi, Kirmanla Yün Eğrilmesi, Çorap Örülmesi,,Çerçici ile değiş tokuş yapılması.,Toprak Kapta Yayık Yayımı ve Koyun ve Keçiden Süt Sağımı Gösterisi.,Çoban Kavalının Çalınması, Çoban Çayı Demlenmesi.Yayla Göçü Sergilenmesi,Gölde Koyun ve Yün Yıkanması, ,En Güzel Uçurma Yarışması, Seçimi Yapılan En Güzel Kuzu,Oğlak,Buzağı ve Yetiştiricilerinin Tanıtılması,Ödül Takdimleri,Yöresel Sanatçılardan Müzik Ziyafeti,Odun Tandırında Ekmek ve Börek Yapılması, Çeşitli çocuk oyun ve animasyon gösterileri. Toprak Havuzda Yalın Ayak Yürüyüş Yapılması, Takla Güvercin Gösterisi, Unutulmaya Yüz Tutmuş Çocuk Oyun Gösterileri(Saklambaç, Yatak, Çekirdek Oyunu, yağ satarım bal satarım, kör ebe, Dombilis, Sek Sek Habberi, İp Atlaması, Yakan Topu, Bilye Oyunu, Uzun Eşşek, Birdir Bir, Çember Sürme, Topaç(Mucuk) Çevirme, Çelik-Çomak Oyunu, v.b.),Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçıları Tarafından Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Konser Programı  ile sona erecek etkinlik Aşık tahiri  yanında yöre kültürü anımsanması adına güzel bir şenlik olacak